Salminen luottavaisin ja levollisin mielin Sixille

Suomen miesten joukkue kiirehtii Kotkan ja Haminan seudulla ajettavalla Sixillä ennakkosuosikin viitta hulmuten harteillaan, mutta haastajien on turha tuudittautua siihen, että tämä toisi ylimääräistä painolastia kotijoukkueelle.
– Ammattimiehiähän tässä kaikki ollaan ja jokainen tietää kyllä tarkalleen, mikä on kupletin juoni. Olemme valmiina, vahvistaa Salminen viitaten joukkuekavereidensa Matti Seistolan, Eero Remeksen, Jari Mattilan, Marko Tarkkalan ja Valtteri Salosen suuntaan.
Uransa kuudennen miesten MM-joukkuekullan voittamiseen keskittyvän Salmisen osalta kilpailun aattopäivä kulki rauhallisesti. Kokeneesta kahvankääntäjästä kuvastui se tuttu määrätietoisuus, joka on siivittänyt hänet lajissaan maailman kaikkien aikojen kovimmaksi kuljettajaksi.
– Ei mitään paineita. Kävelin tuossa vielä kaksi pätkää läpi. Illemmalla sitten venyteltiin porukalla ja nostatettiin edelleen henkeä joukkuepalaverissa.

”Juhalta tietää aina saavansa apua”

Suomen seitsemäs ja toistaiseksi viimeisin joukkuemestaruus heltisi Uuden-Seelannin Lake Tauposta vuonna 2006. Joukkueen nykykuljettajista sitä kultaa olivat Salmisen ohella vuolemassa Tarkkala ja Mattila.
Mattila tähdentää Salmisen isoa roolia joukkueessa – eikä suinkaan yksinomaan vauhdillisesti.
– Moninkertainen maailmanmestari Salminen on tälle joukkueelle samanlainen johtohahmo kuin Tiainen (Kari) oli aikoinaan. Hänestä huokuu itsevarmuutta ja rauhallisuutta. Jos meidän pitää näiden tulevien päivien aikana jotain kysellä, niin Juhalta tietää kyllä saavansa apua.

Sateella positiivinen vaikutus reittiin

Kymenlaakson yllä on sateen uhka, mutta Salminen ei pistä sitä pahakseen.
– Olisihan se tietysti mukavampaa ajaa kuivalla kelillä, mutta mahdollisella sateella olisi toisaalta vain positiivinen vaikutus reittiin. Ei ainakaan pölisisi. Enkä usko, että sade sen pahemmin pääsee kuluttamaan tätä hiekkapohjaista reittiä. Kyllä se ajettavana säilyy.
Enduro 1-luokassa kilpaileva Salminen käynnisti Sixin reilun 1500 kilometrin mittaisen urakan maanantaina klo 8.01 välittömästi italialaisen Andrea Beconin, Remeksen ja Seistolan perään yhdysvaltalainen Colton Udall ja puolalainen Karol Kedzierski rinnallaan.
– Aika optimaalinen lähtöpaikka, kuittaa Salminen.

Rytmi ja Kymin kivikko haastavinta avauspäivänä

Suomessa toista kertaa ajettavan ja järjestyksessään jo 86. MM-joukkuekilpailun avauspäivän reitti on noin 300 kilometrin mittainen.
Se koostuu kahdesti kurvailtavista Kymin, Saksankankaan, Ravijoen ja Lelun maastokokeista. Sama kierros uusitaan tiistaina, kunnes reitti vaihtuu kolmantena kisapäivänä keskiviikkona.
– Saksankangas ja Ravijoki ovat luonteeltaan aikalailla samanlaisia: kangasmaastoa ja välillä käydään kalliolla. Lelun pätkä on sitten sen lopun hiekkaränniä lukuun ottamatta jo vähän kivikkoisempi. Kymi puolestaan edustaa perinteistä Suomi-enduroa. Sen puolivälin paikkeilta löytyy yksi tosi paha kivikko, kuvailee Salminen.
Isot massat keräävän joukkuekilpailun reitti ei ole luonnollisestikaan aivan yhtä vaativa kuin henkilökohtaisessa MM-sarjassa.
– Pitkien päivien aikana saa kuitenkin olla tarkkana koko ajan. Oman haasteensa tuovat pitkät siirtymät. Pätkille ei ole tosiaankaan helppoa löytää rytmiä tuollaisen puolentoista tunnin siirtymän jälkeen, muistuttaa Salminen.
Suomi sijoittui viime vuonna Meksikon Moreliassa ajetulla Sixillä kolmanneksi tällä kertaa poissaolollaan loistavan Ranskan ja Italian takana. Meksiko tarjosi vauhdinjaon osalta esimakua siitä, mitä Kotkan ja Haminan kulmilla on luvassa.
– Aikaisemmin sanottiin, että Sixi alkaa käytännössä vasta keskiviikkona. Viime vuodet ovat kyllä osoittaneet, että todellinen kilvanajo alkaa heti maanantaista lähtien. Kovaa mennään alusta alkaen, vaikkakaan ei silti aivan hampaat irvessä. Pitää muistaa, että tämä kisa kestää kuusi päivää, Mattila pukee sanoiksi Salmisen esille nostaman kupletin juonen.

Uusin numero