Salminen kipparoi Suomen Ranskan haastajaksi Sixillä

Itäisessä Saksassa ja Chemnitzin kaupungin tuntumassa sijaitsevalta Sachsenringin radalta maanantaina käynnistyvässä kisassa on yksi ennakkosuosikki yli muiden, eli viime vuonna Suomessa järjestetyltä Sixiltä poissaololtaan loistanut Ranska.

– Ranska saa kantaa suosiolla ennakkosuosikin paineet harteillaan. Sen verran näitä Sixejä on kuitenkin jo tullut ajettua, että pitkän kisan luonne ja sen arvaamattomuus on kyllä hyvin tiedossa, tähdentää Salminen.

– Kuuden päivän aikana voi tapahtua ja tapahtuukin kaikenlaista puolin ja toisin. Tämä on nimenomaan joukkuekilpailu. Ei muuta kuin kaikki pistämään hyvällä fiiliksellä parastaan ja taistelemaan koko porukan voimin, evästää Salminen.
 
”Ranska on tosi kova
jengi – ainakin paperilla”

Suomen kautta aikojen kahdeksasta miesten joukkuemestaruudesta kuutta voittamassa olleen Salmisen rinnalla sinivalkoisen sekstetin Saksassa muodostavat Marko Tarkkala, Jari Mattila, Eero Remes, Antti Hellsten ja Roni Nikander.

Vuosina 2008-10 kolme mestaruutta putkeen Kreikassa, Portugalissa ja Meksikossa takoneen Ranskan Trophy-kuusikkoon kuuluvat Christophe Nambotin, Antoine Meo, Pierre Renet, Johnny Aubert, Rodrig Thain ja Sebastien Guillaume.

Heistä Nambotin on jo ehtinyt varmistaa henkilökohtaisen maailmanmestaruuden E3- ja Meo E1-luokassa. Renet johtaa puolestaan E2-luokan MM-sarjaa ennen kauden kahta viimeistä ajopäivää. Husqvarnaa käskyttävä Salminen on saman luokan pisteissä kolmantena.

– Onhan tuo Ranska tottakai tosi kova jengi ainakin paperilla, eihän siitä mihinkään pääse. Suomen lisäksi nostan kärkiporukoihin edelleen myös Espanjan ja Italian. Unohtaa ei tietenkään sovi Australiaa eikä USA:takaan, arvioi Salminen.

– Nyt pitää ottaa toki huomioon myös se, että maastot ovat tällä kertaa aika paljonkin erilaiset kuin esimerkiksi viime vuonna Suomessa, jatkaa Salminen.

”Savimaata ja tuhannen
siksakkia peltopätkillä”

Salminen kiteyttää Sixin maaston luonteen kahteen sanaan: hyvinkin saksalaista.

– Savimaata, juurta ja kiveä. Savimaa on tietenkin  MM-sarjaa kiertäville tuttua, mutta meilläkin on täällä mukana sellaisia kuljettajia, joille se on vähän vieraampi alusta.

Salminen jakaa myös viiden maastopäivän pätkät kahteen kategoriaan.

– Joko mennään pellolla tuhannen siksaksia tai sitten ajetaan ihan puhtaasti metsä-ek:ta. Jokaiseen päivään mahtuu ainakin yksi metsäpätkä. Kaiken kaikkiaan yhdeksästä eri pätkästä kaksi on vähän pitempää, mutta ainakaan minä en tekisi niistä siltä osin mitään suurempaa numeroa, luonnehtii Salminen.

Salminen näkee kuljettajan kantilta mielenkiintoisimpina päivinä keskiviikon ja torstain, jolloin reitti kulkee Zschopaun suunnalla.

– Se on sitä legendaarisinta saksalaista enduroseutua. Molemmat päivät ovat pitkiä ja ne pitää ajaa fiksusti. Viimeistään siellä nähdään, kenellä pysyy ajatus mukana ajamisessa, vinkkaa Salminen.

Lauantain loppucrossi kurvaillaan MotoGP-sarjastakin tutulla Sachsenringin radalla, joten luvassa on myös tuhti annos asfalttiosuutta.

– En usko sillä olevan silti sen kovempaa painoarvoa kuin aiemmillakaan loppucrosseilla. Kyllähän Sixillä kaikki päivät ovat ratkaisevia heti ensimmäisestä lähtien, korostaa Salminen.
 
Suomen junioreiden kvartetissa Saksassa kilpailevat Lauri Pohjonen, Aleksi Jukola, Kimmo Hurri ja Mika Tamminen, sekä naisten triossa Marita Nyqvist, Sanna Kärkkäinen ja Hanna Mertsalmi.
 

Uusin numero