MP23: Mika Kouki paljastaa uuden yllättävän moottoripyöräilytrendin

MP23-messujen päättyessä kysyimme Bike Worldin toimitusjohtaja Mika Koukin näkemyksiä tulevan kauden moottoripyörätrendeistä ja näkymistä. 

Mika Kouki on tunnetusti moottoripyöräalan mr. suorasuu, joka uskaltaa sanoa suoraan mitä ajattelee eikä hienostele yhtään. Kävimme sunnuntaina juuri ennen messujen sulkeutumista jututtamassa Koukia ja kyselemässä moottoripyöräkaupan näkymistä tälle vuodelle. 

-MP23 on ollut superlatiivinen posimielessä, näyttää että moottoripyöräily kiinnostaa, aloittaa Kouki.

Perjantaina häntä askarrutti lähinnä se, että hyvästä yleisömäärästä huolimatta nuorten osuus ei noussut kovin korkeaksi.

-Onneksi tilanne tasaantui lauantaina ja sunnuntaina. On ollut nuorisoa, naismotoristeja, oikein hyvä, se piristää tätä hommaa.

Kaupallisessa mielessä MP23 oli Bike Worldille monessa mielessä positiivinen yllätys.

-Erittäin hyvä kaupallisuus, meidän kolmen liikkeen myyjät myy täällä yli 50 runkoa ja lisäksi tarjouskanta on hyvä, joten myyjillä riittää kiirettä messujen jälkeisellä viikolla. Varustepuolen myynti ylitti meidän kaikki odotukset, ja siellä myytiin tarjoustuotteiden lisäksi uutta ”täyttä tavaraa”. 

BW:n merkeistä Hondan uutuudet tulevat Koukin mukaan myymään hyvin. Esimerkiksi Transalp, vaikka meneekin kovaan kilpailukenttään keskikokoisiin seikkailupyöriin. Lisäksi Honda laajentaa mallistoaa kaupunkiscramblereihin, sillä CL 500 Scramblerin kaltaista mallia sillä ei ole ennen ollut. 

-Moto Guzzi on myös makee juttu, meidän merkeistä sillä on eniten merkkisidonnaisia asiakkaita, ja italialainen kynänjälki designissä, on se vaan kaunis. 

Entäpä, mitä mieltä Kouki on Apriliasta?

-No hei, RSV4:n 217 heppaa, niin onhan siinä nyt ”vähän moottoripyörää”.

RSV4:sta päästään siihen, että uudet supersportit on Suomessa hyvin marginaalinen ryhmä, mikä on sinänsä ihmeellistä, sillä käytettynä isot kyykyt käyvät hyvin kaupaksi.

-Meillä on hyvin ratoja, niiden käyttö yllättävän kohtuuhintaista ja vapaita ratapäiviä on hyvin. Mielettömän upee harrastus ajaa radalla.

Tällä kertaa messuilla olivat näkyvästi mukana myös mönkkärit.

-Ne jää vähän jälkeen tässä tapahtumassa, sanoisin jopa pitkässä tulevaisuudessa niiden sopivan paremmin venenäyttelyyn, tai ainakin olla myös siellä mukana. Saaristo, rannat, mökkiläiset jotka käy venenäyttelyssä, niin mönkkärit sopisi todella hyvin sinne. 

Takavuosina kyykkypyöriä myytiin kuin colatölkkejä, niiden tilalle suosioon nousivat tehokkaat nakupyörät ja nyt adventurepyörien myynti on kasvanut jo monena peräkkäisenä vuotena. Minkälainen sitten on messujen prätkämyynnin perusteella tämän kauden moottoripyörätrendi?

-Ei saa mitään kiinni, sähköpotkulaudoista Gold Wingiin, isoihin Inkkarin matkapyöriin, skoottereita ja isoja Vespoja, on myyty ihan kaikkea läpi linjan. Jos nyt pitäis sanoa että mikä on trendi, niin se on moottoripyöräily.

Kouki korostaa sitä, että vaikka muissa tuoteryhmissä kuten autoissa ja veneissä hinnankorotukset ovat olleet tosi suuria, niin moottoripyörissä kauden -23 korotukset jäävät varsin maltillisiksi, ja se koskee myös uusien mallien hinnoittelua. Viime aikoina eniten on muuttunut korkotaso.

-Nollakoron ajat on ohi, raha maksaa nyt vähän enemmän, mutta rahan hinta on nyt lähempänä normaalia, sillä 0,99 korko 60 kuukauden maksuajalla on ollut täysin epänormaali. Me, jotka ollaan nähty elämää vähän enemmän, niin tiedetään että esim. asuntolainoissa 4-5 pinnan väli on ihan normaalikorko.

Osamaksurahoituksessa Kouki sanoo koron pyörivän nyt jonkin aikaa 5-6 prosentin välillä.

-Se on kiintee korko, tiedät mitä ostat ja mitä maksat. Ja kuukausierässä sen vaikutus on marginaalinen, paitsi jos mennään 40 000 tai 50 000 euron summiin, niin sitten se näyttelee jo jonkinlaista osaa. 

-Rahoitusyhtiöt, joiden kanssa me tehdään yhteistyötä, niin moottoripyöräilijöiden riski heille päin on marginaalinen, joten sitä ei tarvii hinnoitella mukaan korkoon. Jos on puhdas tausta ja työkuviot kunnossa, niin rahaa saa varmasti.

Messukävijöiden keskuudessa puhututti lauantain huikea 31 000 kävijän määrä. Parkkipaikat olivat täpötäynnä ja halleissakin ruuhkaa niin että pyörien ihailu oli hankalaa. Tähänkin Koukilla on parannusehdotus

-95 prosenttia messuosastoista oli valmiina torstaina ennen puolta päivää. Jos trendi kävijämäärissä jatkuu tällaisena, niin torstaina iltapäivällä pitäis lyödä MP-näyttely auki ja 3,5 päivää messuja. Kustannuksina siinä ei olisi mitään eroa.

Lauantaina pääsylipun hinta oli kaksi euroa korkeampi, mutta sekään ei tasannut kävijämääriä, vaan määrät noudatti hyvin tarkkaan aiempien kertojen lukuja.

-Lippu on lippu, parkki on parkki ja olut on olut, veikkaan että mp-näyttely on yksi Messukeskuksen kannattavimpia näyttelyitä. Toivoisin, että lippujen hinnat pidettäisiin järkevinä, että saadaan kustannukset pysymään jossain tolkussa.

Yli 30 000 kävijää yhden päivän aikana ei ole Messukeskuksellekaan kovin yleinen lukema.

-Ei taida olla toista yksittäistä messutapahtumaa, jossa olisi enemmän. Jos on kaksi-kolme näyttelyä samaan aikaan talossa, niin se on toinen juttu.

Lopuksi Mika Kouki haluaa vielä nostaa esiin messuvieraiden vuosi vuodelta siistiytyneen käytöksen.

-En oo nähnyt häiriön häiriötä. Ei minkäänlaisia rähinöitä, osa pitää hauskaa mutta osaa tehdä sen siististi. Varmaan järkkäreitä ottaa päähän, kun ei oo mitään duunii!

Uusin numero