Petrucci Ranskan GP:n voittoon – Tuuli MotoE-luokan ykkönen

Danilo Petrucci, Alex Marquez, Pol Espargaro. Kovinkaan moni ei varmasti lyönyt vetoa tästä kolmikosta podiumilla. Kuva: motogp.com.

Ranskan GP oli täynnä yllätyksiä ja mainiota kilpa-ajoa kaikissa luokissa. MotoGP-luokan kiireisin oli Danilo Petrucci. Myös Niki Tuuli oli upean kilpailun jälkeen voittoisa MotoE-luokan kauden päätösosakilpailussa.

Sunnuntaina ajetun Ranskan GP:n kilpailulähdöt ajettiin totutusta poikkeavassa järjestyksessä, jotta voitaisiin välttää päällekkäisyydet F1-sarjan kanssa. Lisäväriä MotoGP- ja Moto2-luokkien kilpailuun toi radan kastellut vesisade. Päivän päättäneen MotoE-luokan kilpailun jälkeen saatiin kuulla Maamme-laulu, kun Niki Tuuli sai nousta upean kilpailun jälkeen korkeimmalle palkintokorokkeelle.

Moto3-luokan kilpailuun parhaan startin otti kakkosruudusta lähtenyt Albert Arenas. Myös Tony Arbolinon startti oli hyvä, tämä nousi kilpailun alussa seitsemäsestä lähtöruudusta toiseksi. Jaume Masia onnistui kuitenkin pian nousemaan Arbolinon ohi toiselle sijalle ja alkoi haastaa kärjessä ajanutta Arenasia ja onnituikin nousemaan tämän ohi kärkeen. Masia pääsi hieman karkuun muiden kamppaillessa tämän takana keskenään. Myös Darryn Binder raivasi tietään kohti kärkitaistelua.

Kilpailun puolivälissä Masia teki virheen, ja Arenas, Binder sekä Arbolino ehtivät tämän edelle. Arenas johti kilpailua hyvän aikaa, mutta virheen seurauksena Masia, Arbolino ja Binder pudottivat tämän neljänneksi. Myös Celestino Vietti onnistui nousemaan Arenasin ohi, mutta tämä kuittasi sijoituksensa tyylikkäästi takaisin. Pian tämän jälkeen Binderin pyörä hajosi aiheuttaen melkoisen vaaratilanteen, mutta onneksi törmäyksiltä vältyttiin. Arbolino nousi hetkeksi kärkeen, mutta Masia ja Arenas onnistuivat pian nousemaan tämän edelle.

Toiseksi viimeisellä kierroksella Masia teki jälleen virheen ja Vietti hyödynsi tilanteen nousemalla kärkeen. Samalla myös Arenas ja Arbolino nousivat Masian ohi. Erinomaisessa vauhdissa oleva Vietti onnistui puolustamaan kärkisijaansa viimeisen kierroksen alussa toiseksi nousseen Arbolinon ahdisteluista huolimatta ja ajoi komean kilpailun päätteeksi voittoon. Kolmanneksi sijoittui Albert Arenas.

Red Bull KTM Ajon Raul Fernandez sijoittui seitsemänneksi. Kaito Toba kaatui kilpailun loppuvaiheessa joutuen keskeyttämään.

Moto3-luokan top-10:
1. Celestino Vietti (SKY Racing Team VR46)
2. Tony Arbolino (Rivacold Snipers Team) +0,142
3. Albert Arenas (Gaviota Aspar Team Moto3) +0,198
4. Jaume Masia (Leopard Racing) +0,336
5. Andrea Migno (SKY Racing Team VR46) +0,569
6. Ayumu Sasaki (Red Bull KTM Tech3) +0,834
7. Raul Fernandez (Red Bull KTM Ajo) +1,361
8. Gabriel Rodrigo (Kömmerling Gresini Moto3) +1,625
9. Ai Ogura (Honda Team Asia) +15,003
10. Carlos Tatay (Reale Avintia Moto3) +15,139

MotoGP-luokan kuljettajien ollessa jo lähtöruudukossa, alkoi ravakka sade ja lähtöä siirrettiin, jotta kuljettajat voisivat vaihtaa sadekelin kalustoon. Sade loppui juuri ennen starttia, mutta rata oli yhä täysin märkä.

