Motocrossin Suomen mestaruussarjat huipentuvat Orimattilassa

Motonet SM-Motocross -sarjan kuudennen ja samalla viimeisen osakilpailun isäntänä toimii Orimattilan Moottorikerho, jonka upealla hiekkasaviradalla ratkaistaan SM-sarjojen lopulliset järjestykset sunnuntaina.

Pääluokan, eli MX1-luokan SM-sarjan kärkikolmikon muodostavat suomalaistiimiä edustava virolainen Erki Kahro, isäntäseuran Juuso Matikainen ja hallitseva Suomen mestari Siilinjärven Vesan Santtu Tiainen. He ovat vahvasti kiinni SM-mitaleissa mainitussa järjestyksessä, vaikka Matikaisella ja Tiaisella onkin edelleen mahdollisuus nousta yksi pykälä ylöspäin.

Pienemmässä, eli MX2-luokassa on huomattavasti tasaisempaa. Jämsän Seudun Moottorikerhon Santeri Kinnunen nousi edellisessä osakilpailussa ensimmäistä kertaa kauden aikana SM-pistejohtoon, mutta ero toiseksi pudonneeseen Vantaan Moottorikerhon (VMK) Aleksi Kurviseen on erittäin pieni. Kinnusen seuratoveri Roni Kytönen voi myös kivuta kolmospaikalta mestariksi.

Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan SM-kruunua ollaan asettelemassa toista kertaa perättäin VMK:n Sampo Rainiolle, joka on hallinnut kautta yhtä epäonnistumista lukuun ottamatta suvereenisti. Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi on kiinni SM-hopeassa ja Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Jere Harju SM-pronssissa.

SM-luokkien ensimmäiset erät käynnistyvät Orimattilan hiekkasaviradalla sunnuntaina kello 11:40. Kilpailupaikan osoite on Kangasvuokontie 14, Orimattila. Pääsyliput maksavat 10 euroa ja alle 12-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi nauttimaan motocrossista paikan päällä.

Sunnuntain pääsylipun lunastaneiden kesken arvotaan kaksi VIP-lippua Tampereen kansainväliseen hallisupercrossiin perjantaille 9. marraskuuta.

Kilpailua on myös mahdollista seurata suorana lähetyksenä Ruutu-palvelussa.

Kahro erittäin vahvoilla

MX1-luokan Suomen mestaruudessa on vahvimmin kiinni suomalaistiimin virolainen Erki Kahro. Hän on voittanut kauden kaikki erät lukuun ottamatta niitä neljää, joissa on vieraillut voitokkaasti ulkomailla päätyökseen ajava Harri Kullas. Kyseisissä erissä Kahro oli vakuuttavasti kakkonen.

Vuonna 2013 pienemmän, eli MX2-luokan Suomen mestaruuden vieneen Kahron uran toisen SM-tittelin voi käytännössä viedä ainoastaan täydellinen epäonni. Silti moninkertainen SM-mitalisti Juuso Matikainen antaa varmasti kaikkensa kotiradallaan voittaakseen ensimmäisen henkilökohtaisen mestaruutensa.

Kahron etumatka Matikaiseen on 38 pistettä, kun sunnuntaina on mahdollista kerätä maksimissaan 50 pistettä voittamalla kummatkin erät.

SM-sarjassa kolmantena on hallitseva Suomen mestari, Siilinjärven Vesan Santtu Tiainen. Hänellä ei ole enää mahdollisuuksia mestaruuteen, mutta SM-hopeamitali on tavoitettavissa 16 pisteen päässä.

Kotiradalleen suuntaa myös Orimattilan Moottorikerhon (OriMK) Joni Tuominen, jonka asema SM-sarjan nelosena on varsin varma. Myös hänellä on mitalisaumat.

Viidennellä paikalla oleva konkari, Karkkilan Moottorikerhon Niko Kalatie omaa hyvin ohuen mahdollisuuden nousta SM-pronssille. Se vaatisi kahta erävoittoa ja Tiaisen sekä Tuomisen totaalista epäonnistumista. Todennäköisemmin Kalatie taistelee SM-sarjan viidennestä paikasta pisteen päässä olevan Turun Moottorikerhon Miro Lehdon ja hänestä pari pistettä jääneen OriMK:n Niko Koskelan kanssa.

