Niemiselle uran ensimmäinen voitto SM-motocrossissa

Mauno Nieminen ajoi Alavudella ensimmäiseen SM-osakilpailuvoittoon. Kuva: Jukka-Pekka Purtilo.

Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminen otti motocrossin SM-sarjan neljännessä osakilpailussa MX2-luokan voiton Alavudella sunnuntaina. Samalla Nieminen juhli uransa ensimmäistä ykköstilaa SM-tasolla. MX1-luokassa sarjakärki, Vantaan Moottorikerhon Kim Savaste oli vahvin ja alle 15-vuotiaiden MXC/A:ssa voiton vei seuratoveri Saku Mansikkamäki.

MX2-luokan SM-sarjaa johtanut Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen suuntasi Alavudelle flunssan jälkimainingeissa ja ajoi kaatumisten säestämänä hänelle heikot sijat ollen kahden erän yhteistuloksissa vasta kuudes. Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminen väänsi puolestaan osakilpailun tiukan voittotaiston itselleen oltuaan kummassakin erässä toinen. Osakilpailun kakkospaikan otti vain pisteen yhteistuloksissa Niemiselle jäänyt Tampereen Motocrossin Jere Haavisto, jota oli niin ikään piinannut sairastelu. Kolmas oli Haaviston kanssa tasapisteet ajanut Sipoon Moottorikerhon Kimi Koskinen, joka nousi Vesterisen edelle Suomen mestaruussarjan kärkeen ennen viimeistä osakilpailua. Ensimmäisen erän ykköstila oli Koskiselle uran ensimmäinen SM-sarjassa. Haavisto on sarjassa kolmantena ja Nieminen neljäntenä.

Vantaan Moottorikerhon Kim Savaste oli vahvin MX1-luokassa voittaen molemmat erät. Seuratoveri Miro Sihvonen haastoi hänet tiukasti kummassakin erässä eikä muilla ollut asiaa kärkiparin vauhtiin. Sihvosen kaksi toista sijaa toivat hänelle osakilpailun kakkospaikan. MX2-luokan hallitseva Suomen mestari, Espoon Moottorikerhon Emil Silander ajoi MX1-kauden parhaansa ollen kummassakin erässä kolmas ja siten myös yhteistuloksissa samalla sijalla. Seitsemänneksi sijoittunut Imatra Motocrossin Rene Rannikko on SM-sarjassa Savasteen ja Sihvosen takana kolmantena.

Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokassa hiekkasaviradan niksit taisi parhaiten Vantaan Moottorikerhon Saku Mansikkamäki, joka voitti kummatkin erät. Mansikkamäki kiristi Suomen mestaruustaistoa, mutta Alavudella toiseksi ajaneella Viron Joosep Pärnillä on edelleen tiukka ote valtikkaan. Turun Moottorikerhon Aaro Menna oli päivän kolmonen. Alavudella viidenneksi sijoittunut Vantaan Moottorikerhon Eelis Viemerö on sarjassa kolmantena ennen Mennaa.

SM-kauden viides ja samalla viimeinen osakilpailu järjestetään Imatralla sunnuntaina 13. syyskuuta.

Niemisen kuparinen rikki

Mauno Nieminen voitti yhden SM-erän viime kaudella, ja nyt Alavudella hän juhli uransa ensimmäistä SM-osakilpailuvoittoa.

– Tosi hyvältä tietenkin tuntuu, ja ajoni kulki. Otin hyvät startit ja ajoin tasaiset erät. Minulla oli myös mahdollisuus voittoihin molemmissa erissä. Sarjan kannalta olisi ollut parempi, jos olisin voittanut, koska olisin silloin kerännyt enemmän pisteitä ja saanut kärkikolmikkoa enemmän kiinni. Ensimmäisessä osakisavoitossa on silti ihan näinkin oma fiiliksensä, MX2-luokan ykköseksi ajanut Nieminen tunnelmoi.

