Nössykkä pohdiskelee

Salosta huolettaa, että mimmit eivät enää pidä prätkämiehistä, koska prätkällä ajaminen ei ole coolia.

Koko ajatusmallin lähtökohta on täysin älytön.

En ymmärrä, miksi kukaan tekisi yhtään mitään sen vuoksi, että olisi ”cool” toisten silmissä ja naiset huokailisivat perään pöksyt märkinä. Jotta saisi muissa herätettyä mielikuvan ”Marlon Brandosta nah­ka­rot­sis­sa ja far­kuis­sa, al­la Triumph Thun­der­bird.”

Ehkä joku ajaa moottoripyörällä muita varten, mutta ainakin oma harrastukseni lähtee siitä, että juuri minusta prätkällä on pahuksen kiva ajaa. Siitä, kuinka kahvaa kääntäessä kaikki muu unohtuu. Se ei kiinnosta, katsooko naapurin Pirkko ihaillen vai säälivästi naureskellen, kun ajan ohi. Ei todellakaan. Se on täysin yhdentekevää. Jos Pirkko sattuisikin saamaan kicksejä siitä, että ajan prätkällä, niin kiva hänelle, mutta mitä sitten?

Onhan ”mitä muut musta ajattelee” –ajatustapa perinteisen suomalainen, mutta en usko motoristien ajattelevan niin. Tämä harrastus on nimittäin sen verran kallis, että ainakaan oma markkinointibudjettini ei moista imagokampanjaa sallisi, enkä usko muidenkaan pelkässä mainosmielessä prätkällä ajavan.

Onko moottoripyöräilystä sitten tullut liian turvallista? EU-normituksesta, tehorajoitetuista ajokorttiluokista ja esimerkiksi vuonna 2016 voimaan tulevasta tyyppihyväksyntäasetuksesta ABS-jarrupakkoineen voi tietenkin olla mitä mieltä tahansa. Mikään ei kuitenkaan muuta sitä täysin ilmeistä tosiasiaa, että moottoripyörällä ajaminen ei koskaan ole yhtä turvallista kuin vaikkapa autoilu, eikä mikään tekninen apuväline tai turvaliivi siitä sellaista tee. Kiinnostaako se motoristeja? Ei varmaankaan, koska he moottoripyöräilyä harrastavat. Jos turvallisuus on tärkeintä, on harrastus kyllä joku ihan muu kuin moottoripyöräily, tai mikä tahansa vauhtilaji.   

Aivan yhtä itsestään selvää on se, ettei moottoripyörä ole kovinkaan monessa tilanteessa järkevä valinta kulkuneuvoksi. Tietenkin toiset mallit ovat käytännöllisempiä kuin toiset ja esimerkiksi ruuhkassa prätkä on hyvinkin näppärä vaikka työmatkakulkuneuvona, mutta jos tarvitsen käytännöllisen menopelin, valitsen aina Husqvarnan tai Triumphin sijaan farmari-Citroënini.

Moottoripyörällä ajan, koska pidän siitä. Uskon, että niin tekevät muutkin motoristit.

 

Parhain terveisin,

Typerysmäinen nössykkävässykkä   

Uusin numero