Pyrhösellä korkeat panokset Vantaan MM-motocrossissa

– Pokeritermein sanottuna pistän kaiken peliin kotiyleisön edessä Vantaalla. Tahtotila on valtava ja tunnen olevani siinä kunnossa, että minulla on mahdollisuus toteuttaa unelmani GP-kisan kokonaisvoitosta, sanoo MM-sarjassa 12 osakilpailun jälkeen kolmantena porhaltava Pyrhönen.
Pyrhönen on tuulettanut tällä kaudella oman tiiminsä Hondan puikoissa erävoittoja Chilen Laguna Carenissa ja Slovenian Orehova Vasissa. Vantaan Lavanko on se vauhdikas estradi, joka tarjoaa tilaisuuden pistää vielä piirun verran paremmaksi.

”Tervetuloa takapihalleni!”
– Lavanko on stadion-typpinen rata, josta löytyy liuta 180 asteen kurveja ja pöytähyppyreitä. MM-sarjan kärkikuljettajat oppivat sen kyllä 15 minuutissa, joten siinä mielessä en näe hyötyväni kotiradasta. Hyöty tulee lähinnä sitä kautta, että nyt muut joutuvat matkustamaan vuorostaan minun takapihalleni, jossa olen voinut keskittyä jo pitempään. Tervetuloa, lähettää Pyrhönen terveisensä ulkomaalaiskuljettajille.
Pyrhönen odottaa kokevansa Lavangossa vähintään 10 000 katsojan huutomyrskyn.
– Kotiyleisö tarjoaa mahtavan virityskitin kypäräni sisään. Maailmaa paljon matkanneena koin vihdoin viime vuonna Heinolan MM:ssä sen valtaan voiman, jonka kotiyleisö tuo tullessaan. Siihen mennessä olin joutunut seuraamaan vastaavaa lähinnä kaiholla ulkomailla.
Kokeneena kuljettajana Pyrhönen varoo kuitenkin visusti lataamasta liian suurta painolastia harteilleen. Keskittyminen ei saa herpaantua hetkeksikään.
– Viimeistään lauantaina loppuu puhuminen ja alkaa ajaminen. Haluan ehdottomasti voittaa kotiyleisön edessä, mutta lataus ja paineet eivät saa silti mennä yli. Eipä silti, olen ennenkin havainnut, että pystyn suoriutumaan tilanteista paineiden alla. Kotikisa tuo tullessaan myös suuret haasteet, mutta itseluottamustani lisää edelleen se, että nyt mies ja pyörä ovat varmasti kondiksessa.

Mitali omissa käsissä
Pyrhösellä on Vantaalle tultaessa plakkarissaan 370 MM-pistettä. Ranskalainen Pierre Renet johtaa sarjaa pistein 463. Renetin lähimmällä uhkaajalla, italialaisella Alex Salvinille on koossa 437 pistettä.
– Maailmanmestaruus vaatisi pienen ihmeen, hopea on mahdollista ja ainakin pronssi on täysin omissa käsissäni, kuittaa Pyrhönen tilanteensa.
Jos ja kun Pyrhösen edellä mennään pisteissä lujaa, niin myös takaa tullaan ahnaasti ja mitalinkiilto silmissä hehkuen. Ranskalainen Julien Vanni hiillostaa hyvinkääläistä 12 pisteen päässä. Aina yllätysvalmis slovenialainen Matevz Irt ja ranskalainen Christophe Martin ovat hekin vielä vahvasti kuvassa mukana.
– Suomen ja sitä seuraavan Tanskan osakilpailujen pitää natsata hyvin mitalitaisteluja silmälläpitäen. Tarkoitus on, että pystyn järjestämään Vantaalla ja Randersissa ainakin sellaisen raon uhkaajiini, että minun ei tarvitse vetää viimeistä osakilpailua Ranskassa kieli vyön alla, pudottelee Pyrhönen.
Pyrhönen näkee, että hän on vauhdillisesti MM-sarjassa sillä sijalla, mikä hänelle kuuluukin.
– MX3-luokasta löytyy 6-7 sellaista kivikovaa kuskia, jotka ajavat kisasta toiseen kärkivauhdin tuntumassa. Renet ja Salvini ovat tosin erottuneet tästä nipusta vielä aavistuksen verran nopeampina. Vantaalla on luvassa kuitenkin valtava taistelu voitosta, vinkkaa Pyrhönen.

”Aikataulussa”
Pyrhösen kausi on kulkenut aikataulussa. Mestaruus alkaa olla utopiaa, mutta mitali siis täyttä realismia.
– Asetin itselleni kauteen lähdettäessä sellaisen tavoitteen, että olen Vantaan kisan aikoihin edelleen mukana mestaruustaistelussa. Olen onnistunut siinä ainakin teoreettisesti ja tunnen onnistuneeni myös henkilökohtaisella tasolla. Takana on 24 MM-erää, joista vain yksi on mennyt pipariksi teknisen vian vuoksi. Niissä 23 muussa olen liikkunut kärjen vauhtia tai ainakin hyvin lähellä sitä.
Urakkaa on siis jäljellä vielä kuuden äärimmäisen tärkeän erän verran, joista ensimmäinen kolmannes odottaa vuoroaan Vantaalla.
– Päällimmäisin tavoitteeni on hoitaa MM-mitali himaan. Yritän pitää siinä samalla elossa myös mahdollisuutta pronssia kirkkaammasta mitalista, lupaa Pyrhönen.
Pyrhösen lisäksi Vantaan Moottorikerhon isännyydessä ajettavan MM-osakilpailun arvopisteitä suomalaiskuljettajista jahtaavat jo tilinsä tällä kaudella avanneet Riku Rouhiainen ja Marko Kovalainen, sekä Toni Eriksson, Jussi Nikkilä, Marko Jumppanen, Jarno Mattila, Seppo Manninen, Miika Mäkinen, Petteri Silvennoinen ja Toni Matikainen.
– Tuosta nipusta kyllä löytyy sellaisia kuljettajia, joilla on saumat ajaa kympin sakkiin, arvioi Pyrhönen.
Pitkät ja menestyksekkäät perinteet omaavassa suomalaisessa motocrossissa juhlittiin MM-mitalia viimeksi vuonna 2007, jolloin Jussi Vehviläisen taistelu palkittiin MX3-luokan pronssilla.

Motocrossin MX3-luokan MM-sarjan pistetilanne 12/15 osakilpailun jälkeen:
1) Pierre Renet Ranska, Suzuki 463, 2) Alex Salvini Italia, Husqvarna 437, 3) Antti Pyrhönen Suomi, Honda 370, 4) Julien Vanni Ranska, Honda 358, 5) Matevz Irt Slovenia, Honda 341, 6) Christophe Martin Ranska, Husqvarna 340, …39) Riku Rouhiainen Suomi, Yamaha 17, 48) Marko Kovalainen Suomi, KTM 15.

MM-sarjan viimeiset osakilpailut: 22.-23.8. Vantaa, Suomi, 30.8. Randers, Tanska, 13.9. Villars sous Ecot, Ranska.

Uusin numero