Rekisteröintitilasto – nämä ovat eri moottoripyörämerkkien suosikkimallit alkuvuoden aikana

Kawasaki Z900

Tilastokeskus on julkaissut uusien moottoripyörien kotimaisen rekisteröintitilaston tammi-syyskuulta 2020. Nämä ovat eri merkkien eniten myydyt mallit.

Koko tilaston myydyimmäksi malliksi Suomessa nousi Kawasakin tälle kaudelle uudistunut Z900. Viime vuoteen verrattuna se sai mm. kuljettajan valittavissa olevat ajomoodit, säädettävän luistoneston sekä tasapainoisemmat jousituksen asetukset. Toiseksi myydyin Kawasakin malleista oli hieman vähemmän julkisuudessa viihtynyt Z650. Kompressoriahdetun nakumalli Z H2:n rekisteröintimäärä on suurempi kuin esimerkiksi suosituimman Suzukin määrä.

Mallikohtaisen tilaston kakkossijan jakavat kaksi mallia, joita kuitenkin yhdistää merkki, Yamaha. Ténéré 700:n rekisteröintimääriin voidaan laskea mukaan myös 35 kilowatin versio sekä kesken kauden lanseerattu Rally Edition, sillä teknisesti ne ovat yksi ja sama pyörä. Täsmälleen sama määrä Ténérén kanssa rekisteröitiin MT-07 -mallia, kun sen määrään huomioidaan perusmallin lisäksi myös SP-versio.

Honda Monkey 125 kiilasi neljänneksi suosituimmaksi malliksi tammi-syyskuun rekisteröinneissä. Toiseksi suosituin Honda oli 500-kuutioinen custom-malli Rebel ja kolmantena CB500-sarjan myydyin versio eli adventurehenkinen CB500X.

Markkinajohtaja Yamahan menestystä täydentää MT-09 -mallisto viidennellä sijallaan. Lukuun on sisällytetty nakumallin perusversio sekä SP-versio. 

Kuutossijalle nousee myydyin BMW-malli eli F850GS. Jos R1250GS ja sen Adventure-versio katsottaisiin yhdeksi malliksi, nousisi se niukasti kasiviiskymppisen ohi. Iso Gessu ja sen Adventure-malli poikkeavat kuitenkin teknisesti toisistaan niin, että ne yleensä luokitellaan eri malleiksi. Samoin kuin 850GS ja sen Adventure-versio. Isoista Gessuista perusmallia myytiin paremmin kuin Adventurea. Uusista F900-malleista puolestaan nakumalli F900R:n myyntimäärä oli suurempi kuin seikkailuhenkisen F900 XR:n.

Tehokkaita ja nopeita pyöriä silmät kiiluen vahtaaville mallitilaston seitsemännen sijan haltija saattaa tulla yllätyksenä, sillä sieltä löytyy Vespa GTS. Näppituntumalla voi sanoa, että Vespa GTS:n myyntimäärä saattaa hyvinkin olla suurempi kuin markkinoiden kaikkien muiden skootterimallien yhteensä.

Ensimmäinen satapiikki löytyy yllättäen vasta sijalta kahdeksan, ja se on KTM:n kestosuosikki 125 Duke. Sen jälkeen suosituimpia KTM-malleja ovat tiiviinä ryppäänä 300 EXC—TPI, 390 Adventure sekä 790 Adventure (perusmalli, R ja Rally yhteensä).

Yamahan Trace 900:n ja sen GT-version yhteenlaskettu myyntimäärä riittää sijalle yhdeksän.

Top10 -listan viimeinen sija menee jo aiemmin mainitulle Kawasakin Z650:lle.


Triumphin suosituin malli on uusi Rocket 3. Vaikka sen R- ja GT-versiot luokiteltaisiin omiksi malleikseen, veisivät ne silti kaksi kärkisijaa Triumphin sisäisessä taistossa. Tosin Tiger 900 eri malliversiot yhteenlaskien pääsisi aika lähelle.

Suzukin malleista suosituin on GSX-S1000. Inkkareista eniten myytiin Scout Bobberia. Husqvarnan kohdalla käytiin tiivistä kamppailua tahtien välillä, myydyin oli nelitahtinen FE350 ja sen peesissä kaksitahtinen TE250i. Harrikan ykköseksi nousi Sport Glide. Moto Guzzin ylivoimaisesti myydyin malli on V85TT-seikkailupyörä.

Uusin numero