MP20: arkistojen kätköistä – RR-kalenteri 1992 taas ajankohtainen

Vuodelle 1992 tehty upea RR-kalenteri toimii taas tänä vuonna; viikonpäivät ja jopa karkausvuosi ovat identtiset vuosien 1992 ja 2020 välillä. 

Vuonna 1992 Suomi oli syöksymässä historiansa syvimpään lamaan, mutta se ei euralaisen Petri ”Naarmu” Niemisen vauhtia hidastanut. Road racing -harrastuksensa innoittamana Naarmu päätti teettää upean RR-kalenterin ja kattaa siitä syntyvät kustannukset sponsorisopimuksilla. Ujoudesta ei tässä tapauksessa Niemistä voi sponsorinmetsästyksessä ainakaan syyttää, sillä esimerkiksi marraskuun kansikuvapoika Erkka Korpiahon kuvan yhteydessä komeilee Ilmavoimien Ilmasotakoulun sponssilogo. Mikään pieni ponnistus ei 5000 kappaleen kalenterin kustannusten kattamiseksi hankittujen yhteistyösopimusten saaminen ollut, sillä pelkät paino- ja materiaalikustannukset vastasivat tuolloin Yamahan 250-kuutioisen kisapyörän hintaa. 

Jos oli sponssit kohdallaan, niin kovia ovat myös kalenterin eri kuukausien kuviin päässeet kuskit. Kannessa on useampikin ajokuva, mutta erityisesti vasemmassa alakulmassa kiitävä kirkasvärinen pyörä kiinnittää huomiota; kuljettajana on muuan Aki Ajo.  Tammikuulle kuvansa sai Ben Nyman, helmikuulle Eki Siukola, maaliskuulle Jallu Suhonen ja huhtikuulle Jukka Vainio. Seuraaville kuukausille riitti yhtä kovia kuskeja: Markku Kivi, Hakki Maikola, Jukkis Lauslehto ja Sakari Palojärvi, Timo Paavilainen, Mia Heinonen, Esko Kuparinen, Erkka Korpiaho ja Jerry Rannikko. Kalenterin kuvista vastasi kolmikko Markku Kontiokorpi, Esa Bragge (”Yny) ja Aki Jalonen ja painotyö tehtiin Euraprintillä.

Erikoisena yksityiskohtana kalenterin mukaan jouluaatto vuonna 1992 oli 34. päivä joulukuuta. Oliko kyseessä painovirhe vai kunnianosoitus Kevin Schwantzille, sen tietää vain kalenterin tekijä Naarmu Nieminen itse.

Iskemättömiä kalentereita on jäljellä kymmenisen kappaletta, joista yksi on nähtävillä MP20-messuilla Bike-lehden osastolla. Yksi kalenteri lahjoitetaan messujen aikana Suomen Moottoripyörämuseolle. Käy Biken  messuosastolla tutustumassa tähän ainutlaatuiseen kalenteriin.

”Hakki” Maikola
Erkka Korpiaho

Uusin numero