Ruotsalaiselle ATV-motocrossin Suomen mestaruus

Matias Vesterinen ajoi puolestaan voittoon kotikilpailussaan kaksipyöräisten MX-liigan junioripäivään extraluokkana kuuluvassa MXC/A-luokassa.

7-15-vuotiaiden kuljettajien kauden seitsemännessä 24MX MX-liigaosakilpailussa varsinaisten liigaluokkien voittoihin ajoivat 65-kuutioisten pyörien MX65-luokassa Hyvinkään Moottorikerhon (HyMK) Sampo Rainio, MXC/C-luokassa HyMK:n Tobias Koukku ja MXC/B-luokassa Kangasalan Moottorikerhon Kasper Kangasniemi.

ATV:n neljännen ja samalla viimeisen osakilpailun voitti Kauhajoen Moottorikelkkailijoiden (KauhMK) Olli Koskela, joka päätti muun muassa Suomen mestaruuksia ja EM-hopean tuoneen uransa tähän kilpailuun.

ATV:n yli 35-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -osakilpailun sekä -tittelin vei Vantaan Moottorikerhon Jani Saarinen.

Ruotsalaisen juhlat

Lasse Ruotsalainen ajoi lauantaina varmasti kaksi kakkossijaa, mitkä riittivät tuomaan hänelle ATV:n Suomen mestaruuden.

KauhMK:n Jani Tanhuanpäällä olisi ollut mahdollisuudet mestaruustaistoon, mutta hän jätti viimeisen osakilpailun väliin kilpaillessaan EM-sarjassa. Tanhuanpää putosi lopulta SM-neloseksi.

– Tavoitteeni on ollut ajaa mestariksi. Olen aiemmin voittanut SM-pronssia, ja kaikki illat tähän lajiin menee töiden jälkeen. Olisi ollut mukavaa, että Tanhuanpää olisi ollut mukana ja olisimme taistelleet mestaruudesta viimeiseen asti. Nyt meni näin ja tuntuu silti mahtavalta, Ruotsalainen riemuitsi.

– Johdin ensimmäistä erää, mutta tein virheen. Käsi lipesi tangosta ja pyöräni sammui. Koskela pääsi ohi enkä enää onnistunut nousemaan takaisin kärkeen. Toisessa erässä ajoin aika varmistellen.

Olli Koskela voitti kummatkin erät, mutta mestaruuteen hänellä ei ollut käytännössä mahdollisuuksia edes Ruotsalaisen epäonnistuessa. SM-pronssille nousi Imatralla kolmanneksi ajanut Suomenselän Moottorikelkkailijoiden (SuSeMK) Valtteri Vainionpää.

– Ensimmäinen erä oli tiukkaa taistelua, mutta toinen oli helpompi. En tiedä, varmisteliko Ruotsalainen vain mestaruutta. Minun mahdollisuuteni titteliin olivat olemattomat. Oli kuitenkin mukava ajaa voittoon, koska tämä taisi olla urani viimeinen SM-päivä, vuosina 2011-2013 Suomen mestaruutta juhlinut Koskela kertasi.

– Vuosi 2011 oli huippuvuosi, kun voitin Suomen ja Viron mestaruudet. Kaksi sarjaa meni täysin nappiin, ajoin myös EM-sarjassa. Viime vuonna voitin yhden EM-osakisan ja otin EM-hopeaa. Sitä ennen tuli EM-pronssia. Nekin ovat mukavia muistoja.

Useita Suomen mestaruuksia urallaan voittanut Jani Saarinen vaihtoi täksi kaudeksi veteraaniluokkaan, missä hän voitti kauden kaikki kahdeksan erää. Näin Saarinen pokkasi Suomen Cup -mestaruuden. Hopeaa pokkasi Heinolan Moottorikerhon Teemu Savolainen ja pronssia SuSeMK:n Veli-Pekka Rissanen

Rainio jatkoi
voittokulkuaan

Sampo Rainio jatkoi käytännössä koko kauden jatkunutta lauluaan nuorimpien kuljettajien luokassa. Rainio otti jälleen kaksi tyylipuhdasta erävoittoa.

– En ollut kärjessä starteissa, mutta nousin ensimmäiseksi kummankin erän avauskierroksella. Mönkijät olivat tehneet aika kummalliset linjat toiseen eräämme, mutta sain silti ajettua hyvin. Mestaruuden varmistuminen olisi ollut kivaa, mutta lähtisin joka tapauksessa hakemaan voittoja kauden viimeiseen kisaankin, Rainio kertoi.

Kakkoskorokkeella koettiin uusia tuulahduksia, kun paikkaa vahvasti kauden aikana pitänyt Turun Seudun Moottoriurheilijoiden Miro Varjonen oli tällä kertaa kolmas. Toiseksi ajoi kauden parhaallaan Lohjan Seudun Moottorikerhon Kasimir Hindersson.

