Salminen ei syty MM-halliendurolle

Sarjaan ei ole näillä näkymin luvassa jatkossakaan suurempaa suomalaisryntäystä, vaikka SuperEnduron uudeksi promoottoriksi tullut Alain Blanchard (ABC Communications) pyrkiikin tekemään kaikkensa ruusuisemman tulevaisuuden puolesta.

Kaikkien aikojen menestynein enduromoottoripyöräilijä Juha Salminen suunnitteli syksyllä työnantajansa Husqvarnan kanssa osallistumista Lodzin kisaan. Salminen ei pistä pahakseen, että suunnitelma lyötiin jäihin.

– Päätimme, että emme sittenkään lähde Puolaan. Suoraan sanottuna hallienduro ei nykyisellään enää kiehdo minua, myöntää Salminen.

”Kaikkeen ei voi keskittyä”

– Ei hallienduro ole ollut minulle silti koskaan mikään ongelma ja ajokin on luonnistanut siltä osin ihan hyvin, mutta en vain näe enää mitään järkeä osallistua tuohon sarjaan. Kaikkeen ei voi keskittyä, E1-luokkaan ensi kaudella siirtyvä Salminen viittaa varsinaiseen MM-kauteen.

Salminen tähdentää, että tilanne on muuttunut melkoisestikin sitten 2000-luvun vaihteen, jolloin MM-sarjaa kiertävät kuljettajat olivat vielä joukolla mukana muun muassa Barcelonan hallikisoissa.

– Hallikiilpailusta on tullut lajin spesiaalikuskien kisoja, mikä näkyy myös valmistajien panostuksissa ja kokoonpanoissa. On enduro-, extreme- ja hallikisoihin erikoistuneita tiimejä ja kuljettajia.

Hallienduron herrana ja hidalgona on jo useammat vuodet häärännyt KTM:n puolalaisässä Taddy Blazusiak.

– Niin, mene sitten ajamaan Taddya vastaan normi mantsapelillä. Yksi ajaa yhtä ja toinen ajaa toista sarjaa. Näin se nykyään menee, toteaa Salminen.

Tynkäsarjan varjo

Hallienduroa on ajettu maailman cupin ja MM-sarjan statuksella.

Kansainvälinen moottoriliitto FIM päätti palauttaa sarjalle MM-arvon, mutta kisajärjestäjiä vaivaavat yhä samat, pääosin taloudelliset ongelmat: komeat suunnitelmat kaatuvat ja katon alla päädytään vuosi toisensa jälkeen pelkkään tynkäsarjaan.

Blanchard ei ehtinyt kääntämään kurssia ainakaan vielä SuperEnduro-kauden 2013 osalta. Sarjassa Puolan lisäksi varmana voidaan pitää Ranskan Tours’issa 9. maaliskuuta ajettavaa osakilpailua. Kolmas, eli helmikuun 10. päivään kaavailtu kisa on edelleen varmistusta vailla.

Epävarmuus pistää sekin kuljettajat puntaroimaan koko kuvion mielekkyyttä.

– On harmillinen asia, että kisoja putoaa pois. Tälläkin kaudella Lodzin ja Tours’in lisäksi oli tarkoitus kilpailla myös Milanossa, Genovassa ja Barcelonassa, kertoo Salminen.

Blanhard tavoittelee
5-6 kisan hallisarjaa

Promoottori Blanchard onkin suunnannut katseensa pitkälti jo seuraavaan SuperEnduro-kauteen.

Blanchard kertoi Lodzissa järjestetyssä pressitilaisuudessa, että kausi 2014 kattaa 5-6 osakilpailua, joista yksi viedään mahdollisesti Euroopan ulkopuolelle.

Blanchardin mukaan tässä vaiheessa salettia on jo se, että seuraava kausi käynnistyy 17. marraskuuta Liverpoolin Echo Areenalla.

– Toivon tosiaankin, että suunnitelmat toteutuvat, mutta samalla myös pelkään aiempien kokemuksien perusteella, että syksyn tullen tilanne saattaa olla taas toinen, tuumii Salminen.

* Juha Salmisen kuva: www.janneharala.fi
* Taddy Blazusiakin kuva: Jonty Edmunds

 

Uusin numero