Kinnunen ja Kurvinen vääntävät tittelistä

MX2-luokan mestaruustaisto sai uuden sävyn edellisessä osakilpailussa Alavudella pari viikkoa sitten, kun SM-sarjaa toisesta osakilpailusta lähtien johtanut Aleksi Kurvinen keskeytti avauserän. Santeri Kinnunen nappasi sarjan piikkipaikan ensimmäistä kertaa kauden aikana. Kaksikon ero on ainoastaan kolme pistettä Kinnusen eduksi, joten Orimattilassa on odotettavissa hurja vääntö Suomen mestaruudesta. Kummallekin kyseessä olisi uran ensimmäinen titteli.

Kolmospaikalla oleva Roni Kytönen joutui jättämään Siilinjärven-osakilpailun väliin heinäkuun alussa enduron MM-sarjan kiireidensä takia. Hän on voittanut kauden aikana kolme erää, kun Kinnusella ja Kurvisella ykkössarake näyttää nollaa. Kytönen on 14 pisteen päässä Kinnusesta, joten hänelläkin on saumat mestaruuteen.

Nelospaikalla oleva Kiteen Moottoripyöräklubin Toni Koskinen voi vielä nousta SM-mitaleille ja teoriassa myös mestariksi, mutta takamatka Kinnuseen on jo 35 pistettä. Todennäköisemmin hän taistelee SM-sarjan nelostilasta neljä pistettä hänestä jääneen Miehikkälän Moottorikerhon Elias Vanhalakan kanssa.

Kulta Rainion hyppysissä

Sampo Rainio jäi alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan neljännen osakilpailun avauserässä rajun kaatumisen seurauksena seitsemänneksi, mutta muuten hän on voittanut muut yhdeksän erää. Hallitseva Suomen mestari on kasvattanut 20 pisteen etumatkan taulukossa toisena olevaan Kasper Kangasniemeen. Silti Kangasniemellä on edelleen mahdollisuudet titteliin.

Sarjassa kolmantena oleva Jere Harju on ajanut kärkikaksikon tapaan erittäin tasaisen kauden yhtä lipsahdusta lukuun ottamatta. Harjulla riittää kuitenkin kirittävää, mikäli hän mielii SM-hopealle, sillä Kangasniemi on 27 pisteen päässä.

Harjun SM-pronssi näyttää varsin varmalta, sillä sarjassa neljäntenä oleva Vantaan Moottorikerhon Miika Jukarainen on hänestä jäljessä 36 pistettä. Turun Moottorikerhon (TMK) Verneri Aaltonen on viidentenä, 18 pisteen päässä Jukaraisesta. Aaltosen perässä on kymmenen pisteen sisällä tiukka kolmikko TMK:n Hermanni Koskinen sekä Lohjan Seudun Moottorikerhon Joakim Hindersson ja Kasimir Hindersson.

Vesterinen ainoa mestaruuden varmistanut

Orimattilassa kilpaillaan jo lauantaina alle 18-vuotiaiden sekä kolmen veteraaniluokan Suomen Cupien viimeisen osakilpailun merkeissä. Radalla nähdään myös nelipyöräiset ATV-pyörät, joiden SM-sarja sekä veteraanien Suomen Cup -päättyy. Kilpailuerät starttaavat kello 11:30. Kilpailun seuraaminen on yleisölle maksutonta.

Kauden ainoa jo varma mestari löytyy alle 18-vuotiaiden MXJ-luokasta, missä Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen varmisti Suomen Cup -tittelin edellisessä osakilpailussa. Vesterinen on voittanut kauden kaikki erät eikä hänen nimeään löydykään Orimattilan lauantain lähtölistasta.

Vesterinen on kuitenkin mukana sunnuntaisessa MX2-luokan SM-päätöksessä. Nuorukainen on ajanut kaikki muutkin SM-osakilpailut ja löytyy sarjan seitsemänneltä paikalta.