Nieminen ajoi alkukaudella kerran kahdeksanneksi, kahdesti viidenneksi ja kahdesti neljänneksi, kunnes viimeiset kolme erää ovat tuottaneet kakkossijan.

– Luokka on tiukka ja minulla oli kaatumisia Karkkilassa sekä Tampereella. Vauhtini on kyllä ollut koko ajan kunnossa, ja nyt sitten onnistui. Jos kaikki menee niin kuin pitää, on SM-mitali saavutettavissa Imatralla. Mahdollisuudet siihen ovat olemassa, ja siitä lähden taistelemaan.

Savaste hakee mestaruutta osakilpailuvoitto mielessään

Kim Savasteen etumatka MX1-luokan SM-sarjan kärjessä on mittava toisena olevaan Miro Sihvoseen nähden. Osakilpailussa voi kerätä maksimissaan 50 pistettä ja Savasteella on jo 37 pisteen etumatka. Muut eivät voi enää yltää titteliin. Savaste on voittanut viimeiset neljä erää perättäin ja oli sitä ennen neljästi toinen, kun yhtälailla Vantaan Moottorikerhoa edustava ammattikuljettaja Harri Kullas kävi poimimassa ykköstilat. Savaste ajoi ennen Alavutta kolmessa EM-osakilpailussa Latviassa ja otti muun muassa osakilpailuvoiton EMXOpen-luokassa. Savaste ei kuitenkaan ole lähdössä varmistelemaan kauden päätökseen Imatralle.

– Piste-ero on kannaltani todella hyvä. Se helpottaa, kun mennään kohti Imatraa. Ei ole stressiä ja saan nukkua rauhassa. Lähden silti hakemaan erävoittoja, Savaste painottaa.

Alavudella Savaste joutui taistelemaan tosissaan Sihvosta vastaan voittaakseen. Ensimmäisessä erässä Savaste veti letkaa alusta alkaen ja Sihvonen hiillosti. Toisessa erässä Savaste oli lähdössä seitsemännen sijan paikkeilla, ja pian Sihvonen paineli kärjessä Savaste kannassaan. Sihvonen johti suurimman osan erästä, kunnes Savaste ohitti hänet. Sihvonen iski vielä takaisin, mutta kaatui osuttuaan Savasteeseen ohitusyrityksessään.

– Otin ensimmäisen startin ja Sihvonen oli siinä yhden, kahden tai kolmen sekunnin päässä minusta koko ajan. Ajoni ei ollut parastani, mutta muut jäivät meistä kahdesta. Toinen starttini oli huono, mutta sain Sihvosen kiinni. Ohitin hänet, mutta hän yritti vielä ajaa minua päin kaatuen itse. Sen jälkeen oli helppoa ajaa erä loppuun. Me kaksi olimme selkeästi nopeimmat kuskit Alavudella.

Suomen Cupeissa tuttuja ja uusia voittajia

Alavudella ajettiin lauantaina alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cupin neljäs osakilpailu, missä kauden ensimmäisen voittonsa otti Turun Moottorikerhon Eemeli Mäkilä. Hän voitti avauserän ja oli toisessa kakkonen, eikä päivän ykkösestä ollut epäselvyyttä. Osakilpailun toiseksi korkeimmat pisteet keräsi Konneveden Moottorikerho / UA:n Jimi Laitinen. Kolmas oli Tampereen Motocrossin Leevi Liimatainen.

Alavudella kuudenneksi sijoittunut Sipoon Moottorikerhon Nico Stenberg johtaa Suomen Cupia ennen Laitista ja Mäkilää.

