Niklas Ajo suosikkiradalleen moottoripyöräurheilun katedraalissa

Lähtökohdat ovat otolliset, sillä 4524 metrin mittainen ja 18 mutkaa kattava Assenin rata lukeutuu Ajon suosikkeihin.

– Assen on rata, josta todellakin pidän. Se on ehdottomasti yksi sarjan suosikeistani. Alkuosa on hitaampaa, mutta siitä eteenpäin rata on nopea. Varsinkin viimeinen nopea mutka on nautittava ajettava, luonnehtii huolella Moto3-luokan kauden seitsemänteen osakilpailuun valmistautunut Ajo, 18.

Moottoripyöräurheilun katedraaliksi luonnehdittu Assen on ollut ainoana ratana mukana MM-sarjassa sen perustamisesta, eli vuodesta 1949 lähtien. Torstaina vapailla harjoituksilla käynnistyvä Hollannin TT on järjestyksessään jo 65:s.

Hyvät muistot Assenista

Ajo on kilpaillut Assenissa kolme kertaa, kun MotoGP:n lisäksi mukaan lasketaan yksi Saksan sarjan kisa.

Suomalaisen Avant Tecno-tiimin KTM-kuljettajalla on hyvät muistot Assenista. Hän ajoi siellä ensimmäisellä Moto3-luokan kaudella vuosi sitten yhden tähän mennessä parhaista MM-viikonlopuistaan.

Ajo sijoittui viime vuonna Assenin aika-ajossa viidenneksi ja kisassa kahdeksanneksi, joka oli hänen sijoituksensa myös harjoituksissa.

– Jokainen kausi on tietenkin uusi, mutta kieltämättä, viime vuonna minulla meni todella hyvin täällä. Katsotaan nyt, pystynkö toistamaan saman suorituksen tänä viikonvaihteena.

– Tavoitteeni on saavuttaa kahdessa kesätaukoa edeltävässä kisassa Assenissa ja Saksan Sachsenringilla niin paljon pisteitä kuin mahdollista, linjaa Ajo.

Kauden ensimmäinen kolmannes on vahvistanut Ajon kuuluvan tasaisen Moto3-luokan kymmenen nopeimman kuljettajan joukkoon. Hän on ollut alkukaudella pisteissä parhaimmillaan jo kahdeksantena. Asseniin tultaessa sijoitus on 13:s.

Revanssin paikka

Ajo ajoi uransa toistaiseksi parhaallaan kuudenneksi Jerezissä, mutta Espanjan maaperä on tuonut tullessaan myös karvaita pettymyksiä. Vahvaa nousua tehnyt suomalaiskuljettaja kilkattiin kylmästi radalta jo avauskierroksella viimeksi Barcelonassa.

– Katalonian GP:n pettymykset on kuitenkin jo unohdettu ja onni onnettomuudessa, että selvisin siitä rytäkästä vammoitta. Matkassa on ollut ajoittain vähän huonoa tsägää, mutta sekin kuuluu tähän racingiin. Toivotaan nyt, että kurssi kääntyy tuon onnenkin osalta.

– Barcelona ja sitä edeltänyt Italian Mugello ovat olleet minulle aina vähän hankalampia ratoja. Aiempien kokemusta perusteella Assen ja Sachsenring ovat puolestaan parempia. Ei muuta kuin lähdetään palauttamaan sitä paikkaani kympin sakissa ja noukkimaan pisteitä tasaiseen tahtiin, sanoo Ajo.

Tulppaanien maan sääkartan sävy on varsin harmaa torstaista lauantaihin. Sateen uhka väijyy Assenin yllä voimakkaana päivästä toiseen.

– Eihän tämä keli täällä Assenissa ole ollut koskaan hääppöinen. Nytkin lämpöä on vain tuollaiset 15 astetta. Toisaalta nuo sääennusteet saattavat muuttua täällä tunnetusti nopeastikin. Sadetta ei välttämättä tulekaan, vaikka sitä lupaillaan.

Moto3-luokan kauden 7/17 MM-osakilpailun aikataulu Assenin radalla Hollannissa:
Torstai 27.6.

10.00-10.40, 1. vapaa harjoitus
14.10-14.50, 2. vapaa harjoitus

Perjantai 28.6.
10.00-10.40, 3. vapaa harjoitus
13.35-14.15, aika-ajo

Lauantai 29.6.
09.40-10.00, warm up
13.00, MM-osakilpailu 7/17

Assenin ratainfo:
Pituus: 4542 metriä
Leveys: 14 metriä
Mutkat vasemmalle: 6
Mutkat oikealle: 12
Pisin suora: 487 metriä
Valmistunut: 1955
Modifioitu: 2012

Moto3-luokan ennätyksiä kaudelta 2012:
Rataennätys: Zulfahmi Khairuddin Malesia, KTM 1.44,004
Paalupaikkaennätys: Sandro Cortese Saksa, KTM 1.43,645
Huippunopeus: Maverick Vinales Espanja, FTR Honda 211.4 km/h

Uusin numero