Rossilla huikean pitkä voittoura kuninkuusluokassa: 14 vuotta ja 353 päivää

Rossi lähestyy Yamahallaan seuraavaa ja monien mielestä muilta tavoittamattomissa olevaa rajapyykkiä ensi sunnuntaina Sachsenringin radalla ajettavassa Saksan osakilpailussa.

Mikäli Rossi kirmaa Saksasta kesälaitumille ykkösenä, niin se merkitsee samalla sitä, että ”Tohtorin” ensimmäisestä ja viimeisimmästä MotoGP-luokan voitosta on ehtinyt vierähtää jo yli 15 vuotta.

Rossi rikkoi tässä kategoriassa oman rekordinsa viimeksi Assenissa, jossa hän jätti Yamahallaan hiekka pöllyen Hondan Marc Marquezin kakkoseksi.

Hollannin TT:n ykkössija venytti aikajanalla mitattuna Rossin voittouran kuninkuusluokassa 14 vuoden ja 353 päivän mittaiseksi MotoGP-sarjan auringontarkan tilastoinnin mukaan.

Rossin ensimmäinen kuninkuusluokan voitto näki päivänvalonsa vuonna 2000 Britannian GP:ssä. Tuolle voittosaldolle ei näy loppua, sillä omien sanojensa mukaan elämänsä iskussa oleva Rossilla on nykyisestä Yamaha-sopimuksesta yhä vuosi 2016 jäljellä.

Pisimmän voittouran omaavien kuljettajien maratonlistassa tulee Rossin jälkeen tukku takavuosien tähtiä.

Brassijermu Alex Barros saavutti voittoja kaudesta 1993 2005:een, joiden väliin mahtui 11 vuotta ja 204 päivää.

Britti Phil Read on tilastossa kolmantena 11 vuoden ja 16 päivän saldolla. Hänen ykkässijansa ajoittuivat vuosiin 1964-1975.

Ratamoottoripyöräilyn ehdottomiin legendoihin lukeutuva italialainen Giacomo Agostini on tilastonelonen ja tässä suhteessa vain yhdeksän päivää Readia jäljessä.

Agostini saavutti uransa ensimmäisen kuninkuusluokan voiton Suomessa 1965 ja viimeiseksi jääneen ykkässijan 1976 silloisessa Länsi-Saksassa.

Uusin numero