MotoGP: Honda, Pedrosa ja Marquez menestyneimmät Japanin GP:ssä

Tämän viikonlopun MotoGP-näyttämöllä eli Motegin radalla on ajettu MM-pisteistä vuodesta 1999. Kuninkuusluokan kisan voittoja on eniten Hondalla, ja kuljettajista Dani Pedrosa ja Marc Marquez ovat nousseet korkeimmalle pallille useimmin.

Japanin osakilpailu Motegin radalla lisättiin MotoGP-kalenteriin kaudeksi 1999, ja siitä alkaen kisa on ajettu joka vuosi, poikkeuksina koronavuodet 2020 ja 2021, jolloin MotoGP-sirkuksen ei ollut mahdollista matkustaa Japaniin. Näin ollen tänä vuonna Japanissa jaetaan MM-pisteitä 22. kerran. 

Sen jälkeen kun vuonna 2002 siirryttiin MotoGP-luokassa nelitahtipyöriin, on Hondalla ajettu Motegissa voittoon useimmin, peräti yhdeksän kertaa. Kun mukaan otetaan kaksitahtisten aikakausi, niin Hondan voittojen lukumäärä nousee kymmeneen. Toiseksi menestynein merkki kuninkuusluokassa on Ducati, jolla on voitettu viidesti, viimeksi Andrea Dovizioso vuonna 2017 sadekelin kisassa. Muut Ducati-voittajat Japanissa ovat Loris Capirossi (2005, 2006 ja 2007) ja Casey Stoner (2010). Yamahalla voittoja on neljä, joista viimeisin Jorge Lorenzon ajamana vuonna 2014. Lähimmäs voittoa on sen jälkeen yltänyt Fabio Quartararo, joka ajoi toiseksi vuonna 2019, eli viimeksi kun Japanissa kilpailtiin. 

Kaikkien aikojen ensimmäisen Motegin GP:n voitti Kenny Roberts Jr. Suzukilla, ja hän toisti tempun heti seuraavana vuonna eli 2000. MotoGP-luokan aikakaudella Suzukin ainoat podiumit ovat ajaneet Maverick Vinales kolmannella sijallaan 2016 ja Alex Rins niinikään kolmannella sijallaan vuonna 2018. Aprilia ei ole yltänyt podiumille kertaakaan, vaan paras sijoitus on seitsemäs, johon ovat yltäneet sekä Alvaro Bautista (2016) että Aleix Espargaro (2017). KTM:n tähän asti parhaasta sijoituksesta vastaa Pol Espargaro, joka on ajanut sijalle 11 sekä 2017 että 2019. 

Menestyneimmät kuljettajat

Eniten voittoja Motegissa on Dani Pedrosalla ja Marc Marquezilla, molemmilla viisi. Vieläpä samalla tavalla eri luokkien välillä jakautuneena. Kummallakin on kolme voittoa MotoGP-luokasta, yksi voitto 125-kuutioisista ja yksi voitto keskimmäisestä luokasta, joka tosin Pedrosalla tarkoittaa 250-kuutioisia ja Marquezilla Moto2-luokkaa. Kolmeen voittoon ovat yltäneet Mika Kallio, Loris Capirossi, Toni Elias, Jorge Lorenzo ja Alex Marquez.

Uusin numero