Sadan tonnin Levikset – Levis V6 Café Racer


Brittimerkki Levis aikoo tuoda markkinoille V6-moottorisen Café Racerin. Jatkossa mallistoa on tarkoitus laajentaa kompressoriahdetulla ja V10-mallilla.

Levis ei suinkaan ole uusi prätkämerkki, vaan brittimerkki on perustettu jo vuonna 1911. Se teki aluksi kaksitahtimoottorisia prätkiä ja vuodesta 1928 mallisto laajeni nelitahtisiin. Ehdittiinpä Leviksellä ajaa Mansaaren TT:ssäkin luokkavoittoon jo vuonna 1920. Tuotanto loppui vuonna 1940.

Vuonna 2016 keksijä ja sarjayrittäjä Phil Bevan sai idean kompaktin kaksilitraisen V10-moottorin ympärille suunnitellusta moottoripyörästä. Hän palkkasi avukseen Steve Kirkin, joka suunnitteli rungon ja ulkomuodon, joskin sylinterimäärä tingittiin samalla kymmenestä kuuteen. Toki siinäkin on riittävästi café racerille, ainakin näin alkuun.

Ruostumattomasta teräsputkesta valmistetun rungon ja Hossack-keulan lisäksi erikoisuuksia ovat mm. kahdesta billetalumiinipalasta valmistetut ja yhteen pultatut vanteiden puolikkaat. Myös etupään radiaalijarrusatulat ovat omaa tuotantoa ja niinikään billet-alumiinikäikäleestä muotoiltu.

Phil Bevan oli niin tyytyväinen Steve Kirkin suunnitelmaan, että hän päätti rakentaa yhden pyörän, ihan vain huvin vuoksi. Suunnitelma muuttui jo siinä vaiheessa, kun ”ystävät ja kylänmiehet” saivat vihiä suunnitelmasta. Positiivisen vastaanoton innoittamana Bevan päätti perustaa moottoripyöriä valmistavan firman – Levis oli herännyt uudelleen henkiin.

Kapeakulmaisen V6-moottorin iskutilavuus on 1200 kuutiota. Tehoksi luvataan 120 hevosvoimaa. Sytytysjärjestys on poikkeuksellinen 1-2-3-4-5-6. Bevanin mukaan moottorin käynti on niin pehmeä, ettei se tarvitse edes tasapainoakselia.

Ja koska tämä suunnitelma kuulostaa kuitenkin jonkun mielestä lattealta ja pyörä liian edulliselta, niin suunnitelmissa on moottorista myös kompressoriahdettu versio. Pidemmällä tähtäimellä tarkoitus on rakentaa Leviksestä viisi eri versiota: Café Racer, Urban Roadster , Flat Tracker sekä kaksi sporttiversiota. Ja kun tämäkään ei kaikille tietenkään riitä, niin Bevanin mukaan myöhemmin saatetaan nähdä myös V10-moottorinen Levis. Ensimmäisenä valmistettavan Levis V6 Café Racerin hinnaksi kerrotaan 102 000 puntaa eli noin 114 000 euroa. Mallin valmistusta ei vielä ole aloitettu.

Uusin numero