Motocrossin Pohjoisen Kierros heinäkuussa Rovaniemellä ja Raahessa

Kahden viikonlopun aikana kilpaillaan juniori- ja harrastekuljettajien MX-liigassa.

Arkipäivien kilpailuja ei tällä kertaa järjestetä, mutta noin kolmen vuosikymmenen ikäinen Kierros sisältää myös ajoleirejä sekä cross county -kilpailun.

Joka kesä järjestettävä Pohjoisen Kierros kerää reilun viikon ajaksi motocrossväkeä eri puolilta Suomea pohjoiseen.

Tänä vuonna Rovaniemen Moottorikerho (RoMK) isännöi avausta järjestämällä 24MX MX-liigan viidennen osakilpailun Mäntyvaaran radalla lauantaina 4. heinäkuuta.

Seuraavana viikonloppuna 11.-12. heinäkuuta kilpaillaan puolestaan 24MX MX-liigan merkeissä Raahessa, missä Oulun Moottorikerho toimii isäntänä.

Kahden osakilpailun välissä järjestetään ajoleirit Rovaniemellä ja Raahessa. Radat ovat myös vapaassa harjoituskäytössä.

Rovaniemellä tapahtuu

Rovaniemen kilpailu poikkeaa tavanomaisesta MX-liigan kaavasta, kun juniorit sekä isojen pyörien kuljettajat ovat radalla samana päivänä.

7-15-vuotiaat kilpailevat lauantaiaamuna ja kun heidän päivänsä on ohi, alkaa niin sanotusti aikuisten harjoitukset ja aika-ajot, joiden päälle paremmuus ratkaistaan kahdessa kilpaerässä.

Pohjoisen Kierroksen avausviikonloppu jatkuu Rovaniemellä järjestettävällä kansallisella cross country -kilpailulla sunnuntaina.

Kyseessä on offroad-moottoripyörien kestävyyslaji, jossa kuljettajat ajavat luokasta riippuen joko yhden tai kahden tunnin kilpailun. Noin kymmenen kilometrin mittainen reitti kulkee motocrossradalla sekä sitä ympäröivässä metsässä. Mukaan saa lähteä motocross- ja enduropyörällä, ja voittaja on se, joka ajaa eniten kierroksia annetussa ajassa.

–  On erittäin tärkeää, että kerran vuodessa etelän harrastajat saavat hyvän syyn lähteä kisaamaan ja siinä samalla lomailemaan pohjoiseen, RoMK:n puheenjohtaja, motocrossharrastaja ja snowcrossin takavuosien Euroopan mestari, Tomi Ahmasalo kertoo.

– Saamme taas järjestettyä hyvän viikonlopun, vaikka joka vuosi tuntuu tulevan vaikeammaksi löytää talkooväkeä. Eikä meillä ole montaa omaa kuskiakaan, mutta emmeköhän me heitä taas tänäkin vuonna kaiva esiin kotikisaan. Veteraaneja on ainakin useampia.

Perinteisesti Kierroksella on järjestetty yksi tai kaksi motocrosskilpailua myös arki-iltapäivinä, mutta tällä kertaa järjestäjiä ei löytynyt.

Viime vuonna MX-liigan ja SM-sarjan osakilpailut sekä viikkokilpailun järjestänyt torniolainen PolarCross Moottorikerhokaan ei ottanut nyt vetovastuuta arkikilpailusta.

Kuljettajat pääsevät kuitenkin halutessaan ajamaan viikollakin. Rovaniemellä järjestetään Suomen Moottoriliiton ajoleiri maanantaina ja tiistaina, minkä lisäksi rata on myös harjoituskäytössä.

Raahessa on puolestaan entisen ammattikuljettajan, Miska Aaltosen, ajoleiri tiistaista torstaihin. Myös muut pohjoisen radat ovat harrastajien käytettävissä.

Seikkailunhaluiset voivat puolestaan suunnata Rovaniemeltä Saariselälle, missä endurosafariyritys Motojysky järjestää kuuden yön ajon, eli International Six Night Enduron (ISNE) maanantaista 6. heinäkuuta alkaen.

Oululaiset takaisin
motocrosskartalle

Pohjoisen Kierros päättyy MX-liigan tavallista aikataulukaavaa noudattaen Raaheen 11.-12. heinäkuuta, jolloin lauantaina radalla ovat alle 15-vuotiaat ja sunnuntaina isojen pyörien kuljettajat.