Myös veteraanit ajoivat neljännen Suomen Cup -osakilpailunsa Alavudella. Oulun Moottorikerhon Markus Jaakola voitti kummatkin 35-vuotiaiden erät vankistaen sarjajohtoaan. Pohjois-Karjalan Moottorikerhon Toni Kuivalainen oli toinen tasapisteissä kolmanneksi sijoittuneen Konneveden Moottorikerho / UA:n Jouni Pirkkalaisen kanssa. Alavudella neljänneksi ajanut Porin Moottorikerhon Teemu Sundelin on sarjassa toisena ja Kuivalainen kolmantena.

Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiik jatkoi porskuttamistaan kohti 45-vuotiaiden mestaruutta, sillä hän voitti jälleen kummatkin erät. Sarjassa toisena oleva, Turun Moottorikerhon Jarno Mattila on mukana tittelitaistossa ajettuaan Alavudella kakkoseksi. Kolmanneksi sijoittunut Hyvinkään Moottorikerhon Lari Lehtiö on sarjan kolmospaikalla Wiikin ja Mattilan tavoin muuta ajajajoukkoa tiukemmin kiinni jakamassa mitalisijoja, kun kautta on jäljellä enää yksi osakilpailu.

Kymen Moottorikerhon Juha Pekka Koirikivi voitti 55-vuotiaiden osakilpailun, missä Mikkelin Moottorikerhon Antti Paasonen ajoi toiseksi ja Karkkilan Moottorikerhon Pasi Virtanen kolmanneksi. Sarjaa johtava Ylä-Savon Moottorikerhon Sauli Kuosmanen oli neljäs Alavudella. Seitsemänneksi ajanut Turun Moottorikerhon Jari Lehto on pisteissä toisena ja Paasonen kolmantena.

Suomen Cupien viimeinen osakilpailu järjestetään Imatralla lauantaina 12. syyskuuta.

ATV-mestaruudet jakoon

ATV:n neljännen ja samalla kauden viimeisen SM-osakilpailun voiton kuittaisi Siilinjärven Vesan Lasse Ruotsalainen, joka nappasi myös Suomen mestaruuden. Quad Racing Finlandin Max Karilainen oli Alavudella toinen ja Botnia Dirt Ridersin Niko Laakso kolmas. Karilainen otti SM-hopeaa ja Alavudella viidenneksi sijoittunut Hyvinkään Moottorikerhon Tuomas Kuivamäki SM-pronssia.

ATV:n 35-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupin neljännen osakilpailun voiton nappasi Hyvinkään Moottorikerhon Jani Saarinen, josta leivottiin myös jälleen mestari. Quad Racing Finlandin Jarmo Huhtala oli toinen ja Tampereen Motocrossin Mika Vesa kolmas Alavudella. Huhtala voitti Suomen Cup -hopeaa. Alavudella neljänneksi ajanut Viron Janar Juks on Suomen Cup -pronssimitalisti.

Tulokset
SML Motonet SM-Motocross, SM-osakilpailu 4/5, Alavus, su 30.8.2020

MX1-luokka
1. Kim Savaste, VMK, KTM, 50p.
2. Miro Sihvonen, VMK, Husqvarna, 44p.
3. Emil Silander, EMK, KTM, 40p.
4. Indrek Mägi, Viro, Kawasaki, 34p.
5. Santtu Tiainen, SiiVe, Suzuki, 31p.

MX2-luokka
1. Mauno Nieminen, OriMK, Husqvarna, 44p.
2. Jere Haavisto, TamMC, Yamaha, 43p.
3. Kimi Koskinen, SiMK, KTM, 43p.
4. Emil Weckman, SiMK, Honda, 40p.
5. Sampo Rainio, HyMK, Husqvarna, 31p.

MXC/A-luokka
1. Saku Mansikkamäki, VMK, Husqvarna, 50p.
2. Joosep Pärn, Viro, KTM, 44p.
3. Aaro Menna, TMK, KTM, 38p.
4. Matias Miettinen, VMK, KTM, 38p.
5. Eelis Viemerö, VMK, KTM, 29p.

Kaikki tulokset

Teksti: SM-motocross tiedotus

Uusin numero