Niko Mäkisen vauhti nousee kohinalla Superbiken EM-sarjassa

Team Stratosin Yamahalla kilpaileva Mäkinen sijoittui 12:nneksi Katalonian radalla, joka isännöi Superbike-luokan kauden toista kisaviikonvaihdetta.

– Kokonaisuudessaan loistavasti onnistunut viikonloppu ja nyt nähtiin, että tuo keskiryhmä on ihan ajettavissa kiinni kun siltä tuntuu ja kaikki toimii. Mahdollisuudet kymmenen joukkoon ovat ihan realistiset, mutta tietysti silloin pitää kaiken mennä pilkulleen oikein, toteaa Baecelonasta neljä pistettä poiminut Mäkinen.

Michelin oli tuonut Barcelonaan erikoiskovat renkaat, sillä kuumuus aiheutti sen, että pehmeämmillä seoksilla ajaminen olisi pieni riski. Kaikille kuskeille ja tiimeille suositeltiin kovempien renkaiden käyttöä.

Mäkinen pääsi perjantaina tositoimiin vapaiden harjoitusten merkeissä.

– Niissä kokeiltiin erilaisia rengaskovuuksia harjoitusten aikana, myös pehmeätä takarengasta, mutta kuten oli kerrottu, se ei kauaa

kestänyt. Eturenkaaksi valittiin testin perusteella kovin seos, mutta takarenkaan valinta oli vaikeampi. Tarjolla oli myös sitä kovaa seosta, joka oli epäsymmetrinen tarkoittaen, että toinen reuna oli kovempi ja toinen pehmeämpi, johtuen radan mutkien rasituksesta.

Kierrosajat paranivat harjoitusten edetessä. Mäkinen sai jälleen ajettua hieman parempia aikoja, kuin reilua viikkoa aikaisemmin testeissä ja pyöräkin istui vielä paremmin ”lapaseen”. Siitä oli kiva jatkaa lauantain aika-ajoihin.

Ensimmäiset aika-ajot olivat aamupäivällä ja keli oli jo aamusta tosi lämmin. Mäkinen ajoi kovalla eturenkaalla ja medium-takarenkaalla kaikki harjoitukset.

– Tarvitsimme tietoa renkaiden kestävyydestä, ajatellen sunnuntain kisaa, joka olisi pituudeltaan 17 kierrosta. Hyvin tuntuivat valitut renkaat pitävän ja kestävän.

Mäkisen sijoitus 1. aika-ajossa 18, joka oli lievä pettymys.

Tämän jälkeen alle laitettiin uudet renkaat alle ja se näkyi. Toisen aika-ajon loppupuolella Mäkinen ajoi sitten sen parhaan aikansa, joka oli noin 1,5 sekuntia nopeampi kuin viime vuoden paras aika. Mäkinen oli yhdistetyissä tuloksissa lopulta 17:s.

– Ihan ei eväät riittäneet 15 porukkaan mutta enää ei oltu kaukana.

Kisapäivästä oli luvassa helteinen. Mäkinen ajoi aamun warm upin herkistellen ja ajat olivat lähellä lauantain aika-ajo aikoja. Pyörään tehtiin joitakin muutoksia vielä kisaa varten yhdessä kilpailuinsinöörin kanssa.

– Kisa meni hienosti. Startti onnistui kohtuullisesti. Ensimmäisten kierrosten aikana nousin kaksi sijaa ja ajoin siinä paikalla muutaman kierroksen. Sitten pikku hiljaa nousin sijoituksissa. Ero edellä ajaneeseen kilpakumppaniin pieneni koko ajan kierrosten edetessä. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä olin sekunnin päässä ja tietysti toivoin, että pystyn kaverin haastamaan ja menemään ohi ja niin sitten kävikin. Pääsin tuikkaamaan viimeisessä, erittäin nopeassa mutkassa sisäreunasta ohi.

Fiilis varikkomuurilla ja koko tiimissä oli loistava, sillä Mäkinen sai siis avattua EM-pistetilinsä. Privaters-luokan sijoitus oli seitsemäs ja myös sieltä heltisi mukava kasa pisteitä.

Seuraava kisaviikonloppu on jo vajaan kahden viikon kuluttua Motorland Aragonin radalla Espanjassa. Mäkinen testaa kyseisellä radalla tällä viikolla.
 

Uusin numero