Rainio, Koukku ja Lukkarinen motocrossin MX-liigan juniorimestareiksi

Luokkamestaruudet matkasivat Hyvinkään Moottorikerhon Sampo Rainiolle, seuratoveri Tobias Koukulle ja Suonenjoen Moottorikerhon Aapo Lukkariselle.

Yksikään mestari ei kuitenkaan ajanut lauantaina osakilpailuvoittoa haastavissa oloissa. Sipoon Moottorikerhon Emil Weckman toi kilpailuun tuoreen Euroopan mestarin vauhtia.

Lähes koko päivän jatkuneet sateet muokkasivat Vantaan Vauhtikeskuksen hiekkapitoisesta radasta varsinaista mutaliejua. Moni 7-15-vuotias kuljettaja olikin vaikeuksissa olosuhteiden takia ja varsinkin pienimpien lasten, 65-kuutioisten pyörien MX65-luokassa nähtiin ”poikkeukselliset” lopputulokset.

MX65-luokan yhteistulokset voitti ensimmäistä kertaa kauden aikana isäntäseura Vantaan Moottorikerhon (VMK) Saku Mansikkamäki, joka oli 24MX MX-liigan loppupisteissä 14. Luokan mestaruuden vei Sampo Rainio.

85-kuutioisten ja 150-kuutioisten pyörien alimmassa luokassa, eli MXC/C:ssä päivän ykkönen oli VMK:n Niko Hirvonen, joka otti liigapronssia. Mestaruutta juhli Tobias Koukku.

MXC/B-luokassa voiton nappasi Salpausselän Moottorikerhon Leevi Timonen, joka nousi sarjahopealle. Mestaruuden vei Aapo Lukkarinen.

MX-liigan ulkopuolisessa MXC/A-luokassa päivän nimi oli kummatkin erät toisen startin kaatumisestaan huolimatta voittanut Emil Weckman. Tuore EMX150-luokan Euroopan mestari oli täysin pitelemätön.

Vantaan Moottorikerho isännöi viikonloppuna 24MX MX-liigan kahdeksatta, eli viimeistä osakilpailua. Kausi käynnistyi samalta rata-alueelta huhtikuussa, jolloin radan ajosuunta oli eri kuin tänä viikonloppuna. Lauantaina ajettiin päätökseen junioriluokkien kausi, ja isot pyörät päättävät liigansa sunnuntaina.

Rainiolle nuorimpien
kuljettajien titteli

Nuorimpien kuljettajien MX65-luokassa nähtiin uudenlainen kärkikolmikko, kun yleensä luokkaa hallinneet kuljettajat sortuivat virheisiin vähintään jommassakummassa erässä.

Osakilpailun voittanut Saku Mansikkamäki ajoi eräsijat kuusi ja kaksi. Kakkospaikan niin ikään uransa parhaalla suorituksella otti Arthon Alanne, joka oli kummassakin erässä neljäs.

– En tiedä, mistä kauden paras vauhtini löytyi. Sijoitus oli yllätys eikä minulla ole koskaan mennyt näin hyvin. Toisen erän lopussa piti oikein yrittää, kun Kasimir Hindersson nousi painostamaan minua. Muuten ajoin ihan omaa ajoani, Mansikkamäki kertoi.

Päivän yhteistulosten kolmanneksi ajanut Sampo Rainio varmisti mestaruuden ensimmäisessä erässä, missä hän menetti ykköstilansa vajaat kymmenen metriä ennen maalia. Rainio oli matkalla suvereeniin erävoittoon, kunnes hänen pyöränsä ketjut putosivat mutaurassa paikoiltaan viimeisessä mutkassa ja juniorin ajo jäi siihen.

Rainio irrotti kuitenkin pyörästään ajanottolaitteen ja juoksi se kädessä maaliin, mutta ilman pyörää ei voi tehdä tulosta. Rainio kirjasi kuitenkin sijan 13, sillä sääntöjen mukaisesti maaliin ei ole pakko tulla. Rainio ehti ohittaa niin monta kuljettajaa vähintään kierroksella, että hän keräsi kohtuullisen nipun liigapisteitä.

