Näin selviät kunnialla sadekelillä

Sadekelillä ajaminen on meille suomalaisille tuttua puuhaa ja ajotaidot vaikeissa olosuhteissa myös varsin hyvät. Amerikkalainen julkaisu The News-Herald otti kuitenkin kantaa sadekelillä ajamiseen ja vielä tarkennettuna, kuinka se tehdään Harley-Davidsonin opein.
 
”Lähtökohtana ovat hyvät, vedeltä suojaavat varusteet”, Harley-Davidson ajoakatemian Susan Rzepka sanoo The News-Heraldille.
 
”Päälle on syytä pukea jotain kirkasta, sillä muut tiellä liikkujat eivät voi kuvitella, että sateessa tulee vastaan yhtään moottoripyörää”, Rzepka jatkaa.
 
Sadekelillä olisi hyvä muistaa huoltaa varusteet hyvin. Kypärän visiiri kannattaa päällystää vettä hylkivällä aineella, jotta näkökenttä säilyy aina optimaalisena.
 
Yksi kaikista neuvoista on kuitenkin muiden yläpuolella.
 
”Hiljennä vauhtiasi. Tiet muuttuvat sateella todella liukkaiksi ja hiljentämällä vauhtia minimoit riskit helposti. Ole tarkkana, äläkä aja samalla lailla kuoppiin kuin kuivalla. Vesi on saattanut muovata yllätyksen”, Drew Nicholson sanoo.
 
Harley-Davidson akatemian opit ovat hyvin selkeitä. He muistuttavat painokkaasti, että renkaiden pito on märällä kelillä huomattavasti heikompi, jonka takia pyörää ei kannata kallistaa turhia. Ajamisessa on pyrittämä pitämään pyörä mahdollisimman pystyssä.  
 
”Kannattaa ajaa myös hyvin lähellä keskiviivaa, sillä vesi liikuttaa teiden epäpuhtauksia ja ne kulkevat ulkoreunaa kohden.”
 
Viimeinen neuvo koskee kaikkia kelejä.
 
”Pitäkää aina etäisyyttä edellä ajavaan ja tarkkailkaa liikennettä. Koskaan ei tiedä, kuinka moni sinut jättää huomioimatta.”

Uusin numero