Qatarin GP:n pressitilaisuus: Nyt loppuu puhuminen ja alkaa ajaminen!

Tositoimiin 18 osakilpailua kattavan kauden avauksessa päästään torstai-iltana Losailin 5380 metrin mittaisella aavikkoradalla, jonka hulppea valoteho riittäisi kirkastamaan vaikka vähän isommankin kylän:
(http://www.redbull.com/en/motorsports/motogp/stories/1331639067215/lighting-up-motogp-how-qatar-is-powered).

Niklas Ajo ja muut Moto3-luokan kuljettajat saavat kunnian käynnistää neljän illan mittaisen spektaakkelin torstaina klo 17 Suomen aikaa käynnistyvien ensimmäisten vapaiden harjoitusten merkeissä.

Aavikolta puhaltavan hiekkapölyn likaaman ladun puhdistamista jatkavat Moto2-luokan kuskit mestarikandidaatti Mika Kallion johdolla klo 17.55.

Kaksi pienempää luokkaa ajavat illan aikana vielä toisen harjoitusjakson, mutta MotoGP:n osalta torstai on paketissa yhden, eli klo 18.55 starttaavan 45 minuutin mittaisen treenin jälkeen.

Losailissa ajetaan MM-pisteistä nyt jo 11. kertaa. Qatarin tähtitaivaan alla valojen ja varjojen vauhdikkaan moottorimarssin tahteja tapaillaan seitsemättä kertaa.

Paahtava helle tekee kilvanajosta päiväsaikaan miltei mahdotonta, tai ainakin äärimmäisen vaarallista. Pari pidoltaankin hapuilevaa kokeilua riitti Losailissa.

Marquez ei pystynyt kävelemään
kunnolla vielä viisi päivää sitten!

Ai mitäkö Qatarin GP:n pressitilaisuudessa?

No ei mitään uutta ja mullistavaa, kuten odottaa osattiinkin.

Sama, tuttu ja jo vuodet pari pirteää poikkeusta lukuun ottamatta vallinnut varovainen tyyli piti taas pintansa. Pudoteltiin pääosin hymyssäsuin ne pakolliset ja poistuttiin keskittymään siihen tärkeimpään. Siis kilvanajoon.

Kenties kovimman pommin jysäytti hallitseva maailmanmestari, reilu kuukausi sitten 21-vuotissyntymäpäiviikollaan oikean pohjeluunsa crossipyörällä harjoitellessaan murtanut Hondan Marc Marquez.

– Totta puhuakseni en pystynyt kävelemään kunnolla vielä viisi päivää sitten!, myönsi Marquez.

Kuninkuusluokan kautta aikojen nuorin mestari korostaa kuitenkin, että motivaatio on huipussaan, vaikka hän ei vielä 100-prosenttisessa iskussa olekaan.

– Täällä riittää, että kykenen kävelemään pyöräni luo, hauskuutti Marquez.

– Tilanne on nyt tämä, mutta odotan innolla avauskisaa todellakin pitkältä tuntuneen talven jäljiltä. Toivon ja uskonkin, että jalasta ei ole sen suurempaa haittaa ajaessa.

Marquez istui vuosi sitten vastaavassa tilaisuudessa hieman hämillään. Nyt kaikki oli tältäkin osin toista.

– Onhan se tavallaan uskomatonta, että istun tässä nyt maailmanmestarina. Viimeksi olin tällä paikalla tosi hermostunut, virnisti Marquez.

Yamahan ja Lorenzon rata?

Viime vuonna pisteissä toiseksi päätynyt, MotoGP-luokan mestaruudet kausilla 2010 ja 2012 saavuttanut Jorge Lorenzo alleviivasi Marquezin tavoin, että hänenkään fyysinen vireensä ole vielä huipussaan.

– En pystynyt harjoittelemaan talvikaudella siten, kuten olen tottunut. Kävin peräti kolme kertaa leikkauksessa ja ne verottivat valmistautumistani tähän kauteen. Tunnen oloni kuitenkin päivä päivältä vahvemmaksi.

Lorenzon viime kaudella kipeää saanutta solisluuta jouduttiin operoimaan talvella tuplasti. Lisäksi myös yhtä sormea korjailtiin taannoisten kolhujen jäljiltä.

Lorenzo on vienyt Qatarin GP:n nimiinsä kahdella edellisellä kaudella. Viime vuonna Yamaha-tallikaveri Valentino Rossi ajoi toiseksi niukasti ennen Marquezia.

– Losail on hyvä rata ja se istuu ajotyyliini. Olen motivoitunut, erittäin motivoitunut tähän kauteen lähtiessäni, julisti Lorenzo.

Pedrosa kuin viilipytty

MM-pronssia viime vuonna pokannut Marquezin tallikaveri Dani Pedrosa oli tutun vähäpuheinen, joskin silminnähden hyväntuulinen.

– Täällä sitä nyt taas ollaan. Ei muuta kuin lähdetään jälleen nauttimaan kilvanajosta.