Jack Miller otti mainion lähdön ja nousi kärkeen. Muutaman mutkan jälkeen kakkossijalta löytyi Danilo Petrucci ja kolmannelta Andread Dovizioso. Hyvässä vauhdissa ollut Petrucci nousi kärkeen ja myös Dovizioso ohitti Millerin tämän tehtyä virheen. Kärjen kolme Ducati-kuljettajaa näyttivät karkaavan muilta, mutta neljännellä sijalla ollut Alex Rins oli hyvässä vauhdissa. Pian Rins saavuttikin Millerin ja alkoi haastaa tätä kolmannesta sijasta. Samalla takaa nousivat Pol Espargaro ja hurjaan vauhtiin yltynyt Alex Marquez.

Dovizioso nousi kärkeen, mutta sijoitukset sekoitettiin uudelleen, kun Petrucci palasi kilpailun johtoon ja pian Rins nosti itsensä huikealla ohituksella suoraan toiseksi. Miller onnistui nousemaan samassa tilanteessa kolmannelle sijalle. Millerin pyörä hajosi ja lähes välittömästi tämän jälkeen Rins kaatui, joten Petrucci löysi itsensä yllättäen reilusta johdosta ja Dovizioso oli jälleen kilpailun kakkosena. Dovizioson takarengas oli kuitenkin jo viimeisillään, joten tämän ohi nousivat sekä Marquez että Espargaro. Petrucci sai ajaa näiden edellä rauhassa kilpailun voittoon.

MotoGP-luokan top-10:
1. Danilo Petrucci (Ducati Team)
2. Alex Marquez (Repsol Honda Team) +1,273
3. Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) +1,711
4. Andrea Dovizioso (Ducati Team) +3,911
5. Johann Zarco (Esponsorama Racing) +4,310
6. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech3) +4,466
7. Takaaki Nakagami (LCR Honda Indemitsu) +5,921
8.  Stefan Bradl (Repsol Honda Team) +15,597
9.  Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) +16,687
10. Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) +16,895

Moto2-luokan kilpailu ajettiin Wet Racena, mutta rata oli kuivunut jo siinä määrin, että kilpailuun lähdettiin slickseillä – sadepilvet velloivat silti uhkaavina radan yllä. Juuri ennen lämmittelykierrokselle lähtöä Joe Robertsin pyörä siirrettiin paalupaikalta varikolle. Roberts pääsi kilpailuun mukaan, mutta tätä ei odotettu lähtöruudukkoon, vaan erikoista kyllä lähtövalot sammuivat Robertsin kaartaessa lähtöruoralle.  

Lähdöstä kärkeen nousi Remy Gardner perässään Xavi Vierge ja Jorge Martin. Sam Lowes nousi Martinin ohi tämän tehtyä virheen. Vierge haastoi Gardneria, joka kuitenkin onnistui pitämään johtopaikkansa. Hyvässä vauhdissa ollut Lowes oli kuitenkin liian kova pala ja hän nousi ensin toiseksi ja pian kärkeen. Myös Vierge onnistui viimein ohittamaan Gardnerin, joka teki perään pari virhettä, joiden ansiosta myös Jake Dixon nousi tämän edelle. Virhe sattui myös Viergelle, ja Dixon nousi tämän edelle. Dixon haastoi voimakkaasti Lowesia, mutta tyytyi pian seuraamaan tämän perässä. Vierge keskeytti kaaduttuaan rajusti, joten Gardner nousi jälleen kolmannelle sijalle.  

