RR Alastaro sunnuntai: Tuuli jälleen rataennätykseen – Kuparinen mestaruuteen

Alastaron sunnuntain Superbike-kisaan lähdettiin järjestyksessä Niki Tuuli, Eemeli Lahti, Eeki Kuparinen ja Niko Mäkinen. Maaliin tultiin samassa järjestyksessä. (Kuva: Janne Huhtala)

Rataennätys sai jälleen kyytiä sunnuntaina, kun Alastarossa ajettiin road racingin SM-pisteistä. Eeki Kuparinen varmisti Superbike-luokan Suomenmestaruuden jo ennen Motoparkin päätösosakilpailua.

Sunnuntaiaamuna Alastaron ratavarikolla leijui ilmassa montakin kysymystä. Rikotaanko Superstock 600- ja Superbike-luokkien lauantaina ajetut rataennätykset? Varmistuvatko ensimmäiset Suomenmestaruudet jo ennen Motoparkin päätösosakilpailua? Ja kohoaako lämpötila vieläkin kuumemmaksi kuin lauantaina? Tornin lämpömittari näytti Superbike-kisan aikana +34 astetta. Muihinkin kysymyksiin saatiin vastaukset päivän aikana.

Lauantaina kytkinongelmien kanssa paininut Superstock 600 -luokan Felix Nässi sai sunnuntaiksi Yamahan kytkimen kuntoon, mutta pyörän käytös ei aamun lämmittelyn jäljiltä tyydyttänyt Nässiä.

-Kytkin ottaa nyt aivan eri kohdassa kiinni ja myös moottorijarrutus luistattaa takarengasta paljon terävämmin, joten pitää muokata ajotyyli pyörän käytöksen mukaiseksi ja katsoa mitä Eemeli (Lahti) ja Kimi (Patova) edessä tekevät, suunnitteli Nässi ennen kilpailua.

Lähdössä Eemeli Lahti karkasi Suzukillaan kärkeen ja Kimi Patova Yamahalla otti kakkospaikan Nässin ajaessa etukäteisveikkailujensa mukaisesti kolmantena. Maaliin tultiin samassa järjestyksessä seuraavien sijojen mennessä Tuomas Kestille, Peter Palorannalle ja Niko Kömille.

-Taisin puskea alussa liikaa ja eturengas ehkä kuumeni liiaksi. Tuntuma parani heti kun löysäsin vähän vauhtia eikä rengas enää kestänyt kovempaa kyytiä, analysoi Lahti yli seitsemän sekunnin voittoon päättynyttä kisaansa. Kimi Patova ajoi kakkoseksi ja otti täydet SM-pisteet lauantain tapaan, kun sarjassa vieraileva Eemeli Lahti ei SM-pisteistä ajanut. Patova luonnollisesti oli tyytyväinen viikonlopun maksimipistepottiin. Felix Nässi otti sunnuntaina toiseksi korkeimmat SM-pisteet. Kimi Patovan johto Nässiin nähden on 12 pistettä, kun ajamatta on Motoparkin kaksi SM-lähtöä.

Superbike Niki Tuulen näytöstä – Eeki Kupariselle mestaruus

-Pitää katsoa mitä Eemeli (Lahti) tekee ja yrittää heti alkukierroksilla ohi ja ajaa kovia aikoja kun renkaat vielä sen mahdollistavat, suunnitteli Niki Tuuli rataennätyksen kiilto silmissään ennen Superbike-luokan starttia. 

Lauantain nopeimman kierroksen ajanut Tuuli lähti paalulta, mutta viereisestä ruudusta Eemeli Lahti ampui lähdöstä kärkeen. Kawasakien kolmoisjohdon varmisti kolmanneksi rynnännyt Eeki Kuparinen, joka oli samalla kiinni korkeimmissa SM-pisteissä. Eemeli Lahti ja Niki Tuuli eivät ole ilmoittautuneet SM-sarjaan, joten he ajoivat vain kilpailun voitosta mutta eivät SM-pisteistä.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen pääsuoran lopussa Niki Tuuli jätti jarrutuksen myöhäisemmäksi ja ohitti näin Lahden. Ero miesten välillä alkoi kasvaa hitaasti mutta varmasti. Kolmannen kierroksen jälkeen Tuulelle näytettiin varikkotaululla lukemaa 15.8 merkiksi siitä, että rataennätys oli jälleen puolisen sekuntia kovempi ja siirretty uudelle sekuntiluvulle. Tarkasti mitattuna kierrosennätys kirjataan nyt lukemin 1.15,850.

Kolmikko tuli maaliin samassa järjestyksessä. Mestaruuden varmisti Eeki Kuparinen, jonka pahin uhkaaja Niko Mäkinen ajoi maaliin heti Kuparisen perässä.

-Tehtiin aamun jälkeen säätöjä pyörän keulaan ja se meni väärään suuntaan. Pyörä ei kääntynyt enkä saanut siihen tuntumaa. Olisi ollut kiva haastaa pojat tänään, manasi Kuparinen kilpailun jälkeen, vaikka juuri varmistunut Suomenmestaruus varmasti lievensi pettymystä.

-Lähdin samalla taktiikalla matkaan kuin eilen. Juha (Helenius) on rakentanut Kawasakista todella hyvän, sain ajettua monta hyvää kierrosta heti alkuun. Nyt vaan pitää loppukaudesta pyrkiä samanlaisiin suorituksiin Moto2- ja MotoE-kisoissa, piirteli voittoon ajanut Tuuli kisan jälkeen suuntaviivoja loppukaudelle. 

Kakkoseksi ajanut Eemeli Lahti oli kaikkea muuta kuin tyytyväinen kisaan.

-Harmittaahan se kun heti ensimmäisen kierroksen jälkeen joutuu löysäämään. Jarrut eivät vieläkään toimineet kunnolla ja lisäksi moottori lämpeni liikaa, jolloin menetimme varmaan 20 hevosvoimaa huipputehoista.

Supersport 300 -luokan voittoon ajoi Niko Lehtiranta. Rasmus Nurmi oli toinen, Akseli Putkonen kolmas ja Juho Kantola Neljäs. Koska Putkonen ei ole ilmoittanut sarjaan, vei Kantola kolmanneksi korkeimmat pisteet ja lähtee Motoparkin päätösosakilpailuun kymmenen pisteen kaulalla.

MiniGP-kisan ykkösenä maaliin ajoi lauantain tapaan Hugo-Brent Freimann Virosta. Sivuvaunujen ykköseksi ajoi odotetusti pari Pekka Päivärinta ja Jussi Veräväinen. Star Service Cupin nopein oli Teemu Welander ja Retro Superbiken ykkönen Raimo Kesseli.

Tulokset ja sarjapisteet:

www.roadracingsm.fi

Road Racingin SM-kauden päätösosakilpailu ajetaan Motoparkin radalla 17.-18. elokuuta.

Teksti: Road Racing SM-sarjan tiedotus

Uusin numero