Remes näytti kaapin paikan

Jo aika-ajoon Remes latoi huikeat, yli kolmen sekunnin pohjat. Sama tahti jatkui päivän molemmissa kisaerissä, joissa mies otti ykköspaikan haltuunsa heti avauskierroksella ja katosi horisonttiin. Toisessa erässä startti kirjattiin Miika Oinosen nimiin, mutta Remes ohitti ensin muutaman muun kilpailijan ja kierroksen toiseksi viimeisessä mutkassa jo pienelle karkumatkalle päässeen Oinosenkin.

Aika-ajossa toiseksi nopeimman kierroksen kellottanut Mauno Hermunen jaksoi helteessä ensimmäisen erän seitsemännelle sijalle, toisessa Supermoton MM-sarjaa johtava ammattilainen joutui keskeyttämään.

Päivän erien kakkos- ja kolmossijat jaettiin Joonas Heimosen ja Henric Stigellin kesken. Ensimmäisessä erässä Stigell oli selkeästi kakkonen ennen Heimosta, mutta toisessa päivän yllättäjä tuli erän alkupuolella vahvalla vedolla ohi Stigellin ja vei puolestaan kakkospaikan noin kymmenen sekunnin erolla Stigelliin.

Heimosen nousikin ehdottomasti päivän kovimmaksi yllättäjäksi, sarjassa hän paranteli asemiaan viidenneksi.

Päivän SM-kisan epäonnensoturi oli pistejohdossa Karkkilaan saapunut Eestin Erki Kahro. Avauserässä hän jäi kauden huonoimmalle eräsijalleen ollen kuudes. Toinen erä oli vielä synkempi, Kahron pyörä hajosi jo tutustumiskierrokselle ja vaikka nuorukainen juoksikin varikolta hakemaan varapyörän starttiin, ei häntä voitu enää päästää mukaan erään, koska tässä tapauksessa olisi rikottu ainakin kahta eri sääntöjen kohtaa.

Kahron epäonnen myötä lähes tasapistein sarjan ykköspaikasta kamppaillut Oinonen otti sarjajohdon viidentoista pisteen turvin ennen Kahroa. Kauden ensimmäisen SM-osakilpailun EM-sarjan päällekkäisyyden vuoksi väliin jättänyt Stigell nousi jo viiden pisteen päähän Kahrosta kolmoseksi.

Yhdessä kisaeränsä ajavissa yli 55-vuotiaiden veteraanien MXV55- ja naisten MXD-luokkien päivän avauserässä katkesi kaksi neljään erävoittoon yltänyttä putkea. Sanna Kärkkäinen saapui Karkkilaan loukattuaan molemmat olkapäänsä vain viikko sitten ja ensimmäisessä erässä hän joutui tyytymään luokan kakkossijaan.

Vanhimman veteraanien ikäryhmän kauden neljä ensimmäistä erää voittaneen Mauri Mäkisen kohtalona oli avauskierroksen kaatuminen ja erän kolmossija.

Erän loppupuolella naisten enduron maajoukkueen taivaalle nousi lisää tummia pilviä, kun Kärkkäisen lailla joukkueeseen valittu Marita Nyqvist kaatui rajusti. Nyqvistkin sai tilanteessa olkapäävamman, sijoiltaan lähtenyt olkapää saatiin kilpailun ensihoitoryhmän toimesta paikoilleen jo kisapaikalla, mutta vasta jatkotutkimukset kertovat, minkälaisia vammoja sijoiltaan meno on aiheuttanut.

Veteraanien keskimmäisessä ikäryhmässä, 45-54-vuotiaiden MXV45:ssä sen sijaan jatkui tuttu tahti, kun Kari Rantanen voitti jälleen molemmat erät pitäen sarjansa edelleen puhtaana. Pasi Virtasen erien kakkossijat vankistivat miehen asemaa sarjakakkosena, mutta kummankin erän kolmoseksi ajanut Juha Rauos on vain kuuden pisteen päässä.

Nuorimmissa veteraaneissa taso oli Karkkilassa kivenkova. 35-44- vuotiaiden MXV35-luokkaa hallitseva Miska Aaltonen sai haastajikseen kotiradallaan kilpailleen Petteri Gustafssonin ja noin kymmenen vuoden kisatauon jälkeen paluun tehneen Alexander Wiikin.

Aaltonen pohjusti kummankin erän suorituksensa nappistarteilla, pikkuluokan pyörällä ajanut Gustafsson ei päässyt kummassakaan erässä startissa aivan Aaltosen kantaan ja joutui tyytymään erien kakkossijoihin kotiyleisön harmiksi.

Toisessa erässä Gustafsson kuitenkin alleviivasi nopeuttaan kellottamalla viimeiselle kierrokselle erän nopeimman kierrosajan, joten aavistuksen paremmilla starteilla mies olisi todennäköisesti pystynyt haastamaan Aaltosen todelliseen kamppailuun.

Aaltosen venytettyä sarjan piste-etumatkansa jo 32:n mittaiseksi hän käytännössä varmisti jo Suomen Cup-mestaruutensa. Kahdessa seuraavassa SM-sarjan kisassa veteraanit ja naiset eivät kilpaile, vaan tilalla on kolmi- ja nelipyöräisten SM-osakilpailut.

Näin MXV- ja MXD-luokilla on jäljellä vain yksi sarjakisa ja Aaltosen piste-etumatka Lari Lehtiöön riittää, kun Suomen Cupeissa lasketaan loppupisteistä kilpailijan huonoin erä pois.

Luokan Suomen Cup-kakkosena Karkkilaan tullut Markus Jaakola ei ollut Mansikin savella aivan parhaimmillaan 500-kuutioisella kaksitahtisellaan, näin Pohjois-Pohjanmaalainen lähtee kauden päättävään Porin kisaan seitsemän pisteen takamatkalta Lehtiöön nähden.

Sunnuntaina Karkkilassa ajetaan MX1-luokan SM- sekä MXC/A- ja MXJ-luokkien Suomen Cupin osakilpailut. MX2-SM-sarja jatkuu 17.8. Iisalmessa, MXV- ja MXD-luokkien sarjojen päätöskisa puolestaan on 7. syyskuuta Porissa.
 
Kaikki tulokset:
http://www.mylaps.com/en/events/932709
 

Uusin numero