Petrol Circusin työnäytösalueella voi hämmästellä kädentaitoja

Janne Juntunen on rakentanut Nightshift 2 -hyväntekeväisyyspyörän muodot suorasta pellistä. Tässä mies esittelee, millaista muotoa saadaan pellin reunaa venyttämällä.

Osana rakennettujen pyörien Petrol Circus -näyttelyä saa tutustua pyörien rakentamiseen käytännössä. Tutustuimme metallin muokkaukseen Nightshift 2 -hyväntekeväisyyspyörän rakentajan Janne Juntusen kanssa.

MP20-messuilla pääsee tutustumaan pyöränrakennukseen olennaisesti liittyvään metallin muokkaukseen. Työnäytösalueella valmistetaan muun muassa lokasuojia ja tehdään hitsaustöitä.

Kaarevuutta peltiin haetaan englanninpyörällä, jossa peltiä liikutellaan tasaisen ylärullan ja kaarevan alarullan välissä.

– Itse käytän englanninpyörää niin, että haen perusmuodon nuijimalla peltiä hiekkasäkin ja pölkyn päällä ja tasoittelen nuijanjäljet rullalla. Alarullan säde toimii vähän niin kuin rajoittimena, sitä vaihtamalla voi määrittää haluamansa maksimikaarevuuden, Janne Juntunen kertoo.

Toinen olennainen työväline on kutistinkone, jonka avulla haetaan muotoa kutistamalla tai venyttämällä pellin reunaa.

– Tässä on leuat, jotka ottavat pellin reunasta kiinni. Leukoja vedetään yhteen tai erilleen, tämä on hyvin yksinkertaista mekaanista toimintaa, Juntunen kertoo.

Näitä työvälineitä käyttämällä Juntunen on valmistanut Nightshift 2 -hyväntekeväisyyspyörän, jonka kaikki osat on valmistettu suorasta pellistä.

– Kaikki muodot on valmistettu täysin itse. Pyrin aina siihen, että kaikki osat ovat mahdollisimman lähellä sitä, mitä ne tulevat olemaan. Tämän pyörän osiin on käytetty aikataulusyistä vähän kittiä, mutta sitä on käytetty todella vähän. Siihen, että pinnat olisi voinut jättää vaikka paljaaksi, eikä kukaan huomaisi mitään, olisi tarvittu noin puolitoista kuukautta enemmän aikaa, Juntunen kertoo.

Sunnuntain aikana pyörään rakennetaan vielä katuystävällisempi pakoputkisto suorien putkien tilalle.

– Olen sitä mieltä, että kyllä maailmaan ääntä mahtuu, ja ongelma ei ole kovaäänisissä putkissa, vaan puutteellisessa äänieristyksessä. Putken valmistaa Kempin kouluttaja Olli, joka on myös käsityöläinen ja innostunut pyöristä. Hän on valmistanut äänenvaimentimenkin itse, koska eihän tällaisessa pyörässä voi ostettua vaimenninta käyttää, Juntunen nauraa.

Työnäytösalue sijaitsee Petrol Circus -hallissa. Nightshift 2 -pyörän arvonta järjestetään tänään sunnuntaina kello 15.00.  

Uusin numero