Niko Mäkinen suomenmestaruuteen – Lehtiranta ja Klemetti Superstock 600 -luokan kärkipari

Niko Mäkinen

Niko Mäkinen varmisti Circuit Racingin Superbike-luokan Suomen mestaruuden, vaikka yksi kilpailuviikonloppu on vielä ajamatta. Superstock 600 -luokan mestaruudessa ovat vahvimmin kiinni RAM Racing Yamaha -kaksikko Niko Lehtiranta ja Lenni Klemetti.

Viikonloppuna ajettu Circuit Racingin kauden neljäs osakilpailu Jurvan Botniaringillä oli tuloksellisesti RAM Racing Yamaha -tiimille  kokonaisuudessaan hyvä. Lauantaina aika-ajoista lähtien kaikkien kolmen kuskin meno näytti hyvältä. Vaikka sääennusteet olivat kovinkin sateiset, ei rata-alueelle tullut kuin joitakin pienen pieniä pisaroita lauantain aikana, mutta ne eivät päivän ajoja haitanneet. Superbike-luokan aika-ajossa Niko Mäkinen ajoi itselleen toisen lähtöruudun ja Superstock 600 -luokassa Niko Lehtiranta lunasti itselleen samoin toisen lähtöruudun. Lenni Klemetti ajoi Superstock 600 -luokassa itselleen lähtöpaikakseen viidennen lähtöruudun. 

Lauantain Superbike kisaan Niko Mäkinen sai loistavan startin ja sukelsi ensimmäiseen mutkaan kärjessä. Tämä sijoitus pysyi läpi kisan ja aika-ero kakkosena maaliin tulleeseen Peter Palorantaan venyi 18 sekuntiin, eli vauhtia riitti ja vauhti ero oli tasaisen “tappava” kierros kierrokselta. Haastajana koko kauden ollut Magnus Collin kaatui valitettavasti kisan aikana ja näin piste-ero SM-sarjan taulukossa kasvoi entisestään.

Lauantai Superbike tulokset:
1. Niko Mäkinen
2. Peter Paloranta
3. Jan Kopponen

Lauantain Superstock 600 -luokan kisassa Niko lehtiranta sai ajan koko kisan ajan sijalla kaksi.  Kilpailun loppupuolella Lehtiranta sai jo varmistella sijoitustaan, kun Kenny Koskinen pääsi alussa vähän karkuun, ja takana tulevaan kertyi tasaiseen tahtiin eroa koko kisan ajan. Lehtiranta otti kakkossijallaan tärkeät SM-pisteet ja johtopaikka sarjassa kasvoi entisestään. 

Lenni Klemetti puolestaan kävi kovaa taistelua sijasta kolme muutaman pyörän ryhmässä. Kuskit vaihtelivat sijoituksia useaan kertaan kilpailun aikana. Lopussa Niko Tanskanen nappasi kolmannen sijan itselleen ja Klemetti ajoi maaliin neljäntenä 0,3 sekuntia Tanskasen perässä. 

Launtai Superstock 600 tulokset: 

1. Kenny Koskinen 

2.Niko Lehtiranta 

3. Niko Tanskanen 

4. Lenni Klemetti

Sunnuntain Superbike-lähtö ajettiin myös kuivassa kelissä, vaikkakin päivän mittaan satoi pieniä kuuroja. Niko Mäkisen startti onnistui taas erittäin hyvin, vaikkakin ekan kierroksen vauhtiero oli huomattavasti pienempi muihin haastajiin nähden. Nyt Peter Paloranta pystyi tasaisesti haastamaan Mäkistä, ja roikkui takarenkaassa kiinni reilun 10 kierroksen ajan, kunnes kisan 10. kierroksella pääsi Nikosta ohi. 

Kolme kierrosta mentiin Palorannan johtaessa, mutta sitten Mäkinen päätti jälleen ottaa ohjat käsiinsä ja pääsi Palorannasta ohi, eikä enää luovuttanut johtopaikkaa. Näin Niko Mäkinen ajoi ruutulipulle ensimmäisenä, ja samalla varmistui myös Suomen mestaruus Superbike-luokassa kaudella 2021.

”Kisapaikalle tullessa oli hiukan ristiriitaiset fiilikset, kun viime kerrasta Botniaringin radalla oli niin pitkä aika ja säätiedotus lupasi ihan mitä sattuu säätä. Saatiin kuitenkin nopeasti vauhti kohdalleen ja kelikin pysyi kuivana, niin ihan omalla ajolla saatiin tulokset kohdilleen. Sunnuntaina sai kyllä ajaa ihan tosissaan kilpaa, mutta sitten kylmän viilee ratkaisu radan uuden osan jarrussa ja homma pakettiin, kertoo Niko Mäkinen.” 

