Salminen haki rallista rentoutta enduron ranskalaisklassikkoon

Salminen vietti viime lauantain harrastelajinsa rallin kiehtovassa maailmassa palatakseen tulevaksi viikonvaihteeksi jälleen leipätyön pariin Menden liepeillä Ranskassa. Siellä vuoroaan odottaa kolmen päivän mittainen enduron klassikkokilpailu, joka kantaa nimeä Trefle Lozerien AMV.

– Ralli on minulle todellakin ihan puhdas harrastus. Pitäähän sitä tehdä välillä jotain hauskaakin, virnistää endurossa 13 henkilökohtaista maailmanmestaruutta saavuttanut Salminen.

Salmisen talliin tiensä löysi kolme vuotta sitten BMW M3-ralliauto, jolla hän on ajanut tähän mennessä kaksi kilpailua. Niistä jälkimmäinen oli vuorossa 37 ek-kilometriä käsittäneen Black Rocket-rallin merkeissä Rengossa. Rallissa Lopen UA:ta edustava vantaalainen Salminen sijoittui B-junioreissa toiseksi 7,1 sekuntia voittajasta.

– Kisassa sahattiin yksi ja sama pätkä neljä kertaa, mutta mukavaa oli. Katsotaan nyt, ehdinkö ajaa tänä vuonna myös jonkin toisen rallin. Endurokalenterista ei löydy liiemmin sijaa harrastustoiminnalle.

Soralta nurmelle

Soraa kahdella pyörällä Rengossa raapinut Salminen pistää perjantaista lähtien vuorostaan nurmea rullalle enduro 2-luokan 310-kuutioisten Husqvarnan puikoissa.

Lajinsa kaikkien aikojen menestynein urheilija Salminen on kolunnut pitkän uransa aikana endurokisoja ympäri maailmaa, mutta jo 26. kertaa ajettava Trefle merkitsee hänellekin eräänlaista hyppyä tuntemattomaan. Kilpailun keskuspaikka Mende on sen sijaan Salmiselle tuttu ja mieleinen paikka. Hän sinetöi siellä viime lokakuussa E1-luokan mestaruuden.

– Osallistun ensimmäistä kertaa tähän klassikkokilpailuun. Olen kuullut siitä paljon tarinoita ja nyt on mielenkiintoista nähdä, mitä Trefle tuo tullessaan. Kisassa ajetaan kaikkina kolmena päivänä yksi pitkä kierros. Reitti ja erikoiskokeet vaihtelevat päivittäin lukuun ottamatta Menden keskustan tuntumassa ajettavaa pätkää, joka sisältyy ohjelmaan koko viikonvaihteen.

MM-sarjan kärkikaarti
mukana Treflen kisassa

Trefle poikkeaa luonteeltaan MM-sarjasta, mutta mitään sunnuntaiajelua siellä ei ole suinkaan luvassa.

Kilpailussa vilisee Salmisen lisäksi nimimiehiä, sillä mukana ovat MM-sarjan ranskalaiset kärkimiehet Antoine Meo (E1), Treflen voittoa puolustava Pierre Renet (E2) ja tällä kaudella lyömättömänä edennyt Christophe Nambotin (E3).

Tasokasta listaa voidaan jatkaa edelleen muun muassa nimillä Ivan Cervantes, Oriol Mena,  Jeremy Joly, Rodrig Thain, Marc Germain, David Fretigne, Jeremy Tarroux, Sylvain Lebrun, Mathias Belino, Jordan Curvalle, Fabien Planet ja Roman Dumontier.

– Luvassa on varmasti hyvätasoinen kilpailu, mikä sopii minulle ja tiimilleni mainiosti tässä tilanteessa. Tarjolla on kolme kovavauhtista testipäivää, joiden aikana pääsemme tekemään pyörän kanssa kaikenlaisia kokeiluja. Niinhän se menee, että kaikki MM-sarjan ulkopuoliset kilpailut merkitsevät minulle testiä, painottaa Salminen.

MM-sarja saavutti puolivälin reilu viikko sitten Portugalin Torres Vedrasissa. Takana on kahdeksan ajopäivää, joista E2-luokan pisteissä kolmantena oleva Salminen on vienyt nimiinsä kaksi. Salminen on ainoa suomalaiskuljettaja, joka on yltänyt tällä kaudella MM-osakilpailuvoittoihin.

MM-sarja jatkuu heinäkuun vaihteessa Italian maaperällä Castiglion Fiorentinossa. Kauden jälkimmäisen puoliskon osakilpailut sijoittuvat Italian jälkeen Ruotsiin, Suomeen ja totutusti Ranskaan. Kilpailupaikkakunnat ovat Karlsborg, Heinola ja Brignoles.
 

Uusin numero