Titteli on viime vuonna luokan kakkoseksi ajaneen Rainion ensimmäinen. Rainio voitti kauden aikana 14 erää 16:sta.

– Koko vuosi meni kuten oli odotettu, vaikka pari asiaa pilasi puhtaan voittosarjan. Porissa sain sijoitusrangaistuksen ja täällä tuli kerjurikko. Joka vuosi tulee kuitenkin kehitystä ajollisesti ja ensi vuonna pitää taas ajaa kovempaa, kun vaihdan isompaan pyörään, Rainio paljasti.

MX65-luokan hopea ja pronssi oli mestaruuden tavoin lähes ratkaistu ennen päätöstä. Kolmospaikalla ollut Karkkilan Moottorikerhon Kaapo Kalatie otti uransa ensimmäisen erävoiton avausstartissa, missä sarjan kakkospaikan Turun Seudun Moottoriurheilijoiden Miro Varjonen jäi 11:ksi. Kalatie kavensi Varjosen piste-etumatkaa tuntuvasti, mutta Varjonen pystyi silti lähtemään varsin varmoin mielin toiseen erään.

Kalatie joutui keskeyttämään kakkoserän ja Varjonen sinetöi liigahopean vitossijallaan. Kalatie otti siis pronssia. Kumpikin kuljettaja oli nyt ensimmäistä kertaa mitaleilla.

Liigan neljänneksi ajoi Lohjan Seudun Moottorikerhon Kasimir Hindersson ja viidenneksi Turun Moottorikerhon Miro Åkerblom.

Koukku
varmisteli titteliä

MXC/C-luokassa ei ollut epäselvyyttä osakilpailuvoittajasta, sillä Niko Hirvonen oli kotiradallaan sen verran ylivoimainen. Samalla hän nousi pisteissä nelossijalta pronssille.

– Toinen erä meni vielä ensimmäistä paremmin. Otin startin nimiini ja vedin ison eron muihin. Lopussa sain nautiskella ja ajella omassa rauhassa, Hirvonen kertasi.

MXC/C-luokan mestaruuden pokkasi Tobias Koukku, joka oli lauantaina varmasti kummankin erän kakkonen.

– Päivä oli hyvä. Tulin tänne vain varmistamaan mestaruutta ja välttämään virheitä. Titteli ei ole niin supererikoinen asia, mutta tuntuu silti kivalta, Koukku kommentoi.

Päivän kolmanneksi ajoi Kangasalan Moottorikerhon (KaMoKe) Tomi Tukiainen.

MXC/C-luokan liigahopeaa otti Jalasjärven Moottorikerho/UA:n Jere Harju. Neljäs oli Kuopion Moottorikerhon Nuutti Hakoluto ja viides Hyvinkään Moottorikerhon Timi Nyman.

Lukkarinen
piti pintansa

MXC/B-luokassa erävoitot menivät KaMoKen Kasper Kangasniemelle sekä Leevi Timoselle. Kangasniemi kaatui toisessa erässä kahdesti jääden viidenneksi, mikä toi hänelle yhteistulosten toisen tilan. Timonen oli avauserässä kakkonen, joten hän oli luokan päivän nimi.

– Kummatkin erät olivat minulle samanlaiset, mutta Kangasniemen kaatumiset toivat toisen erän voiton. Muut eivät pysyneet vauhdissamme, Timonen sanaili.

Timonen nousi sarjassa toiseksi, mutta mestaruuden vei Aapo Lukkarinen, joka oli lauantaina viides.

– Mestaruus todellakin tyydyttää. Pyöräni ei oikein toiminut tänään, muttei tämä päivä mennyt silti varsinaisesti huonosti. Erävoittoja ei tullut tänä vuonna, mutta kauteen  mahtui muita onnistumisia. Fiilis on hyvä, Lukkarinen kertoi.