Lowes teki virheen jarrussa ja tätä seurannut Dixon karkasi selvään johtoon. Takaa noussut Marco Bezzecchi nousi kolmanneksi ja karkasi Gardnerilta samalla, kun Lowes ajoi Dixonia kiinni. Augusto Fernandez ohitti Gardnerin ja ajoi Bezzecchin nopeasti kiinni, mutta ei löytänyt ohituspaikkaa. Gardner nousi samaan kamppailuun ja ohitti  Fernandezin.  

Kilpailua hallinnut Dixon onnistui pitämään Lowesin turvallisen etäisyyden päässä, kunnen hänen unelmansa ensimmäisestä Moto2-luokan voitosta murentui kaatoon neljänneksi viimeisellä kierroksella. Näin Lowes sai ajaa turvalliseen voittoon. Kakkossijasta kuitenkin käytiin lujaa kamppailua, ja Gardner onnistui ohittamaan Bezzecchin viimeisellä kierroksella.

Red Bull KTM Ajon toinen kuljettaja Tetsuta Nagashima oli maalissa sijalla 19. Jorge Martin kaatui joutuen keskeyttämään.

Moto2-luokan top-10:
1. Sam Lowes (EG 0,0 Marc VDS)
2. Remy Gardner (Onexox TKKR SAG Team) + 3,822
3. Marco Bezzecchi (SKY Racing Team VR46) + 4,184
4. Augusto Fernandez (EG 0,0 Marc VDS) + 5,884
5. Thomas Lüthi (Liqui Moly Intact GP   ) + 21,668
6. Joe Roberts (Tennor American Racing) + 29,197
7. Fabio di Giannantonio  (Termozeta Speed Up) + 32,249
8. Lorenzo Baldassarri (Flexbox HP 40) + 34,376
9. Somkiat Chantra (IDEMITSU Honda Team Asia) + 35,392
10. Marcel Schrötter (Liqui Moly Intact GP) +35,521

MotoE-luokan kilpailussa parhaan lähdön otti Niki Tuuli, joka sai peräänsä perässään Mike Di Meglion. Di Meglio noui hetkeksi kärkeen, mutta Tuuli onnistui kuittaamaan sijoituksensa takaisin.

Pian Tuuli kuitenkin joutui sekä Di Meglion että Josh Hookin ohittamaksi. Kilpailun puolivälissä Tuuli onnistui nousemaan toiseksi ohi Hookin ja alkoi kelata Di Megliota kiinni. Toiseksi viimeisellä kierroksella Tuuli onnistui ohittamaan Di Meglion, joka yritti raivoisasti löytää ohituspaikkaa viimeisellä kierroksella. Tuuli kuitenkin puolusti ykköspaikkaansa upeasti ja otti voiton MotoE-kauden viimeisessä kilpailussa. Selvästi kärkikaksikon perässä kolmentena maaliin ajoi Hook.

Kuudes sija riitti varmistamaan Jordi Torresille MotoE-luokan mestaruuden.

MotoE-luokan top-10:
1. Niki Tuuli (Avant Ajo MotoE)
2. Mike Di Meglio (EG 0,0 Marc VDS) + 0,166
3. Josh Hook (OCTO Pramac MotoE) + 1,294
4. Dominique Aergerter (Dynavolt Intact GP) + 2,353
5. Matteo Ferrari (TRENTINO Gresini MotoE) + 6,017
6. Jordi Torres (Pons Racing 40) + 6,490
7. Niccolo Canepa (LCR E-Team) + 10,066
8. Xavier Simeon (LCR E-Team) + 10,472
9. Maria Herrera (Openbank Aspar Team) + 10,663
10. Xavi Cardelus (Avintia Esponsorama Racing) + 11,101

MotoGP-sarja jatkuu viikon päästä 18. lokakuuta ajettavan Aragonin GP:n merkeissä.  

Uusin numero