Salminen harmissaan: ”Hukkasin tuhannen taalan paikan!”

Kauden viides MM-osakilpailu merkitsi Salmisen hienoisesta epäonnesta huolimatta komeaa suomalaisjuhlaa, kun hänen tiimikaverinsa Matti Seistola ajoi uransa neljänteen voittoon ja TM:ää kuskaava Eero Remes ylsi toiseksi 8,36 sekuntia kärjestä.

Suomalaisille tarjolla olleen kolmoisvoiton päätti pilata espanjalainen KTM-kuljettaja Cristobal Guerrero, joka lähti päivän viimeiselle, eli 12. maastokokeelle 0,80 sekuntia siinä vaiheessa kolmantena olleen Salmisen takana.

– Kolmas sija oli haarukassa ja menetin sen. Eipä silti, kyllä minä menetin tänään tavallaan enemmänkin. Minulla oli tuhannen taalan paikka voittaa tämä kisa, mutta kun ei niin ei, pudotteli Seistolasta 11,47 sekuntia jäänyt Salminen harmissaan.

Kaatuminen johti
yliyrittämiseen

Salmisen urakka helteisessä Puerto Lumbrerarissa käynnistyi kaikkea muuta kuin suunnitelmien mukaan.

– Kaaduin päivän avanneella extreme-testillä ja jäin siinä vaiheessa luokkapohjista 18 sekuntia. Pyörä putosi sellaiseen syvään uraan ja en meinannut saada sitä millään pystyyn. Päivän toinen kaatuminen tapahtui sitten täsmälleen samassa paikassa viimeisellä kierroksella. Vietävästi aikaahan siinä tuhraantui.

Salminen nousi iltapäivällä parhaimmillaan jo vajaan seitsemän sekunnin päähän kärjestä.

– Sen lähemmäs ei sitten kuitenkaan tällä kertaa ollut asiaa. Aina kun pääsin iskuetäisyydelle, niin tein jonkun ihmeellisen pikkumokan. Homma meni yliyrittämiseksi ja sen myötä tussaamiseksi, kuvaili 13-kertainen maailmanmestari.

Salminen myönsi, että hän ei saanut missään vaiheessa otetta ihanteellisesta ajorytmistä.

– Vauhtia oli kyllä riittävästi, mutta luottoa sinänsä hyvin toimineeseen pyörään ei löytynyt. Matkan varrelle mahtui liikaa sellaisia paikkoja, joihin olisin halunnut mennä kovempaa, mutta sen sijaan piti vähän odotella. No, kunhan palaset loksahtavat kohdalleen, niin eiköhän homma pelaa toisena ajopäivänä sunnuntaina pienillä muutoksilla taas toivotulla tavalla.

Hurjat olosuhteet

Salminen on kokenut pitkällä urallaan haastavia olosuhteita laidasta laitaan. Puerto Lumbrerasin lauantai oli kuitenkin jotain sellaista, mikä sai lajinsa menestyneimmänkin urheilijan pyörittämään päätään.

– Lämpöä tuollaiset 30 astetta ja pölyä joka paikassa. Reitin kova pinta meni puhki 20-30 pyörän jälkeen ja se, mitä sen alta paljastui oli kuin puuterilunta. Rännistä pisti sitten esiin kiviä ja vähän muutakin. Lisäksi niissä olosuhteissa ei oikein tahtonut nähdä, mitä oli odotettavissa.

Salmisen päivään mahtui kuitenkin myös positiivisia piirteitä. Päällimmäisin niistä oli kauden neljällä voitolla käynnistyneen hallitsevan ranskalaismestarin Antoine Meon jääminen viidenneksi. Salminen piti KTM:llä etenevän Meon 23,79 sekunnin turvin takanaan.

Meo johtaa sarjaa pistein 91. Seistola nousi Salmisen ohi toiseksi lukemin 78-75. Remeksen 62 pistettä oikeuttavat neljänteen sijaan.

Muista suomalaiskuljettajista Marko Tarkkala ajoi lauantaina Hondallaan E3-luokassa 12:nneksi ja Roni Nikander KTM:llä E2-luokassa 13:nneksi.

Uusin numero