Motocross kansallinen Pohjoisen kierros 2009 9.7. Rovaniemi

Rovaniemellä startattiin aamulla kahdeksalta MXC-luokkien ja MXD:n harjoituksilla ja nämä luokat ajoivat kisansa pois ennen muiden luokkien harjoituksia.

Mäntyvaaran radalla ei muutamaan vuoteen ole Pohjoisen kierrosta ajettu, mutta kun motocrossin harrastus on napapiirillä jälleen hyvässä kasvussa, Rovaniemen Moottorikerho otti osakilpailun järjestelyvastuun. Rata on kansallisen tason kisoihin vähintäänkin kelvollinen ja sinne on mm. rakennettu kattava kastelujärjestelmä.

Iloisena yllätyksenä kilpailijoille tulivat loistavat tuotepalkinnot, parhaita palkittiin mm. Rovaniemen kelkkatehtaan valmistamien merkkien, Ski-Doon ja Lynxin asusteilla, Lapin Kumin renkailla ja Lapin Lihan tuotepalkinnoilla.

Aamupäivän kisoissa MXC/C:ssä parhaan palkintosaaliin pokkasi Niko Lehtimäki erien ykkös- ja kakkossijoilla. Avauserän voittaja Miro Sihvonen oli totaalin toinen, toisessa erässä hän kaatui ja jäi melko kauas kärjestä, mutta ehti nousta vielä neljänneksi. Antti Ahtila oli päivän kolmas.

MXC/B:ssä ajettiin taas kahdessa kilpailuryhmässä, ensimmäisen paras oli Jere Kuru ajettuaan ensimmäisen erän kakkossijan jatkeeksi toisen voittoon. Janne Juntunen oli tasaisen väännön kakkonen voitolla ja kolmossijalla, Valtteri Malin pokkasi puolestaan kolmospaikan palkinnot erien sijoilla kolmas ja toinen.

Toisessakin kisaryhmässä kärjessä oli tiukkaa. Kotiradallaan kilpaillut Arttu Jaako otti ensimmäisen erän voiton ajettuaan tiukasti kilpaa Perttu Poutasen kanssa. Toisessa erässä Poutanen karkasi voittoon ja Jaako jäi neljänneksi, joten näin päivän voittajaksi kruunattiin Poutanen. Jaako oli totaalin kakkonen ennen kolmos- ja kakkossijat ajanutta Riku Kunnaria.

Jos oli MXC/B:ssä tiukkaa kärjessä, MXC/A:sta ei voi sanoa samaa. Aki Manninen oli totaalisen suvereeni molemmissa erissä, vaikka ottikin ensimmäisessä heikohkon startin. Päivän yhtä selvä kakkonen oli Jere Lipponen kakkos- ja kolmossijoin. Tommi Metsola miehitti podiumin matalimman pallin. Toisen erän kakkoseksi ajanut Joona Marin joutui keskeyttämään ensimmäisessä.

Naisten luokassa MXD:ssä oli myös yksi ylitse muiden. Sanna Kärkkäinen voitti erät ylivoimaisesti, Laura Kärkkäinen ja Sirissa Lönnroth kisasivat seuraavista sijoista.

Illan kisoissa tiukimmat väännöt käytiin MXJ:n erissä. Luokkaa tällä kaudella hallinnut Atte Jousi ei onnistunut ensimmäisen erän startissa ja Juuso Matikainen pystyi pitämään etumatkansa kärjessä ruutulipulle asti. Yleensä kakkoseksi ajaneelle Matikaiselle tämä oli kauden toinen erävoitto. Toisessa erässä Matikainen piti kärjessä ajanutta Jousta ahtaalla pitkään, mutta loppujen lopuksi Jousi pystyi karkaamaan erävoittoon.

MXA ja MXB kisasivat jälleen samassa startissa. Ensimmäisen erän voittoon päästeli kotiradallaan ajanut Janne Jurvelin todistaen jälleen näin osaavansa kelkan lisäksi ajaa myös kaksipyöräistä. Toisessa erässä voitosta väännettiin Rolle Leinosen ja Markus Jaakolan välillä, viimeksi mainittu onnistui ottamaan voiton ja samalla myös päivän totaalin ykkössijan.

Yli nelikymppisten motocrossareiden MXV:ssä Kim Hellman oli molemmissa erissä suvereeni, illan yhtä selvä kakkonen oli kotiradallaan ajanut Pertti Huhtanen.

Pohjoisen kierros jatkuu Iisalmessa jo perjantai-iltana MX65 ja MXC/C-luokkien kisalla, lauantaina ja sunnuntaina ajetaan muut luokat.

Teksti ja tulokset:
Totti Raittila
TR-Tuotanto

Uusin numero