Koukku kasvatti
etumatkaansa

Tobias Koukku oli 85-kuutioisten kaksitahtisten ja 150-kuutioisten nelitahtisten pyörien alimmalla sarjaportaalla, eli MXC/C:ssä varsin ylivoimainen voittaja.

Hänen kanssaan luokan mestaruudesta kamppaileva Jalasjärven Moottorikerho/UA:n Jere Harju kaatui toisessa erässä, mutta oli silti yhteistulosten kakkonen. Kolmanneksi ajoi Kuopion Moottorikerhon Nuutti Hakoluoto.

– Tänään oli kyllä raskasta ajaa, koska olin puolitoista viikkoa kipeä. Onneksi pystyin kuitenkin puristamaan erien loppuun ja ajoni oli sinänsä hyvää. ATV-luokka oli kuluttanut rataa ja radalle oli tullut teräviä röykkyjä, mutta rata oli silti hyvä. Ja kiva, että piste-etumatkani sarjassa kasvoi hieman, Koukku iloitsi.

Kangasniemi
palasi voittajaksi

MXC/B-luokan voittotaisto meni todella jännäksi, sillä kolme ensimmäistä junioria keräsivät lähes tasapisteen. Voiton otti Kasper Kangasniemi, joka ajoi erissä kolmanneksi ja voittoon.

Tasapisteisiin ylsi Salpausselän Moottorikerhon Leevi Timonen, joka voitti ja oli kolmas. Timosen heikompi kakkoserä jätti hänet yhteistulosten toiseksi. Kolmannen sijan vei Sipoon Moottorikerhon Kimi Koskinen, joka oli kummassakin erässä kakkonen jääden lopulta edellään olleesta kaksikosta vain pisteen.

– Ensimmäinen lähtöni ei ollut hyvä eikä ajoni kulkenut, mutta toinen erä meni paremmin. Pääsin kakkoserässä luokkamme kärkeen heti alussa ja sain ajoni kulkemaan, muutaman osakilpailun tauon jälkeen voiton ottanut Kangasniemi kertoi.

MXC/B:n kanssa samoissa erissä ajoi MX-liigan ulkopuolinen MXC/A-luokka. Siinä sekä koko yhdistelmäluokassa voiton otti isäntäseura Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen, joka oli ykkönen kummassakin erässä.

– Ajoni ei ollut hyvää ensimmäisessä erässä, vaikka voitinkin. Toisessa erässä pääsin nopeasti kärkeen ja ajoni kulki hieman paremmin. Kierrosaikani paranivat ja rata alkoi olla mukavan vaativa, koska se oli kulunut pattiseksi, Vesterinen kommentoi.

Kouvolan MC:n Mauno Nieminen oli MXC/A:ssa toinen ja Imatran Moottorikerhon Atte Litmanen kolmas.

Mestaruus ei ratkennut vielä missään MX-liigaluokassa, ja jäljellä on syyskuussa ajettava päätösosakilpailu Vantaan Moottorikerhon isännöimänä.

MX-liiga jatkuu Imatran radalla naisten (MXD), aikuisharrastajien (MXB), 125-kuutioisten (MX125) ja harraste-luokan (MXH) merkeissä sunnuntaina. Kilpaileminen käynnistyy kello 12:00.

MX65:
1. Sampo Rainio, 50 pistettä
2. Kasimir Hindersson, 44p.
3. Miro Varjonen, 40p.
4. Kaapo Kalatie, 36p.
5. Miro Åkerblom, 32p.

MXC/C:
1. Tobias Koukku, 47p.
2. Jere Harju, 38p.
3. Nuutti Hakoluoto, 36p.
4. Nico Strandman, 35p.
5. Kalle Österberg, 30p.

MXC/B:
1. Kasper Kangasniemi, 45p.
2. Leevi Timonen, 45p.
3. Kimi Koskinen, 44p.
4. Aapo Lukkarinen, 36p.
5. Ville Nikkanen, 28p.

MXC/A:
1. Matias Vesterinen, 50p.
2. Mauno Nieminen, 44p.
3. Atte Litmanen, 40p.

ATV:
1. Olli Koskela, 50p.
2. Lasse Ruotsalainen, 44p.
3. Juho-Pekka Siikanen, 34p.

ATV, V35:
1. Jani Saarinen, 50p.
2. Matti Sipilä, 44p.
3. Teemu Savolainen, 40p.

Kaikki tulokset:
www.mylaps.com/en/events/1176782

Sarjataulukot:
www.mylaps.com/en/championships/212400
 

Uusin numero