Päitsi-sankari: ”Mika Ahola ajoi voittoon samalla huoltoporukalla 20 vuotta sitten”

– 20 vuotta sitten olin Mika Aholan huoltojoukoissa ja mukana oli nyt samaa huoltoporukkaa. He totesivat että 20 vuotta sitten voitettiin, joten nyt tehdään samalla tavalla. Olin valmistautunut kisaan hyvin ja tehnyt kovasti duunia. Ajotaitohan ei häviä mihinkään, mutta se ei auta jos ei ole riittävästi kuntoa. Jollain tavalla saattoi olla hyötyä siitä, että MM-uralla olen tottunut ajamaan kivikovassa maastossa, mutta on tämä Suomessa kuitenkin ihan erilaista, Tarkkala pohti ylivoimaista vauhtiaan.

Kymmenen vuoden MM-uran aikana Tarkkala saavutti viisi henkilökohtaista MM-mitalia ja nyt hän osoitti hallitsevansa myös kotimaisen maaston voittamalla himoitun Päijännekilven, vaikka aktiiviurasta on jo pari vuotta.

Beta-kuljettaja otti yleiskilpailun kärkitilan haltuunsa jo ensimmäisellä maastokokeella. Kaksipäiväisessä kilpailussa ajettiin molempina päivinä erillisistä SM-pisteistä ja palkintokorokkeelle kipusi paitsi kilpailun kolme nopeinta myös kolme luokkavoittajaa.

Yleiskilpailun voittoon ajoi siis SM3-luokan Tarkkala, toiseksi SM1-luokan Antti Hellsten ja kolmanneksi SM2-luokassa kaasua kääntävä Eemil Pohjola.

Tuloksellisesti Päitsi ajettiin tänä vuonna varsin yllätyksettömästi.

Kärkikolmikossa paikkaa vaihtoivat ainoastaan ilman tallimääräystä ajaneet Kytönen Motorsportin Husqvarna-kuljettajat Hellsten ja Pohjola, jotka ajoivat keskinäistä kisaa Tarkkalan pitäessä muut takanaan useamman minuutin erolla.

Pohjola oli turvallisen tuntuisella karkumatkalla kohti hopeaa, mutta sunnuntain kahdeksannen maastokokeen kuperkeikka vei sen verran aikaa, että vantaalainen Hellsten kuittasi ohi.

29 maastokokeen ja lähes 850 kilometrin reitillä vaadittiin kunnon lisäksi myös ajosilmää, rohkeutta ja erittäin kovaa perusvauhtia – valoisaan aikaan ja pimeässä poutaisessa pakkasäässä.

Yleiskilpailun tulokseen laskettiin 29 ajetusta maastokokeesta 28:n tulokset. Sunnuntain ensimmäinen maastokoe muutettiin siirtymäksi, jotta kokeella loukkaantunut kuljettaja saatiin turvallisesti maastosta pois. Kilpailuun oli ilmoittautunut 170 kuljettajaa, heistä 130 starttasi matkaan sunnuntaiaamuna.

”Kukaan ei pystynyt
vastaamaan Tarkkalan vauhtiin”

Viime vuoden voittaja Hellsten myönsi rehdisti uuden Päitsi-sankarin paremmuuden.

– Kukaan ei kyennyt vastaamaan Tarkkalan vauhtiin. Pohjolalla oli jotain ongelmia Ohkolan pätkällä ja sain siinä käytettyä paikan hyväkseni. Mestaruutta lähdin uusimaan, mutta olen tyytyväinen kun ehdin kolmen porukkaan yleiskilpailussa ja molempina päivinä ajoin luokkavoittoon. Keli oli pitkälle samanlainen kuin vuosi sitten, ihan makea, Vantaan Moottorikerhoa edustava Hellsten summasi hopeaansa.

Pohjola oli syystäkin tyytyväinen saavutukseensa, vaikka jo hieman enemmänkin oli haarukassa ennen kohtalokasta kaatumista.

– Oli huonoa tuuria Latostenmaan maastokokeella. Osuin kovasta vauhdista johonkin juureen, josta pyörä meni ympäri. Hetken aikaa keräilin kamppeita. Tanko oli vinossa ja pääkin vähän sekaisin, joten loppupätkä meni huonosti. Hyvä fiilis kuitenkin, se tuli mitä lähdettiin hakemaan. Täydet SM-pisteet ja oli hieno päästä palkintokorokkeelle, kolmossijakin maistuu kyllä, jämsäläinen Pohjola totesi kolmannen maaliin ajetun Päitsin maalissa.

Yleiskilpailun kärki 29/29:
  1. Tarkkala Marko 5:24:27,01
  2. Hellsten Antti +02:51,16
  3. Pohjola Eemil +04:43,04
  4. Nikander Roni +06:06,48
  5. Mattila Jari +08:38,77
  6. Tamminen Mika +10:14,32
  7. Himmanen Henri +12:52,01
  8. Kaivolainen Joni +14:43,55
  9. Tuominen Joni +15:32,83
10. Savo Matias +15:48,00

Täydelliset tulokset:
http://fin-enduro.com/tulokset/paitsi15/

Uusin numero