MotoGP-kausi käyntiin Suzukin tahdissa

MotoGP-kausi 2022 lähti käyntiin perjantaina Qatarissa ajetuilla kahdella vapaalla harjoituksella. Suzukit nousivat päivän tuloksissa sijoille 1 ja 3.

Ensimmäisen vapaan harjoituksen aikana Losailin rata oli vielä pölyinen. Ykköseksi kaasutti Red Bull KTM Factory Racingin eteläafrikkalaispilotti Brad Binder ajalla 1.54,851. Seuraavina olivat LCR Honda Idemitsun Takaaki Nakagami ja Team Suzuki Ecstarin Alex Rins.

Alex Rins

Ennakkokaavailujen mukaisesti toisessa vapaassa harjoituksessa rata oli puhtaampi, pito parempi ja ajat siten selvästi parempia. Myös lämpötilaero oli merkittävä, kun FP1 ajettiin päivällä ja FP2 illalla. Kärkiaika paranikin lähes puolitoista sekuntia FP1:n parhaasta ajasta. Kovinta vauhtia piti yllä Suzukin Alex Rins, ja tallikaveri, vuoden 2020 MotoGP-luokan maailmanmestari Joan Mir säesti hienosti kolmannella sijallaan. Suzukit näyttävät saaneen mainion ajettavuuden lisäksi myös moottorinsa hyvään lyöntiin, sillä huippunopeuksissa Rins oli ykkönen lukemalla 355,2 ja Mir kakkonen 354,3 km/h. Rins muuten täräytti jo FP1:ssä täsmälleen saman huippunopeuden ollen selvästi koko ryhmän nopein. Seuraavaksi suurimmat nopeudet kirjattiin Gresinin Enea Bastianinille, Hondan Pol Espargarolle ja Aprilian Maverick Vinalesille, kaikille kolmelle tasan 354 km/h.

-Nyt palkittiin se talvitestien kova työ. Pyörä oli jopa hieman parempi kuin odotin. Pystyimme ajamaan hyviä kierrosaikoja sekä uusilla että käytetyillä renkailla, mikä antaa luottoa seuraaville päiville, sanoi Alex Rins päivän päätteeksi.

Honda-kuljettajien etukäteishehkutukset onnistuneesta uudesta pyörästä näyttävät pitävän paikkaansa, ja Marc Marquez kiilasi tulosluettelon kakkosriviin Suzukien väliin. Nopein Ducati oli hieman yllättäen Pramacin Jorge Martin nelossijalla ja samalla kaavalla mentiin Yamahalla, kun tehdastiimin kuljettajista nopeampi oli Franco Morbidelli heti Jorge Martinin perässä. Mestaruussuosikiksi ennen kauden alkua nostettu Ducatin Francesco Bagnaia löytyy päivän tuloksissa vasta sijalta 10. Italialainen ei mitä ilmeisimmin ole täysin tyytyväinen Ducatin uuteen moottoriin, vaikka etukäteisveikkauksissa juuri moottoria on pidetty etuna joka Ducatilla on muihin merkkeihin verrattuna. Ducatin tiimipäällikkö Davide Tardozzi antoi jo eilen julkisuuten lausunnon, että tiimi ehdottomasti kieltää huhun, jonka mukaan Bagnaia haluaisi palata vuoden 2021 moottorin käyttöön. Ilmeisesti kaikki ei moottorin suhteen kuitenkaan ole aivan niin hyvin kuin kilpailijat ennen kauden alkua pelkäsivät.

Top 10, perjantain yhdistetyt tulokset:
1. Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) – 1:53.432
2. Marc Marquez (Repsol Honda Team) + 0.035
3. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) + 0.147
4. Jorge Martin (Pramac Racing) + 0.220
5. Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP™) + 0.413
6. Jack Miller (Ducati Lenovo Team) + 0.438
7. Aleix Espargaro (Aprilia Racing) + 0.454
8. Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP™) + 0.474
9. Pol Espargaro (Repsol Honda Team) + 0.531
10. Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) + 0.539

Uusin numero