Pressitilaisuudessa riitti parranpärinää kauden kolmen ensimmäisen, Qatarissa, USA:ssa ja Argentiinassa ajettavien kisojen, tai paremminkin niiden tärkeyden osalta.

– Tietenkin tämä kolme kaukomaiden kisan jakso on erittäin tärkeä, mutta ei sovi missään vaiheessa unohtaa, että lähes yhdeksän kuukauden mittainen kausi on todella pitkä.

Pedrosa ei ole ollut vuosien saatossa aivan terävimmillään Losailissa.

– Losail ei lukeudu varsinaisiin suosikkiratoihini, mutta olen pystynyt tekemään täällä silti ihan kohtuullisen hyvää tulosta, muistutti aina yllätysvalmis Pedrosa.

Rossi aloittaa jo 19. kauden

Marquez on MotoGP-luokan nykyinen johtotähti, mutta yhdeksänkertaisen maailmanmestarin Rossinkaan sädekehä ei ole silti suuremmin himmentynyt. ”Tohtori” on ja pysyy näillä näkymin tämän vuoden jälkeen vielä edelleen kaksi kautta GP-kekkereiden yhtenä suurimpana yleisömagneettina.

Rossi, 35, starttaa jo peräti 19. MM-kauteensa.

– Se on pitkä, todella pitkä aika. Kai silläkin jonkinlainen lisenssi heltiää, naureskeli Rossi.

Rossilla on muutenkin aihetta leveään hymyyn. Hän viimeisteli varsin väkevän testikauden ajamalla esimerkiksi Sepangin radalla Malesiassa sekunnin kovempia aikoja kuin vuosi sitten.

– Olen erittäin tyytyväinen testikauteen. Olin  vahva ja nopea niin Sepangissa kuin Phillip Islandillakin. Olemme kyenneet parantamaan pyörässä tuntuvasti vielä viime kaudella heikoiksi kokemiani asioita.

Rossi on valmis haastamaan todenteolla trion Marquez-Lorenzo-Pedrosa. Tuonkin kolmikon kaikki jäsenet nyökyttelevät sen osalta, että Rossilta odotetaan alkavalla kaudella enemmän kuin yhtä voittoa.

Rossi tosin tietää ja tuntee, että myös takaa tullaan todella lujaa. Open-luokan sääntöjen mukaisella Yamahalla kilpaileva Aleix Espargaro hämmensi talvitestien kärkipakkaa huolella ja isolla kauhalla.

– Tästä on tulossa erittäin mielenkiintoinen kausi myös näiden uusien sääntöjen myötä. Tämä vieressäni (Espargaro) istuva kaveri on todella nopea ja odotan samaa myös kahdelta Ducati-kuljettajalta, Rossi totesi jättämättä Andrea Dovizioson ja Cal Crutchlowin nimet mainitsematta.

– Niin, ja näiden Open-luokan pyörien myötä tästä kaudesta, tai ainakin sen ensimmäisestä puoliskosta on tulossa myös vähän erilainen, mihin on totuttu, vinkkasi Rossi.

Rossi vahvisti samalla myös sen, että hän haluaa jatkaa MotoGP-luokassa ja Yamahalla edelleen kaudet 2015 ja 2016.

– Haluan jatkaa, mutta mitään aikarajaa tämän päätöksen teolle ei ole vielä asetettu. Minun pitää tuntea olevani myös kilpailukykyinen näitä herroja vastaan, Rossi käänsi katseensa Marquezin, Lorenzon sekä Pedrosan puoleen.

* MotoGP-sarjan kauden 1/18 MM-osakilpailuviikonvaihteen aikataulu 20.-23. maaliskuuta Losailin radalla Qatarissa:
Torstai 20.3.

17.00-17.40, Moto3-luokka 1. vapaa harjoitus
17.55-18.40, Moto2-luokka 1. vapaa harjoitus
18.55-19.40, MotoGP-luokka 1. vapaa harjoitus
19.55-20.35, Moto3-luokka 2. vapaa harjoitus
20.50-21.35, Moto2-luokka 2. vapaa harjoitus

Perjantai 21.3.
17.00-17.45, MotoGP-luokka 2. vapaa harjoitus
18.00-18.40, Moto3-luokka 3. vapaa harjoitus
18.55-19.40, Moto2-luokka 3. vapaa harjoitus
19.55-20.40, MotoGP-luokka 3. vapaa harjoitus

Lauantai 22.3.
17.00-17.40, Moto3-luokka aika-ajo
17.55-18.40, Moto2-luokka aika-ajo
18.55-19.25, MotoGP-luokka 4. vapaa harjoitus
19.35-19.50, MotoGP-luokka aika-ajo 1
20.00-20.15, MotoGP-luokka aika-ajo 2

Sunnuntai 23.3.
15.50-16.10, Moto3-luokka warm up
16.25-16.45, Moto2-luokka warm up
17.00-17.20, MotoGP-luokka warm up
18.00, Moto3-luokka 1/18 MM-osakilpailu
19.20, Moto2-luokka 1/18 MM-osakilpailu
21.00, MotoGP-luokka 1/18 MM-osakilpailu

Uusin numero