Sunnuntai Superbike tulokset:

1.Niko Mäkinen

2. Peter Paloranta

3. Magnus Collin

Sunnuntain Superstock 600 -luokan lähtöön saatiin ylimääräistä ohjelmaa. Samalla hetkellä kun kilpailijoita päästettiin radalle, alkoi pisaroimaan vettä. Heti sisäänmenokierroksella kaatui yksi kuljettaja radan liukkaalle kohdalle. Osa radasta oli täysin kuiva ja osa märkä. Kilpailijat komennettiin takaisin varikolle, kilpailulle ilmoitettiin uusi lähtöaika ja se muutettiin WetRace-kilpailuksi. Viime hetkellä RAM Racing Yamahan mekaanikot vaihtoivat saderenkaat alle ennen uusintalähtöä. 

Niko Lehtiranta ampaisi lähdöstä kisan kärkeen, mutta muutaman ajetun kierroksen jälkeen kisa keskeytettiin punaisella lipulla muutaman kuljettajan kaaduttua. Lehtiranta ajoi tässä kohtaa tukevasti toisella sijalla ja Lenni Klemetti sijalla viisi. 

Niko Lehtiranta

Uusintalähdöstä tuli lyhyt kuuden kierroksen kilpailu. Lehtiranta ja Klemetti menettivät lähdössä hieman sijoituksia, mutta nopeasti molemmat juniorit hakivat omat paikkansa takaisin ja saivatkin taistella sijoituksista kisan loppuun asti ihan tosissaan. Lehtiranta nousi kolmanneksi ja lähti ajamaan takaa kärkikaksikkoa. Samaan aikaan Klemetti taisteli sijasta neljä. Kolmen kärki lähti omille teilleen ja Lehtiranta ehti tekemään pari ohitus yritystäkin ennen ruutulippua, mutta se ei aivan riittänyt ja hän saapui maaliin kolmantena ainoastaan 0,012 sekuntia toiseksi tulleen Niko Tanskasen perässä ja sekunti voittajasta. Klemetin armoton taistelu neljännestä sijasta Matias Kestin kanssa päätyi ruutulipulla Kestin eduksi 0,49 sekunnin turvin ja Lenni Klemetti siis maalissa viidentenä.  

”Vähän mietitytti miten saan ajorytmin nopeasti päälle, koska en ollut ikinä aiemmin tällä radalla ajanut. Nopeasti saatiin pyörä mieleiseksi ja päästiin hyvään vauhtiin. Lauantain kisa oli vähän tylsä, kun ei päässyt kunnolla kisaamaan, mutta ajattelin että fiksua ajaa omaa ajoa toisena ja pisteet kotiin. Sunnuntain lyhyt uusintastartti ei ihan onnistunut ja piti ottaa kärkiporukka ensin kiinni, mutta kisan kierrokset loppuivat vähän kesken”, kertoo Niko Lehtiranta.

Lenni Klemetti

”Lauantain kilpailussa olin tyytyväinen omaan vauhtiin, mutta jäi kyllä harmittamaan kun Tanskanen pääsi vielä lopussa kuittaamaan ohitse. Sunnuntain kisasta jäi hyvä fiilis. Ajo kulki hyvin sateella ja ero kärkeen oli pienempi. Kisan lopussa meinasi keula lähteä alta ja Kesti pääsi tulemaan ohitse. Kaikkiaan hyvä viikonloppu”, kertoo Lenni Klemetti. 

”Näistä asetelmista on hyvä lähteä kauden viimeiseen osakilpailuun Lehtirannan ollessa sarjan kärjessä ja Klemetti toisella sijalla, kuskit ja tiimi tekee hyvää ja määrätietoista työtä, joka tuottaa tulosta”, sanoo tallipäälliikkö Jani Rättö. 

Sunnuntai Superstock 600 tulokset: 

1. Kenny Koskinen 

2. Niko Tanskanen

3. Niko Lehtiranta

5. Lenni Klemetti

Kaikki pistetilanteet

CIrcuit Racingin SM-sarja jatkuu vielä Kemoran radalla, Vetelissä 28.-29.8.

Teksti: RAM Racing Yamaha tiedotus

Kuvat: Ossi Pietiäinen, Markku VIsuri, RAM Racing ja Harjukuvat

Uusin numero