Rataennätykset uusiksi – Lahti ja Tuuli hurjina Alastaron uudella asfaltilla

Superbike-luokan kakkoseksi ajaneen Eeki Kuparisen ja voittaja Niki Tuulen kättely heti parc fermeen saavuttua. Esko Kuparinen ja Patrick Hvitfelt tutkivat välittömästi Kuparisen takarenkaan kuntoa kisan jäljiltä.

Sekä Superstock 600- että Superbike-luokassa pantiin rataennätykset uusiksi, kun Road Racingin SM-pisteistä kamppailtiin Alastaron radalla lauantaina. Eemeli Lahti ajoi Superstock 600 -luokan ykköseksi ja Niki Tuuli kaasutteli Superbike-kisan voittoon. 

Alastaron radalla kamppailtiin SM-pisteiden ohella myös Viron mestaruussarjan pisteistä, joten mukana nähtiin iso joukko etelänaapurin kuljettajia. Lämpötila nousi lauantaina iltapäivällä 33 asteeseen, mikä koetteli sekä kuskien että renkaiden kestävyyttä. 

Superstock 600-luokan kilpailussa nähtiin dramatiikkaa heti lähdössä, kun yhtenä ennakkosuosikkina startanneen Felix Nässin pyörän kytkin oikutteli ja Nässi joutui näin heti kättelyssä takaa-ajajaksi. Voitosta jäivät taistelemaan Sterkman Motorsport by HRP:n Eemeli Lahti Suzukilla ja RAM Racing Yamahan Kimi Patova. Lahti venytti 15 kierroksen kisassa eroa lähes sekunnin per kierros ja voittomarginaaliksi tuli 14 sekuntia ennen kakkoseksi sijoittunutta Kimi Patovaa, jolle kilpailun voittoa tärkeämpää oli SM-pisteiden varmistaminen. Kolmanneksi ajoi 600-kuutioisten EM-sarjassa kokemusta hankkinut Peetu Paavilainen. Felix Nässi nousi lähelle podiumia ja neljännen sijan tuomat SM-pisteet saattavat kauden lopussa olla kullankalliita, vaikka Patova nyt kakkossijallaan menikin SM-pistekärkeen. Seuraaviksi kisassa sijoittuivat Peter Paloranta ja Niko Tanskanen. Lahti jätti samalla terveiset rataennätysluetteloon kirjaamalla Superstock 600 -luokan uudeksi rataennätykseksi 1.18,075. Edellinen ennätys oli Niki Tuulen ajama 1.18,621.

Superbike-luokan paalulle aamun aika-ajoissa täräytti Eemeli Lahti Kawasakillaan. Aika 1.15,817 oli pitkälti toista sekuntia alle virallisen rataennätyksen. Kauas ei jäänyt Niki Tuuli, jonka ajaksi kirjattiin 1.15,978. Eeki Kuparinen ja Tomi Kaartinen täydensivät eturivin lähtöpaikat. Kilpailussa kärkeen säntäsi paalulta lähtenyt Lahti, mutta Tuuli paineli ensimmäiset kierrokset perässä lähes kosketusetäisyydellä. Viiden kierroksen jälkeen Tuuli yritti ohitusta Las Palmasin kovassa jarrutuksessa, ja onnistui. Eeki Kuparinen jäi harmittavasti alussa pari kolme sekuntia kärkikaksikon kyydistä, mutta turkulainen lämpeni kisan edetessä eikä ero kärkikaksikkoon enää juuri kasvanut. Kun 10 kierrosta oli ajettu, ajoivat Tuuli, Lahti ja Kuparinen selvällä erolla takana seuraaviin Tomi Kaartiseen, Niko Mäkiseen ja Ville Valtoseen. Kärkikolmikon järjestyskin näytti jo selvältä, kunnes kilpailun loppukierroksilla Kuparinen alkoi saavuttaa nopeasti Eemeli Lahden Kawasakia. Viimeisellä kierroksella nähtiin ohitus ja näin maaliin tultiin järjestyksessä Niki Tuuli, Eeki Kuparinen ja Eemeli Lahti.

-Hävisi jarrut ihan kokonaan, puhisi Lahti heti ajettuaan pyörän Parc Fermeen. 

Koko kärkikolmikko ajoi alle Eeki Kuparisen vanhan rataennätyksen. Kuparisella jäi viime kaudella 1.17 alittamatta harmittavasti viidellä sekunnin sadasosalla. Nyt Kuparisen kierrosaika oli vieläkin niukempi alitus, 1.16,997. Alussa peräkkäin ajellut kaksikko Tuuli ja Lahti pistelivät vieläkin kovempaa. Tuulen uusi rataennätys kirjataan 1.16,355 ja Lahti ajoi parhaimmillaan 1.16,395. Kisan jälkeen Tuuli valitteli 33 asteen kuumuutta eikä takarengaskaan saanut kehuja, kun kuskilta udeltiin sen kestävyyttä.

-Eihän se kestänyt, mutta pystyi sillä joten kuten ajamaan.

Sivuvaunuluokkaan väriä toi MM-sarjaan keskittyvä pari Pekka Päivärinta ja Jussi Veräväinen ajaen lauantain kymmenen kierroksen kisassa lähes 15 sekunnin voittoon. Kakkoseksi ajoi SM-sarjan alkukautta hallinnut pari Tero ja Joni Manninen. Timo Kallio ja Jere Nuppola eivät aivan pystyneet Mannisia haastamaan, vaan eroa maaliviivalla oli vajaat viisi sekuntia. Neljänneksi ajoi Markku Artiola purkkiorjanaan Pia Koskela. 

Yhdistetyssä Supersport 300 – ja Moriwaki-luokkien kisassa Jenni Ruokolainen tuli Moriwakillaan ja näytti, mitä on oppinut Espanjassa kilpaillessaan. Lähes kahden sekunnin pohjat aika-ajossa antoivat jo suuntaa kilpailulle. Kymmenen kierroksen kilpailussa Ruokolaisen voittomarginaali oli 9,2 sekuntia. Voittajan jälkeen maaliin ajoivat tiukkana ryhmänä alle sekunnin sisällä Supersport 300 -kuljettajat Niko Lehtiranta, Rasmus Nurmi, Akseli Putkonen ja Juho Kantola.

Retro Superbiken ykköseksi helteisessä säässä kaasutteli Raimo Kesseli siitä huolimatta, että urakoi vain hetkeä aikaisemmin täydet 15 kierrosta Superbike-luokan kisassa. Toiseksi tullut Kalle Krölov jäi vain 0,9 sekuntia voittajasta. Taavi Nahko ajoi kolmanneksi.

Star Service Cupin voittoon ajoi Teemu Welander vajaan kuuden sekunnin erolla ennen Kari Pikkusaarta ja Heikki Mannilaa. MiniGP-luokan kisassa voiton vei Viron Hugo-Brent Freimann. Seuraavina maaliin tulivat Alexandr Kyriakou ja Sven Martin Merivälja. 

Sunnuntaina ajetaan jokaisen luokan toiset kilpailulähdöt.

Kilpailujen tulokset ja sarjapisteet päivittyvät osoitteeseen: 

www.roadracingsm.fi

Teksti: Road Racing SM-sarjan tiedotus

Uusin numero