Preikestolen – moottoripyörälle jyrkänteelle asti

Hienoissa paikoissa vieraillessa tulee joskus mieleen, että olisi tulla paikalle prätkällä. Harvemmalle tulee kuitenkaan mieleen kavuta 604-metrisen Preikestolenin huipulle moottoripyörällä.

Itse asiassa tämä saattaa hyvinkin olla ensimmäinen kerta, kun Preikestolenin tasanteelle viedään moottoripyörä ajamalla ja kantamalla. Paikalla on nähty jopa autoja, mutta ne on tuotu sinne kuvausta varten helikoptereilla.

Biken norjalaistoimittaja André Bruer Stepanovskikin mietti ideaa ja oli jo hylkäämässä koko ajatuksen pitäessään tehtävää mahdottomana. Mutta kun kaksi hullua saa saman ajatuksen, ja mukaan saadaan muutama hyvä kaveri, niin silloin mahdottomastakin voidaan tehdä mahdollista.

Preikestolen eli saarnastuoli on Lysefjord-vuonon pohjoispuolella sijaitseva kalliotasanne. Tasanne on kooltaan noin 25 x 25 metriä ja sen korkeus merenpinnasta on 604 metriä. Vuonna 2019 huipulla vieraili 331 000 henkilöä. Sekä CNN Go että Lonely Planet ovat arvioineet sen yhdeksi maailman upeimmista näköalapaikoista. Ensimmäiset turistit vierailivat siellä jo noin vuonna 1900. Matka BaseCampista huipulle kestää kävellen ilman moottoripyörää 1-2 tuntia. Vaikeusasteeltaan reitti on kohtalainen.

Jo ensimmäisellä sherpa-portaalla huomattiin, että askelmat olivat korkeita, eikä niistä päässyt ylöspäin ilman muiden apua.

-Jo viidennellä portaalla olin läpimärkä hiestä ja oli selvää, että tarvitsisin paljon nestettä, jotta en kuivuisi täysin nousun aikana, sanoo André.

Reitti sisälsi paljon prätkän nostamista, työntämistä ja vetämistä, mutta ajatuksissa oli, että noin 30 prosenttia matkasta voitaisiin edetä ajamalla. Sadan portaan jälkeen oli tasaisempi osuus, jonka pystyi ajamaan. Sitä seuraavalla jyrkemmällä osuudella nousi jälleen verenmaku suuhun. Koko matkan helpoin osuus piti olla 300-metrinen silta, mutta siinäkin kaksi sankaria onnistuivat kolaroimaan pyörillä keskenään.

Kolmen tunnin kiipeämisen jälkeen ryhmä oli vain 100 metrin päässä Preikestolenista. Oli aika pystyttää teltta, ja odottaa aamun auringonnousua, jolloin huipulle mentäisiin kuvaamaan tapahtuman huipennus.

-Mahanpohjassa kutitti, kun tuulenpuuska iski katsellessani 30 senttimetrin päässä reunasta Lysefjordin yli. Saimme nauttia Preikestolenista ilman muita matkailijoita kauniissa säässä 15 minuutin ajan, kertoo André matkan huipennuksesta.

Lue koko tarina, miksi, miten ja millaisella ryhmällä Preikestolenille kiivettiin. Uusi Bike Nro 9/2021, joka on jo lehtipisteissä. Tai tilaa Bike, jolloin saat sen aina jo pari päivää ennen kuin se tulee irtonumeromyyntiin.

Uusin numero