Salminen käynnistää MM-kullan metsästyksen helteessä ja pölyssä


Santiagosta 250 kilometriä etelään sijaitsevassa Talcassa kelit ja myös pito ovat täysin toista, mihin kuntopohjaa vielä vajaa viikko sitten hiihtoladulla hionut Salminen ehti jo hetken tottua kotikulmillaan Vantaalla.

– Aurinko polttaa pohjoisen miestä mukavasti. Lämpöä on reilut 30 astetta, joten kyllähän täällä tarkenee. Eipä silti, olen viihtynyt aina tällaisissa olosuhteissa, kylmän rauhallinen Salminen kuittaa tavoilleen uskollisesti.

Pöytä on taas katettu
huimalle endurotestille

Talca avaa toistamiseen MM-kauden. Salminen voitti viime vuonna E2-luokassa kilpaillessaan Chilen osakilpailun avauspäivän.

Husqvarnaa käskyttävä Salminen siirtyi täksi kaudeksi E1-luokkaan, jossa hän saavutti tähän mennessä viimeisimmän mestaruutensa vuonna 2011.

– Tiesin aikalailla tarkalleen, mitä Talcalta odottaa. Kovalla alustalla ajettavat ek:t ovat luonteeltaan ja olosuhteiltaan samanlaisia kuten viime vuonnakin. Kuivaa on ja sen myötä pölyähän riittää.

Chilen kovavauhtinen MM-debyytti tarjoili vuosi sitten erityisen vaativan endurotestin. Vastaava pöytä on jälleen katettu yhteensä 124 kuljettajalle, jotka edustavat 14:ää eri kansallisuutta.

– Endurotesti on tällä kertaa uudessa paikassa. Se on aika tekninen ja suhteellisen vaativa kuten viime vuonnakin. Isoon mäenrinteeseen on tehty noin kymmenen minuutin mittainen pyöritys melko laajalle alueelle, kuvailee Salminen.

Crossitestiin kuluu aikaa arviolta noin kolme minuuttia vähemmän.

– Crossitesti sijaitsee viimevuotisen extreme-testin paikalla ja sen jäljillä. Pätkään on lisätty osuus viereisen pellon kivikovalla mäenrinteellä.

”Missään vaiheessa ei
ole varaa ottaa iisisti”

Pakkaa on sekoitettu muutenkin jo tutuksi tulleissa maisemissa.

– Extremella ajetaan puolestaan osin vanhaa endurotestiä. Se on haastava ja extreme-testiksi pitkän oloinen. Siellä ei ole varaa ottaa iisisti missään vaiheessa. Koko ajan mennään ylös, alas tai vinottain rinteessä, kertoo auringontarkkaan tyyliinsä reittiin tutustunut Salminen.

Chilen MM-osakilpailu käynnistyy Suomen aikaa puoliltaöin perjantaina ajettavalla yleisöystävällisellä supertestillä. Supertestin ajat huomioidaan ensimmäisen varsinaisen kisapäivän, eli lauantain tuloksissa.

– Supertesti on tasaiselle kentälle rakennettu crossipyöritys hyppyreillä. Todellinen kilvanajo alkaa lauantaina, muistuttaa Salminen, joka ei ole koskaan suuremmin perustanut perjantain prologista.

CH Racingin italialaisen tiimipäällikön Fabrizio Azzalinin odotukset ovat luonnollisesti korkealla niin Chilen kuin koko kauden osalta.

– Juha osoitti vuonna 2011 mestaruuden voittaessaan, että hän on äärettömän nopea TE250-pyörällä. Odotan, että hän taistelee taas mestaruudesta.
 

Uusin numero