MXJ:n Suomen Cup -hopea on vahvasti matkalla Sipoon Moottorikerhon Kimi Koskiselle. Hän on jäänyt Vesterisestä 56 pistettä, mutta on 32 pistettä edellä kolmantena olevaa Orimattilan Moottorikerhon Miro Niemeä.

Sarjan nelospaikan, Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Arttu Sihvonen on sivussa kilpailusta, joten Polar Cross Moottorikerhon Miika Lammella on erinomaiset mahdollisuudet parantaa sarjasijoitustaan. Lammi on kymmenen pisteen päässä Niemestä ja kahden pisteen takamatkalla Sihvoseen. Kuudennellä paikalla oleva Siuntion Moottorikerhon Jasse Jukarainen on jäänyt Lammista vain pisteen.

Veteraaneissa tiukkoja pistetaistoja

35-vuotiaiden veteraanien MXV35-luokan Suomen Cup -mestaruus ratkaistaan Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiikin ja Karkkilan Moottorikerhon Niko Kalatien kesken. Parivaljakon erottaa toisistaan vain kaksi pistettä. Kalatie keskeytti kauden toisen erän, mutta voitti ensimmäisen sekä seuraavat seitsemän erää. Edellisessä osakilpailussa Wiik onnistui ensimmäistä kertaa kauden aikana kukistamaan Kalatien radalla, mikä korostaa mestaruustaiston herkullisia asemia.

Kolmospaikalla on Turun Seudun Moottoriurheilijoiden Jarno Mattila, joka on jäänyt Wiikistä 36 pistettä. Laskennallisesti hän on edelleen mukana tittelijahdissa, mutta todennäköisemmin hän vääntää pronssista neljä pistettä jääneen Oulun Moottorikerhon Markus Jaakolan kanssa. Forssan Moottoriseuran Toni Nordman on viidentenä.

Turun Moottorikerhon Miska Aaltonen on ottanut niskalenkin muista kuljettajista viimeisen kahden osakilpailun aikana 45-vuotiaiden veteraanien MXV45-luokassa. Moninkertainen Suomen mestari ja veteraanien Suomen Cup -mestari johtaa sarjaa 18 pisteellä ennen Hyvinkään Moottorikerhon (HyMK) Lari Lehtiötä. Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden Tommi Laine on kymmenen pisteen takamatkalla Lehtiöön sarjan kolmantena.

Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Jukka Vähäpesola on tukevasti sarjan nelosena ja vastaavasti Porin Moottorikerhon Kimmo Sten vitospaikalla.

55-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -viittaa asetellaan napakasti Mikkelin Moottorikerhon Antti Paasosen harteille. Hän johtaa sarjaa 22 pisteen erolla toisena olevaan Karkkilan Moottorikerhon Pasi Virtaseen. Kolmantena oleva Turun Moottorikerhon Jari Lehto ei voi nousta enää mestariksi ja Virtaseenkin on rakoa jo 30 pistettä. 

Nelospaikan, Nurmijärven Moottorikerhon Sakari Hyvärin nimeä ei löydy Orimattilan starttilistalta, joten Salon Moottorikerhon Jouni Moilasella on hyvät mahdollisuudet nousta yksi pykälä ylöspäin viidenneltä sijalta.

Vainionpää ja Saarinen lähellä ATV-mestaruuksia

Suomenselän Moottorikelkkailijoiden Valtteri Vainionpää on matkalla ATV:n Suomen mestariksi, sillä toisena oleva Quad Racing Finlandin (QRF) Jesse Uusitalo on jäänyt hänestä 24 pistettä. QRF:n Niko Laakso on kolmantena ennen Hyvinkään Moottorikerhon (HyMK) Tuomas Kuivamäkeä ja QRF:n Jonne Uusitaloa.

ATV:n 35-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -titteli on selkeästi matkalla HyMK:n Jani Saariselle, joka on voittanut kauden kaikki erät. Heinolan Moottorikerhon Teemu Savolainen on toisena ennen QRF:n Petri Karesta, QRF:n Harri Autiota ja Tampereen Motocrossin Tuomas Bährendiä.

