Rins viimeisen mutkan ohituksella voittoon Silverstonessa

Alex Rins ajoi käytännössä koko Silverstonen MotoGP-kilpailun ajan aivan Marc Marquezin kannassa ja nousi voittoon aivan maaliviivalla. Kuva: Motogp.com.

MotoGP-kauden 12. osakilpailu järjestettiin viikonloppuna Silverstonen moottoriradalla. Jokaisessa kilpailuluokassa luvassa oli jännittäviä käänteitä.

Silverstonen kuuluisa moottorirata toimi näyttämönä, kun viikonloppuna järjestettiin Iso-Britannian MotoGP-osakilpailu. Nopea ja vaativa rata tarjosikin hyvät edellytykset jännittäville kilpailuille.

Moto3-luokan aika-ajossa vahvimmat olivat VNE Snipers –tiimin Tony Arbolino ja Leopard Racingin Lorenzo Dalla Porta, joiden ero oli vajaat kahdeksan sadasosaa. Eturivin täydensi aika-ajossa kaksikosta jo selvästi jäänyt Raul Fernandez (Sama Qatar Angel Nieto Team).

Arbolino ottaa paalulta huiman startin, mutta Dalla Porta ajaa kuitenkin tämän pian kiinni ja ohittaa. Myös John McPhee (Petronas Sprinta Racing) nousee haastamaan Dalla Portaa ja Arbolinoa. Kolmannella kierroksella kärkiporukan puolenvälin tienoilla ajava Albert Arenas (Sama Qatar Angel Nieto Team) kaatuu ja vie sarjapisteissä toisena olevan Aron Canetin (Sterilgarda Max Racing Team) mukanaan. Canet pääsee jatkamaan, mutta kilpailun viimeisellä sijalla.

Kisan puoliväliä lähestyttäessä Dalla Porta putoaa neljänneksi ja hetkeksi kärkeen nousee kärjen tuntumassa vaaninut Ai Ogura (Honda Team Asia). Kärkikuljettajien välienselvittelyn päätteeksi Arbolino siirtyy kärkeen, McPhee toiseksi, Dalla Porta kolmanneksi ja Ogura jätetään neljänneksi. Kärkikuljettajien keskinäiset sijoitukset vaihtelevat säännöllisesti ja viidentenä kärkitaisteluun nousee Leopard Racingin Marcos Ramirez, joka kilpailun loppuvaiheessa hyökkää kärkeen asti.

Ruutulipun lähestyessä kärkiryhmä koostuu noin kymmenestä kuljettajasta, joista vahvimmilta vaikuttavat Dalla Porta, Arbolino ja Ramirez. Viimeisellä kierroksella kilpailua johtava Dalla Porta tekee virheen ja Ramirez nousee tämän ohi kärkeen. Myös Dalla Portaa haastava Arbolino onnistuu ohituksessa. Arbolinon ja Dalla Portan kamppailun aikana Ramirez ehtii tavoittamattomalle karkumatkalle ja ajaa voittoon.

Koko kauden pisteputkeaan jatkanut Aron Canet saavutti lopulta 13. sijallaan kolme MM-pistettä. Red Bull KTM Ajo –tiimin Can Öncün sijoitus oli 24.

Lorenzo Dalla Porta:
Olipa hieno päivä. Kisassa sain hyvän rytmin ja pyörä oli todella hyvä. Viimeisellä kierroksella tein virheen, ja ensin minut ohitti Marcos ja perään myös Tony. En yltänyt voittoon, mutta kisa oli mahtava ja olen tyytyväinen tulokseen, sillä johtoni pisteissä on entistä suurempi. Olemme tosi vahvoja tällä hetkellä ja pyrimme jatkamaan samaan malliin.

Tony Arbolino:
Se, että voin johtaa jokaisessa kilpailussa, on ehdottomasti hyvä asia motivaationi kannalta. Ramirezilla ei ole mitään menetettävää, joten hän oli kilpailussa ehkä turhankin aggressiivinen. Tämä tulos on tietysti tärkeä mestaruustaistelun kannalta. Jatketaan kisa kisalta ja katsotaan, mitä tapahtuu. Kaikki on vielä mahdollista!

Marcos Ramirez:
Fantastinen tunne! Kauden toisen voiton nappaaminen ensi vuoden Moto2-sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen tuntuu hienolta. Pyrin taistelemaan myös seuraavissa kilpailuissa kärkisijoista.

Moto2-luokassa paalupaikalta starttasi Alex Marquez (EG 0,0 Marc VDS) ja aika-ajossa reilut neljä sadasosaa jäänyt Jorge Navarro (Campetella Speed Up) kakkosruudusta. Kolmantena eturiviin sai asettua FLEXBOX HP 40 –tiimin Augusto Fernandez.

Startissa kärkeen ampaisee Marquez, perässään Navarro ja Xavi Vierge (EG 0,0 Marc VDS). Takaa tulevat ajavat Viergeä kiinni ja ensimmäisenä ohi nousee Remy Gardner (ONEXOX TKKR SAG Team). Brad Binder (Red Bull KTM Ajo) nousee rajuotteisesti ohi Gardnerin, joka joutuu pian antautumaan myös Fernandezille.

