Nita Korhonen: ”Naiskuljettajaa ei enää pidetä varikolla tai lähtöruudukossa kummajaisena”

Vaikka sää ei suosinutkaan tapahtumaa parhaalla mahdollisella tavalla, osallistui päivään satoja autoilusta ja moottoriurheilusta kiinnostuneita tyttöjä ja naisia.

– Tämä tapahtuma on malliesimerkki siitä, miten voimia kannattaa yhdistää. Yhdessä olemme vahvempia, niinhän sitä sanotaan!, kertoi kameran kanssa tapahtumassa hääräillyt kansainvälisen moottoriliiton FIM:n naiskomission puheenjohtaja ja Suomen moottoriliiton hallituksen jäsen Nita Korhonen.

– Tapahtuman suosio yllätti kaikki odotuksemme. Kelistä huolimatta tunnelma on mahtava, totesi puolestaan silmin nähden tyytyväinen autourheilun kotimaisen lajiliiton markkinointiyhtiö AKK Sports Oy:n toimitusjohtaja Tiina Lehmonen, yksi idean luojista.

– Selkeästi tällaiselle tilaisuudelle oli tarve. On paljon moottoriurheilusta kiinnostuneita naisia, joita askarruttaa miten toimintaan pääsisi mukaan tai eri lajeja voisi harrastaa. Tällä tapahtumalla halusimme esitellä heille erilaisia vaihtoehtoja niin kilpailemiseen kuin kilpailunjärjestämiseenkin liittyen. Suunnitteilla on myös jo seuraava tutustumispäivä loppukesälle.

Paikan päällä Lopella nähtiin liuta moottoriurheilijoita kalustoineen, mm. Autoliiton kummikuljettaja, rata-autoilija Emma Kimiläinen, rallicrossia ja jokkista ajava Outi Kurki-Rahikainen, suomalaisen motocrossin ykkösnimi Sanna Kärkkäinen sekä endurokuljettaja Hanna Reinola. Kuljettajat saivatkin pitkin päivää vastailla innokkaiden ja uteliaiden osallistujien kysymyksiin kalustosta, kilpailemisesta ja moottoriurheilun maailmasta.

Vaikka keli ei suosinutkaan tapahtumaa parhaalla mahdollisella tavalla, päästiin hevosvoimiin ottamaan tuntumaa myös rallikyydityksissä, pääsivätpä useat innokkaat myös itse V1600-ralliauton rattiin. Ja innostus näkyi jokaisen onnekkaan kasvoilta, kun auto ohitti ruutulipun.

Autoliitto mielletään useimmiten yksityisautoiluun, mutta Suomessa harrastettavista autourheilulajeista liiton vastuulla ovat autoslalom, EcoRun (taloudellisuusajo) ja tasanopeusajo. Saukkolassa innokas yleisö pääsi tutustumaan AL Sportin opastamana EcoRuniin sekä taitoajoon.

Tiina Lehmonen on Kansainvälisen Autoliitto FIA:n naiskomission jäsen.

Naiskomissiot ovat tahoillaan työskennelleet kovasti parantaakseen naisten asemaa moottoriurheilussa.

Viime kesän naisliikuntakonferenssissa Helsingissä komissiot keskustelivat erilaisista yhteistyömahdollisuuksista ja päättivät tiivistää yhteistyötään maailmanlaajuisen moottoriurheilun puolesta

– Suurin haaste meille on saada lisää naisia mukaan moottoriurheiluun ja haluan todella selvittää, mistä johtuu, ettei heitä tällä hetkellä ole enempää, FIAn naiskomission puheenjohtaja, rallitähti Michèle Mouton kertoi viime kesänä.

– Naisten määrä moottoriurheilussa on lisääntynyt viime vuosina. Naiskuljettajaa ei enää pidetä varikolla tai lähtöruudukossa kummajaisena, kertoo Korhonen.

Tapahtuman järjestivät yhteistyössä autourheilun lajiliitto AKK-Motorsport ry, moottoripyörä- ja moottorikelkkaurheilusta vastaava Suomen moottoriliitto ry sekä yksityisautoilun palvelu-, etu- ja harrastusjärjestö Autoliitto ry. Lisäksi tapahtumassa ovat mukana Mercedes-Benz, Citroën, Peugeot, BMW ja Toyota.
 

Uusin numero