Motonet SM-Motocross 8.-9.9.2018
Orimattilan Moottorikerho
Aikataulu

Perjantai 7.9.
Klo 18:00-20:00 Ilmoittautuminen ja katsastus la kilpailuun

Lauantai 8.9
Klo 07:00-08:00 Ilmoittautuminen ja katsastus la kilpailuun
Äänitarkastus katsastuksen yhteydessä sekä kilpailupäivän aikana
Klo 08:15 kuljettajakokous lähtöpaikalla (Huom! Kaikki luokat)

Harjoitukset ja kilpailut ajetaan non-stop aikataululla
Klo 08:30
MXV55 2 min startti + 5 min harj. + 15 min aika-ajo
MXV45 2 min startti + 5 min harj. + 15 min aika-ajo
MXV35 2 min startti + 5 min harj. + 15 min aika-ajo
MXJ 2 min startti + 5 min harj. + 15 min aika-ajo
MX ATV SM + MX ATV V Suomen Cup 2 min startti + 5 min harj. + 15 min aika-ajo

Kilpailuerät
Klo 11:30
MXV55 Suomen Cup 1.erä 15min + 2 kierrosta
MXV45 Suomen Cup 1.erä 15min + 2 kierrosta
MXV35 Suomen Cup 1.erä 15min + 2 kierrosta
MXJ Suomen Cup 1.erä 20min + 2 kierrosta
MX ATV SM + MX ATV V Suomen Cup 1.erä 15min + 2 kierrosta

Tauko

Klo 14:45
MXV55 Suomen Cup 1.erä 15min + 2 kierrosta
MXV45 Suomen Cup 1.erä 15min + 2 kierrosta
MXV35 Suomen Cup 1.erä 15min + 2 kierrosta
MXJ Suomen Cup 1.erä 20min + 2 kierrosta
MX ATV SM + MX ATV V Suomen Cup 1.erä 15min + 2 kierrosta

Palkintojen jako n. 30min viimeisen erän jälkeen

Lauantai 8.9.
Klo 18:00-20:00 Ilmoittautuminen ja katsastus su kilpailuun

Sunnuntai 9.9.
Klo 07:30-08:30 Ilmoittautuminen ja katsastus su kilpailuun
Äänitarkastus katsastuksen yhteydessä sekä kilpailupäivän aikana
Klo 08:15 kuljettajakokous lähtöpaikalla (Huom! Kaikki luokat)

Harjoitukset ajetaan non-stop aikataululla
Klo 08:30 MXC/A SM 2 min startti + 5 min harj. + 15 min aika-ajo
MX2 SM 2 min startti + 5 min harj. + 20 min aika-ajo
MX1 SM 2 min startti + 5 min harj. + 20 min aika-ajo

Kilpailu
Tutustumiskierros 10min ennen lähtöaikaa
Klo 11:40 MXC/A SM 1.erä 20min + 2 kierrosta
Klo 12:25 MX2 SM 1.erä 25min + 2 kierrosta
Klo 13:15 MX1 SM 1.erä 25min + 2 kierrosta

Tauko

Klo 14:40 MXC/A SM 2.erä 20min + 2 kierrosta
Klo 15:25 MX2 SM 2.erä 25min + 2 kierrosta
Klo 16:15 MX1 SM 2.erä 25min + 2 kierrosta

Palkintojen jako n. klo 17.20

Lisätiedot

SML Motonet SM-Motocross

www.sm-motocross.fi

www.facebook.com/smmotocross

https://www.instagram.com/smmotocross

www.youtube.com/smmotocrossfi

Orimattilan Moottorikerho ry
www.orimk.fi

Lisämääräys & lähtöluettelo
https://kalkku.fi/kilpailut.php?id=849

Kilpailupaikka
Kangasvuokontie 14 , 16300 Orimattila

SM-sarjojen pistetilanteet
www.moottoriliitto.fi/lajit/motocross/sm-2019

Suomen Cup -sarjojen pistetilanteet
www.moottoriliitto.fi/lajit/motocross/sm-suomen-cup-2018-sarjatilanne-27.5.2018/

 

Uusin numero