Postia pääministerille

Äänestitkö viime vaaleissa? Aivan sama, sillä nyt on aika vetää kansanedustajat tilille. Varmasti kukaan motoristi ei ole jäänyt paitsioon uutisoinnista koskien mahdollista moottoripyörien käyttömaksua.

Kuuleman mukaan käyttömaksun pitäisi olla ajokaudessa 100-300 euroa. Kuulostaa paljolta, kun Ruotsissa maksu on tällä hetkellä 18 euroa. Ensi vuonna he nostavat summan 32 euroon.

Omistan itse seitsemän katu- ja kaksi motocrosspyörää. Crossipyöriä mahdollinen käyttömaksu ei ilmeisesti kosketa, mutta kaikkia rekisteröityjä pyöriä kyllä. Siitäkin huolimatta, että suurimmalle osalle on tehty liikenteestä poisto. Valtionvarainministeriön mielestä poistaminen ei muuta mitään.
Tämä ajatus katkaisi osaltani kamelin selän. Etsin kansanedustajien yhteystiedot ja olin heihin yhteydessä joko puhelimitse tai sähköpostitse. Juonikkaasti kerroin jokaiselle äänestäneeni häntä viime vaaleissa. Jää oli murrettu. Tämän jälkeen aloin kiinnostuneena tiedustella suunnitellusta käyttöverosta. Osa edustajista myönsi, että kyseessä on fiskaali, eli kateusvero. Toinen sanoi, että mikäli porvarihallitus kyseisen veron säätää, ei yksikään tuleva demarihallitus tule sitä koskaan poistamaan. Totta.
Kaikki tavoittamani edustajat myönsivät, että valtion kassa on tyhjä, ja myös motoristien on osallistuttava talkoisiin. Itse olen valmis talkoisiin, mutta samoilla säännöillä autoilijoiden kanssa. Kun teen autolleni liikenteestä poiston, katkeaa siitä vakuutusmaksujen lisäksi käyttömaksu. Näin soisi käyvän myös moottoripyörien kohdalla. Vielä kun saataisiin aikaiseksi meille Suomeen Englannin käytäntö vakuutusmaksuissa, niin monen moottoripyörän omistajat kumartaisivat. Siellä jokaisella kuljettajalla on henkilökohtainen vakuutus. Vaikka hänellä olisi kymmenen moottoripyörää, hän maksaa vain yhdellä ajamisesta. Eihän hän voi ajaa montaa yhtä aikaa.

Mutta nyt barrikadeille. Unohtakaa netin keskustelupalstat. Unohtakaa mielenosoitukset. Nyt on aika todelliselle kansalaisvaikuttamiselle. Menkää eduskunnan sivuille. Etsikää sieltä kansanedustajien yhteystiedot. Soittakaa heille. Meilatkaa. Pistäkää postia pääministeri Sipilälle. Minäkin laitoin hänelle meiliä. Kertokaa, että käyttömaksu on kohtuuton. Ai ei onnistu? Onnistuu. Historia vahvistaa sen.
1970-luvulla moottoripyörille asetettiin aivan tajuttoman suuri vero. Veron tarkoitus oli lopettaa moottoripyöräily meiltä Suomesta. Vero olikin voimassa jokusen vuoden. Riihimäen Kahvakoplan kantavat voimat Jyri ”Jysky” Tengman ja Risto Hanninen päättivät ottaa härkää sarvista. Mukaansa he saivat liikenneministeri Aarne Bernerin ja kansanedustaja Lyyli Aallon, joka oli myös valtiovarainvaliokunnan jäsen. Monet kerhot ja yksityishenkilöt auttoivat lobbaamisessa. Lopulta vero kohtuullistettiin järkevälle tasolle.

Peräänkuulutan nyt teidän aktiivisuuttanne. Puhelin käteen ja soittamaan. Sähköposti laulamaan. Laittakaa viestiä, että ette äänestä ko. kansanedustajaa seuraavissa vaaleissa. Vakuutan, että homma toimii. Käyttömaksua emme varmaankaan saa kumottua, mutta yritetään saada sen vaikutukset mahdollisimman pieniksi.

Kirjoitus julkaistiin Biken numerossa 10/2016