Pohjamo Perttulan Pöräyksen avoimen luokan voittoon

Kerrankin tarpeekseen!

Lauantaina 14.3 ajetun kymmenennen Perttulan Pöräyksen osallistujille
laadittiin ”syntymäpäivälahjaksi” reilun pituinen maastokoe, jolla
nopeimmatkin kilpailijat viihtyivät yli puoli tuntia. Muutama treenin
vähemmälle jättänyt totesi että maastokokeen pituus alkoi olla jo
kipurajalla, hitaimmat joutuivat käyttämään pitkällä mastokokeella yli
tunnin.

Sen sijaan Avoimen A-luokan voittaja, taannoinen lajin maailmanmestari Petri Pohjamo antoi täyden tunnustuksen järjestäjille reitistä:
– Tosi positiivinen asia että tänne eteläänkin saadaan noin pitkä pätkä, se oli hyvää treeniä kahden viikon päästä ajettavaa Päitsiä ajatellen. Itsellä meinasi voimat loppua viimeisellä kierroksella ja sitten mentiin vähän pusikoihin, mutta se kuuluu lajiin. On vähän flunssaa päällä jaa aamulla arvoin lähdenkö kisaan ollenkaan, kertoili Pohjamo kisan jälkeen.

Pohjamoa jäi oikeastaan harmittamaan vain kelin muuttuminen suojaksi ja
vesilammikoiden ilmestyminen:
– Sitä on nyt talven mittaan tottunut siihen että pyörää ei tarvitse pestä ajotreenin jälkeen. Nyt riittää kyllä putsattavaa.

Antti Hellsten nopein

Nuori Antti Hellsten nousi yleiskilpailussa nopeimmaksi, voittaen samalla A2504T-luokan. Hellstenin kisa meni yhdellä maastokokeella sattunutta kohellusta lukuun ottamatta tasaisen varmasti.
– Toisen kierroksen alussa, eli neljännellä maastokokeella kaaduin aika
vauhdikkaasti kaksi kertaa. Siinä meni ainakin 35 sekuntia, sillä pyörä ei lähtenyt heti käyntiin. Sitten tuli pari pienempää mokaa, siinä pahassa mäessä sammutin toisella kierroksella pyörän ja viimeisellä takarengas ei saanut kalliosta enää pitoa ja joudin vähän työntöpuuhiin. Muuten kiva kisa, mutta kuraveden roiskuminen alkoi vähän häiritä.

Pieni kato lähtöviivalla

Perttulan Pöräykseen ilmoittautui muutamaa henkeä vaille 300 kilpailijaa, mutta lauantaiaamun valjetessa heistä liki 50 jäi saapumatta paikalle. Maassa riehuvat tautiaallot kaatoivat endurosissejä, mutta sitkeimmät ajoivat vitsauksista välittämättä.
– Eilen alkoi vatsassa kiertää mutta päätin silti lähteä kisaan. Kävin
lurauttamassa pöntöllä juuri ennen starttia ja sitten joka kierroksen
välillä, silloin meinasi tulla kiire. Oli muuten aika kamalaa ajaa maastossa kun piti koko ajan jännittää pakaroita. Vatsassa kiersi sen verran, että rentoutuminen olisi tuonut ”kuraa” housujen sisälle, jutusteli eräs veteraaniluokan kärkikuljettajista.

Ei ihan putkeen

Kilpailun johtaja Marko Koskela oli tyytyväinen kilpailun osanottajien
viihtymiseen reitillä.
– Meillä oli hiton hyvä tiimi tekemässä tätä kisaa, ja se pitkä pätkä
osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Aamulla oli ihan loistokeli yöpakkasten
jäljiltä, mutta ilman lämpeneminen pehmensi reittiä ja teki sen vähän
kuraiseksi. Sillehän me ei voida mitään, ja toisaalta on ihan hyvä että A-ja B-luokkien kuskeilla on vähän haastavampaa.

Tulosten viipyminen sen sijaan ei tuntunut hyvältä. Ongelmia tuli sekä
tuloslaskennan tietokoneohjelmistoista että tiedonsiirrosta. Järjestelmä
perustuu kilpailijan mukanaan kuljettamaan anturiin, sen tunnistaviin
seurantaportteihin ja ajan rekisteröiviin tietokoneisiin. Nämä tietokoneet lähettävät paikkakohtaiset tulostiedot langattomasti tuloksia laskevalle tietokoneelle.

Järjestelmää on kehitetty useiden vuosien ajan suomalaisen Kalkku ry:n
vapaaehtoisten voimin, ja jostain syystä tänä vuonna se ei ole toiminut
täysin odotusten mukaisesti – kuulemma kaikissa kauden kilpailuissa on ollut ongelmia. Nyt niitä yritettiin ratkoa kilpailua edeltävänä yönä pitkälle aamuyön puolelle, mutta täysin varmaksi järjestelmää ei ehditty virittää. Lisäksi asemamiehistöjen koulutus jäi hieman puutteelliseksi, ohjelmistoja ei osattu tositilanteessa täysin käyttää.

Eniten tästä kärsivät aamupäivällä ajaneet Veteraani- ja C-luokkien
kilpailijat, joiden palkintojen jako päästiin tekemään vasta reilut kolme tuntia kilpailun päättymisen jälkeen. Iltapäivällä ajaneet A- ja B-luokkien ajajat saivat tuloksensa normaalisti, viimeiset palkinnot jaettiin noin kello 17.30.

Perttulan Pöräys on Nurmijärven Moottorikerho ry:n järjestämä endurokilpailu. Täydelliset tulokset osoitteesta http://www.fin-enduro.com/tulokset.php

Uusin numero