MXC/B:n pronssille ajoi Sipoon Moottorikerhon Viktor Juselius, joka oli lauantaina kolmas. Liigassa nelospaikan lunasti Kangasniemi ja viides oli Kouvolan MC:n Ville Nikkanen.

Euroopan mestari
Weckman tyylitteli

MXC/B-luokan kanssa samoissa lähdöissä ajoi ikäluokan ylin taso, eli MXC/A, jossa ei lasketa sarjapisteitä.

EMX150-luokan Euroopan mestaruuden juuri voittanut Emil Weckman kävi harjoitusmielessä tempaisemassa kaksi erävoittoa, vaikka hän kaatui toisessa lähdössä jääden viimeiseksi.

– Toinenkin starttini onnistui, kunnes pyöräni keula lähti mutkassa alta. Tiesin, että kohdassa on liukasta, mutta taisin silti tulla liian kovaa ja jarruttaa liikaa. Ei siinä muuta kuin, että nopeasti pystyyn ja takaa-ajoon. En kuitenkaan ollut varma, että nousen voittoon. Ensimmäinen erä olikin helpompi, Weckman pohdiskeli.

MXC/A:n toiseksi ajoi VMK:n Joni Mäkelä ja kolmanneksi Jämsän Seudun Moottorikerhon Pyry Juupaluoma.

24MX MX-liiga jatkuu Vantaan Lavangon-radalla naisten (MXD), aikuisharrastajien (MXB), 125-kuutioisten (MX125) ja harraste-luokan (MXH) merkeissä sunnuntaina. Kilpaileminen käynnistyy klo 11.50.

Tulokset:
MX65:

1. Saku Mansikkamäki, 37 pistettä
2. Arthon Alanne, 36p.
3. Sampo Rainio, 33p.
4. Hermanni Koskinen, 28p.
5. Jimi Laitinen, 27p.

MX65, B-finaali:
1. Ile Halttunen, 45p.
2. Casimir Viita, 43p.
3. Jasper Jämberg, 34p.
4. Jere Padinki, 33p.
5. Mico Linna, 33p.

MX65, loppupisteet:
1. Rainio, 368p.
2. Miro Varjonen, 312p.
3. Kaapo Kalatie, 277p.
4. Kasimir Hindersson, 240p.
5. Miro Åkerblom, 232p.

MXC/C:
1. Niko Hirvonen, 50p.
2. Tobias Koukku, 44p.
3. Tomi Tukiainen, 38p.
4. Leevi Jalonen, 34p.
5. Timi Nyman, 31p.

MXC/C, B-finaali:
1. Eetu Salo, 45p.
2. Topias Rintala, 40p.
3. Arttu Suhonen, 40p.
4. Sami Savolainen, 38p.
5. Jimi Nyman, 37p.

MXC/C, loppupisteet:
1. Koukku, 296p.
2. Jere Harju, 265p.
3. Hirvonen, 239p.
4. Nuutti Hakoluoto, 220p.
5. Timi Nyman, 211p.

MXC/B:
1. Leevi Timonen, 47p.
2. Kasper Kangasniemi, 41p.
3. Viktor Juselius, 40p.
4. Ville Nikkanen, 38p.
5. Aapo Lukkarinen, 33p.

MXC/B, loppupisteet:
1. Lukkarinen, 264p.
2. Timonen, 260p.
3. Juselius, 257p.
4. Kangasniemi, 256p.
5. Nikkanen, 241p.

MXC/A:
1. Emil Weckman, 50p.
2. Joni Mäkelä, 42p.
3. Pyry Juupaluoma, 42p.
4. Leevi Liimatainen, 36p.

Kaikki tulokset:
www.mylaps.com/en/events/1197284

Sarjataulukot:
www.mylaps.com/en/championships/212400
 

Uusin numero