Poliisi: Mopoilu kehittää liikenteellistä pelisilmää

Poliisin mukaan mopoilu kehittää liikennesilmää. Kuva: Länsi-Uudenmaan poliisilaitos.

Poliisi lähettää ensiaskeleitaan motorisoitujen kaksipyöräisten kanssa ottaville kuljettajille ja heidän vanhemmilleen terveisiä ajokauden alla.

Kaksipyöräisten ajokausi on käynnistymässä toden teolla ja Länsi-Uudenmaan poliisi lähettää terveisiä mopolijoille ja heidän vanhemmilleen.

– Mopoilu on mainio harrastus, sillä liikenteellinen pelisilmä kasvaa moottoripyörä- tai ajokortin hankintaa varten, kertoo viisi vuotta moottoripyöräpoliisina työskennellyt ylikonstaapeli Jan-Erik Huurne. Lisäksi Huurne ymmärtää mopojen tärkeän roolin, sillä ne kasvattavat merkittävästi nuorten liikkumismahdollisuuksia.

Mopojen valvontaa poliisi suorittaa pääasiassa muun liikenteenvalvonnan ohessa.

– Tavallisten partioiden ohessa etenkin me moottoripyöräpoliisit kohdistamme huomiota kaksipyöräisiin kanssakulkijoihin, toteaa Huurne.

Huurne kertoo, että suurin osa mopoilijoista noudattaakin sääntöjä ja niiden vastaisesti mopoilevia on harvassa. Erityisesti siitä, että kypärän käytössä havaitaan puutteita erittäin harvoin, Huurne jakaa kehuja mopoilijoille.

– On ilo huomata, että kypärä on lähes aina päässä sekä kuljettajalla että kyyditettävällä, Huurne sanoo.

Mopojen huoltoon poliisi kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota. Poliisin mukaan nuoret ajavat monesti mopoilla, joiden jarrut ja renkaat ovat kuluneet, eikä ole tavatonta, että esimerkiksi kytkin- ja jarrukahvat ovat vaurioituneita. Toiveena olisi myös, että äänenvaimentimia ei poistettaisi.

– Kun vauhti, ajotaito ja mopon kunto eivät kohtaa, [voi] seuraamuksena [olla] loukkaantuminen tai pahimmassa tapauksessa sivullisen vammautuminen, Huurne muistuttaa.

Poliisin mukaan kevään ensimmäiset mopojen liikennevalvontaa koskevat pyynnöt on jo vastaanotettu. Pyynnöissä on mainittu ajonopeuksien lisäksi meteli ilta- ja yöaikaan. Poliisi toivookin vanhempien keskustelevan nuorien kanssa asianmukaisista ajotavoista ja -paikoista.

 

Uusin numero