Motocross Supercross SM 1/5

Kullas suvereeni kotiradallaan

Hartaasti odotettu Supercrossin SM-sarja starttasi Vantaalla säänhaltijan pyllistäessä motocross-väelle ukkosmyrskyn muodossa. Alkuerien aikana tulvavesi huuhteli osan rataakin mennessään ja muutenkin kasassa oli kaikki totaalisen katastrofin ainekset, mutta loppujen lopuksi ainoa seuraus oli aikataulun viivästyminen vajaalla puolella tunnilla. Myrsky ei sekoittanut ennakkosuosikki Harri Kullaksen pasmoja, hän oli finaalissa totaalisen ylivoimainen.

Aivan täydellinen ei Kullaksenkaan päivä silti ollut, vaan joukkoon mahtui yksi pieni kauneusvirhe. Juuri ennen myrskyä ajetussa alkuerässään Kullas kaatui lievästi, ja joutui nousemaan kolmannelta sijalta alkueränsä voittoon.

Kahdeksantoista kierroksen finaalissa MM-sarjan kymmenettä sijaa hallussaan pitävä järjestävän seuran edustaja ei sitten jättänyt muille edes mahdollisuuksien murusiakaan. Konkari Marko Kovalainen otti startin nimiinsä, mutta Kullas nousi kärkeen jo avauskierroksen aikana ja pakeni nopeasti muiden tavoittamattomiin.

Kovalainen ajoi maaliin saakka kakkosena, todistaen näin vahvasti, että yli kolmekymppisenäkin voi hyvin vielä menestyä SM-tasolla. Tuttuakin tutummissa kotiratansa maisemissa ajanut Mikko Jumppanen piti pitkään hallussaan kolmatta sijaa, mutta joutui taipumaan kolmoseksi nousseelle Toni Erikssonille ja neljänneksi ajaneelle Ludde Söderbergille.

Finaalin jälkeen Kullas ihmetteli itsekin ylivoimaisuuttaan.

– En todellakaan odottanut näin helppoa erää ja sitten olikin todella helppoa ajaa voittoon. Sain hyvän lähdön ja mutkassa pääsin kiertämään hyvin ulkokautta kakkoseksi. Kun pääsin Kovalaisen ohi ajoin jotain viisi kierrosta kuvitellen, että toiset ovat ihan kiinni perässäni. Sitten huomasin, että muut ovat jääneet, Kullas kertasi tuntemuksiaan kahdeksantoista ratakierroksen finaalista.

Kakkoseksi ajaneen Kovalaisen kommentteja ei valitettavasti ollut saatavilla, kiireinen mies joutui säntäämään välittömästi finaalin jälkeen naapuritontille, eli Helsinki-Vantaan lentokentälle ehtiäkseen koneeseen. Aikataulun venyminen ukkosmyrskyn vuoksi pahensi Kovalaisen kiireen äärimmilleen.

Podiumin kolmannella korokkeella seissyt Eriksson manaili huonoa starttiaan.

– Kun pääsin ohi Mikosta (Jumppanen) olisi ehkä ollut jotain mahdollisuuksia lähteä tavoittelemaan Kovalaista, mutta kun lähtö meni aivan pieleen ja olosuhteet radalla olivat tosi haastavat, päätin olla riskeeraamatta kolmossijaani. Näissä oloissa olisi ollut helppoa tehdä virhe ja kaatua, Eriksson kuvaili kurjan kelin seurauksia.

Yhtenä ennakkosuosikkina päivään lähteneen Tommi Mäkisen päivä oli mustempi kuin Lavangon radan yllä roikkuneet pilvet.

– Kaaduin jo vapaan harjoituksen aikana, jouduin ottamaan jalalla vastaan ja kantapää kipeytyi niin että en kertakaikkiaan pystynyt ajamaan, kertoili kotimatkalta tavoitettu Mäkinen.

MX3-luokan MM-sarjassa parhaimmillaan kärjen tuntumassa ajanut Mäkinen suoriutui aika-ajosta viimeisenä jatkoon, mutta ei siis startannut enää alkueräänsä.

Junioreiden MXC/A:n Suomen Cup starttasi myös Supercrossilla. Finaalissa Waltteri Koskinen pystyi puristamaan Mikael Kaipaisen ohi ja voittoon. Kaipainen oli suvereeni kakkonen ennen Teemu Keljoa.

Supercrossin SM-sarja jatkuu Hyvinkäällä 17.7., MXC/A:n Suomen Cupia kisataan jo ensi lauantaina Mikkelissä perinteisen motocrossin formaatilla.

Uusin numero