Salminen hakee historiallista endurokultaa Ranskasta

Salmiselle on tyrkyllä historiallinen kahdeksas luokkakohtainen mestaruus, joka veisi hänet omassa, ylhäisessä yksinäisyydessään kultatilaston kärkipaikalle Kari Tiaisen ja ruotsalaisen Anders Erikssonin ohi. Salmisella on tosin jo tässä vaiheessa plakkarissaan 12 henkilökohtaista titteliä, kun mukaan lasketaan viisi yleismestaruutta, joista ei ole ajettu enää kauden 2004 jälkeen.
– Mestaruuksien ynnäämisen aika koittaa sitten joskus myöhemmin. Nyt keskitytään tekemään tulosta tälle vuodelle, kuittaa Salminen.

”Mestaruus ei voisi
paljon lähempänä olla”

Tiistaina 35 vuotta täyttänyt Salminen sivalsi toistaiseksi viimeisimmän mestaruutensa kaudella 2007, jolloin hän ajoi E1-luokassa. Husqvarnaa kuskaava vantaalainen huuhtoo nyt kultaa samassa luokassa, jota hän on hallinnut kauden alusta lähtien.
Salminen lähtee Ranskan MM-huipennukseen 24 pisteen etu puolellaan KTM:llä kilpailevaan Eero Remekseen. Salmisen tiimikaveri Matti Seistola täydentää pienen luokan sinivalkoisen kärkitrion 12 pistettä Remeksen takana.
– Myönnetään, mestaruus ei voisi paljon lähempänä olla. Käytännössä minulle riittää se, että ajan molemmat kisapäivät maaliin. En lähde kuitenkaan taktikoimaan, vaan tekemään omaa ajoa ja katson sitten, miten se lähtee kulkemaan. Mihinkään hullutteluun ei ole suinkaan aihetta. Sen puolesta voin olla rauhallisin mielin, sanoo Salminen.
Jo yhdeksän osakilpailuvoittoa kuluvalla kaudella nimiinsä kuitanneen Salmisen mestaruudelle on olemassa monia matemaattisia vaihtoehtoja. Hänelle riittää esimerkiksi kaksi kahdeksatta sijaa, vaikka Remes voittaisikin molemmat jäljellä olevat kisapäivät ja korjaisi talteen täyden 50 pisteen potin.
Salminen ei kuitenkaan vaivaa päätään moisilla matemaattisilla ajatuksilla. Lajinsa legenda häärää myös osakilpailuvoittojen osalta kaikkien aikojen tilaston piikkipaikalla. Osakilpailuvoitto numero 92 ei jättäisi jossitteluille enää mitään sijaa lauantain jälkeen.
– Niin, sillähän se olisi selvä. Ei kuitenkaan unohdeta sitä, että moottoriurheilussa kaikki on mahdollista.

Tuttua ranskalaismaastoa

Eteläisessä Ranskassa ja Mimat-vuoren juurella sijaitsevassa vehreässä Mendessa on vallinnut lämmin ja aurinkoinen sää. Ennusteet lupaavat vastaavaa keliä myös viikonvaihteeksi.
– En tosiaankaan pistäisi sitä yhtään pahakseni, vaikka maasto onkin nyt rutikuivaa, vinkkaa Salminen.
Mendessa ajettiin MM-pisteistä viimeksi vuonna 2008.
– Endurotestistä ensimmäinen puolisko on kutakuinkin sama kuin edellisellä kerralla. Se on tosi hieno ja pitkä pätkä. Minulta meni lähes kaksi tuntia, kun kävelin sen läpi.
Salminen ehti tutustua jalkamiehenä myös crossitestiin torstain iltapäivään mennessä.
– Crossitesti sijaitsee rinteessä ja se on sellaista ranskalaista sänkipeltoa, joka on tosin kovempaa ja kivisempää vastaavaan suomalaiseen verrattuna.
Extreme-testillä ei ole sielläkään odotettavissa mitään normaalista – ainakaan suuremmin – poikkeavaa.
– Tuskinpa. Ja kyllähän nuo extremet ovat osuneet tällä kaudella hyvin käteeni, muistuttaa Salminen määrätietoisesti.

Lisätietoja:
www.juhasalminen.net
www.enduro-abc.com

Uusin numero