Kyseinen 24MX MX-liigan kuudes osakilpailu on merkittävä parillakin tavalla.

Ensinnäkin Raahen SM-mitat täyttävä Humastinvaaran motocrossrata on muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen jälleen kilpailukäytössä. Toiseksi, Oulun Moottorikerho (OMK) palaa kilpailujärjestäjäksi.

– On hienoa, että pääsimme yhteistyöhön raahelaisten kanssa. Yritimme jo viime vuonna järjestää kansallisen kisan joko Raahessa tai Torniossa, mutta silloin se ei vielä onnistunut. Nyt saamme kisan järjestettyä ja nostettua Oulun Moottorikerhon jälleen kisakartalle, OMK:n Sami Sainio iloitsee.

Nyt jo kokonaan suljettu OMK:n pitkäaikainen kotirata Iinatissa toimi kansallisen kilpailun näyttämönä viimeksi vuonna 2012 eikä uusi OuluZone-rata ole vielä ollut kilpailukäytössä.

24MX MX-liiga
pähkinänkuoressa

Motocrossin 24MX MX-liiga sisältää kahdeksan osakilpailua, joista on ajettu Hyvinkään, Vantaan, Porin ja Iisalmen koitokset. Rovaniemen ja Raahen jälkeen kilpaillaan elokuussa Imatralla sekä syyskuussa uudestaan Vantaalla.

Kyseessä on mestaruussarja niille luokille, joissa ei ajeta Suomen mestaruudesta tai Suomen Cupista. Junioriluokkina ovat 65-kuutioisten pyörien MX65 sekä 85-kuutioisten kaksitahtisten ja 150-kuutioisten nelitahtisten MXC/C ja MXC/B, jonka kanssa yhdessä, mutta MX-liigan ulkopuolisena kilpailee MXC/A.

Niin sanotussa aikuisten päivässä kilpaillaan vapaalla konekoolla naisten MXD-, vähintään 125-kuutioisilla pyörillä aikuisharrastajien MXB -ja 125-kuutioisten pyörien MX125-luokassa.

Kummankin kilpailun ilmoittautuminen päättyy heinäkuussa ja kilpailuihin odotetaan yli 200 kuljettajaa.

MX-liigan pääyhteistyökumppani on 24MX-nettikauppa ja sarjan virallinen nimi 24MX MX-liiga.

Muita yhteistyökumppaneita ovat Arai, Bike & Boat World, Crossiblogi.fi, Duell, KTM, Kärcher, Liquid Image, Miska Aaltonen Mx School, OFFROADPro, Pilvilinnan Talonmies, RacePros, RJF Motorsport, Sinisalo, TMK-Tietokeskus Center ja TSMU Extreme Areena.

24MX MX-liigan promoottorina toimii turkulainen offroad-moottoripyörävaikuttaja Marko Vihriä yrityksensä 81 Media Finland kautta.

* 24MX MX-LIIGA
5/8-osakilpailu Rovaniemen Moottorikerho ry. 4.7.2015

+ kansallinen cross country 5.7.2015
Mäntyvaaran motocrossrata
Mäntyvaarantie 161, Rovaniemi
www.romk.fi
Lisämääräys & lähtöluettelo:
www.crossitulokset.fi/kilpailut.php?id=674
www.crossitulokset.fi/kilpailut.php?id=670
(RoMK = Rovaniemen Moottorikerho)

* 6/8-osakilpailu Oulun Moottorikerho ry. 11.-12.7.2015
Raahen motocrossrata / Humastinvaara
Moottoriradantie 54, Raahe
www.steelcross.com
www.oulunmoottorikerho.com
Lisämääräys & lähtöluettelo:
www.crossitulokset.fi/kilpailut.php?id=673
(OMK = Oulun Moottorikerho ry)

* 24MX MX-liiga 2015
25.-26.4. Vantaan Moottorikerho (tulokset: www.mylaps.com/en/events/1127679)
2.-3.5. Hyvinkään Moottorikerho (www.mylaps.com/en/events/1131185)
23.-24.5. Porin Moottorikerho (www.mylaps.com/en/events/1141932)
13.-14.6. Ylä-Savon Moottorikerho (www.mylaps.com/en/events/1153016)
4.7. Rovaniemen Moottorikerho
11.-12.7. Oulun Moottorikerho
1.-2.8. Imatran Moottorikerho
5.-6.9. Vantaan Moottorikerho

* Sarjataulukot
www.kisainfo.net/MX-sarjat.asp
 

Uusin numero