Hieman ennen kilpailun puoliväliä Marquez kaatuu kärkipaikalta. Binder ja Fernandez ajavat kärkipaikan perinyttä Navarroa kiinni. Binder onnistuukin nousemaan kärkeen.

Kilpailun lopussa Navarro palaa kärkipaikalle ohi Binderin, joka joutuu myös Fernandezin haastamaksi. Huikea kamppailu päättyy lopulta Fernandezin voittoon. Kärkikolmikon takaa myös Gardner on nousemassa kärkitaisteluun ja onnistuu ohittamaan Binderin tämän tehtyä ajovirheen.

Viimeisellä kierroksella Fernandez nousee kärkeen. Voitto ratkeaa Navarron ajovirheeseen, jonka ansiosta Fernandez ehtii karkumatkalle. Kolmannen sijan ottaa lopulta Binder ennen pettynyttä Gardneria. Red Bull KTM Ajon toinen kuljettaja Jorge Martin oli maalissa sijalla 12.

Brad Binder:
Tämä oli elämäni kovin kisa, annoin kaikkeni koko kilpailun ajan. Valitettavasti se ei riittänyt voittoon, mutta sellaista tämä joskus on. Toivottavasti voimme oppia tästä viikonlopusta ja parantaa suorituksiamme tulevaisuudessa.

Jorge Navarro:
Odotin voittoa, joten vähän pettynyt. Toisaalta kokonaisuutena viikonloppu on ollut erinomainen, tein parhaani ja siihen voin olla tyytyväinen. Olosuhteiden muututtua pyörä oli kisassa hyvin erilainen kuin aamulla, se oli rauhaton jarruissa ja kiihdytyksessä.

Augusto Fernandez:
Uskomaton tunne, kilpailu oli todella raju. Olen todella iloinen voitosta.

MotoGP-luokassa Marc Marquez (Repsol Honda) ajoi aika-ajossa kirkkaasti paalulle, mutta muista eturivin paikoista kamppailu olikin tasaisempaa. Toiseksi nopein oli Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP), josta 6 tuhannesosaa hitaampi Jack Miller (Pramac Racing) lähtee kolmannesta ruudusta. Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) jätettiin toiseen riviin vain 10 tuhannesosan erotuksella.

Marquez ja Rossi ottavat hyvän startin. Quartararo kaatuu ekassa mutkassa ja epäonninen Andrea Dovizioso (Ducati Team) osuu tämän pyörään kaatuen rajusti.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen kärjessä ovat Marquez, Rossi ja Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR). Rossi alkaa pudota kyydistä ja kärjessä kiitävä Marquez saa seuraa takarenkaassa roikkuvasta Rinsistä, jonka Suzuki on mutkissa huomattavasti Marquezin rauhatonta Hondaa nopeampi. Marquez tekee virheen, jonka seurauksena Rins pääse näyttävällä ohituksella hetkeksi kärkeen. Marquez kuitenkin palaa kärkeen lähes välittömästi Rinsin jätettyä oven auki.

Kilpailun loppuvaiheessa näyttää siltä, että Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) ehtisi saavuttaa kärkikaksikon, mutta kierrokset loppuvat auttamatta kesken. Toiseksi viimeisellä kierroksella Rins haastaa Marquezia näyttävästi, mutta Marquez onnistuu puolustamaan. Rins jatkaa hiillostamista, valitsee viimeisessä mutkassa erilaisen linjan ja onnistuu voittamaan vajaalla puolen pyörän mitalla.

Maverick Viñales:
Luulin, että olisin voinut saada kärjen kiinni. Ainakin yritin parhaani ja otimme kaiken pyörästä irti. Seuraavaksi siirrymme radoille, joista todella pidän, joten yritetään kehittyä tästä ja parantaa seuraavissa kisoissa.

Marc Marquez:
Olen tyytyväinen, siis sarjapisteiden kannalta, en kisan. Viimeisellä suoralla häviäminen ei tietenkään ole kivaa. Täällä kärjessä ajaminen on raskasta sekä kuskille että renkaille. Yritin hidastaa hieman, jotta Rins ohittaisi ja jeesaisi hieman, mutta hänkin hidasti. Yamahat alkoivat huolettaa, joten lisäsin jälleen vauhtia ja sain siis tehdä kaiken työn. Viimeisessä mutkassa sattui pieni lipsahdus ja Rins pääsi ohi, mutta mestaruustaistelun kannalta sillä ei onneksi ole väliä.

Alex Rins:
Mahtava tunne, sanat eivät riitä kuvailemaan sitä. Tiesin, että Marquez on nopeampi viimeisellä sektorilla, mutta viimeinen mutka meni todella hienosti ja onnistuin ohittamaan hänet!

MotoGP-sarja jatkuu 13.-15. syyskuuta Misanon radalla, jossa mukana on jälleen myös MotoE-luokka.

Uusin numero