Morbidelli lyömätön Teruelin GP:ssä

Kilpailuun saakka upeasti suoriutuneen Takaagi Nagakamin kaaduttua johtopaikalta Teruelin GP:n avauskierroksella, oli Franco Morbidellilla näennäisen helppo työ napata toinen voittonsa MotoGP-luokassa. Kuva: motogp.com.

MotoGP-kauden neljänneksi viimeinen osakilpailu, Teruelin GP, tarjoili upeita suorituksia ja yllättäviä käänteitä sarjatilanteisiin. 

Kauden lähestyessä loppuaan toinen Motorland Aragonin radalla ajettu kilpailu, Teruelin GP, tarjoili vastausten sijaan pikemminkin lisää kysymyksiä. Pistetilanteet ovat kaikissa luokissa hyvin tasaisia ja mestaruudet ovat useiden kuljettajien tavoiteltavissa.

Moto3-luokan startti oli hyvin tasainen, ja ensimmäisten mutkien jälkeen kärkipaikan otti paalulta lähtenyt Red Bull KTM Ajon Raul Fernandez perässään Albert Arenas ja Celestino Vietti – lähtöruudusta parhaiten irronnut Tony Arbolino jätettiin vasta neljännelle sijalle. Kärkikahinoihin nousivat myös Gabriel Rodrigo ja Ayumu Sasaki. Muutaman kierroksen jälkeen Fernandez joutui antautumaan Rodrigolle ja Viettille jälkimmäisen ottaessa pian kärkipaikan. 

Kuljettajat pysyivät varsin hyvin nipussa ja sijoitukset vaihtelivat tiheään. Kärkeen nousi Arenas, joka sai seuraa Darryn Binderistä ja Red Bull KTM Ajon Kaito Tobasta. Toba haastoikin Arenasia toistuvasti ja kaksikko vaihteli sijoituksia tiuhaan tahtiin. Toban pudottua parissa mutkassa pois terävimmästä kärkitaistelusta, sai Arenas uusia haastajia, ensin Binderistä ja pian Jaume Masiasta. Arenas kuitenkin vaikutti hallitsevan kilpailua aivan loppuvaiheille saakka.

Ensimmäisen myrskyvaroituksen antoi Masia noustuaan kärkeen kolmanneksi viimeisen kierroksen ensimmäisessä mutkassa, jossa Arenas oli ollut hyvin vahva koko kilpailun ajan. Tämä kuitenkin onnistui nousemaan pian uudelleen kärkeen.

Viimeisen kierroksen alussa Masia nousi jälleen johtoon perässään Arenas, Sasaki ja Toba. Arenas onnistui jälleen nousemaan Masian ohi, mutta yleensä hyvän lähdön pitkälle takasuoralle saanut Arenas joutui antautumaan suoran päässä paitsi Masialle, myös Sasakille ja Toballe – kuljettajat ajoivat maaliin tässä järjestyksessä. Viime viikonlopun Aragonin GP:ssä sadantena kuljettajana Hondalle voiton ajanut Masia sai kirjoittaa taas historiaa ottamalla Hondan 800. GP-voiton.

Viimeisellä kierroksella onnettomuutta väistämään joutunut Raul Fernandez oli maalissa sijalla 12.

Moto3-luokan tulokset:
1. Jaume Masia (Leopard Racing)
2. Ayumu Sasaki (Red Bull KTM Tech3) + 0,051
3. Kaito Toba (Red Bull KTM Ajo) + 0,152
4. Albert Arenas (Solunion Aspar Team Moto3) + 0,296
5. Celestino Vietti (SKY Racing Team VR46) + 0,331
6. John McPhee (Petronas Sprinta Racing) + 0,372
7. Deniz Öncü (Red Bull KTM Tech3) + 0,583
8. Darryn Binder (CIP Green Power) + 0,772
9. Ai Ogura (Honda Team Asia) + 0,955
10. Tony Arbolino (Rivacold Snipers Team) + 2,259

Moto3-luokan pistetilanne:
1. Albert Arenas (KTM) 157
2. Ai Ogura (Honda) 138
3. Celestino Vietti (KTM) 137
4. Jaume Masia (Honda) 133
5. Tony Arbolino (Honda) 121
6. John McPhee (Honda) 119

Moto2-luokan kilpailun tahtipuikkoa heilutti koko viikonlopun vahvasti esiintynyt Sam Lowes, joka ampaisi paalupaikalta kärkeen perässään Remy Gardner. Kakkosruudusta startannut Jorge Navarro otti huomattavan huonon lähtön ja putosi kauan kärjestä. Lowesin vetäessä kärjessä kaulaa Gardner putosi, kun sekä Fabio Di Giannantonio että Jake Dixon onnistuivat nousemaan tämän edelle.

Muutaman kierroksen jälkeen Dixon joutui kuitenkin antautumaan Gardnerille ja Enea Bastianinille, joista jälkimmäinen nousi pian kolmanneksi. Edessä Lowesin johto vaikutti jo turvalliselta ja myös Di Giannantoniolla oli selkeä hajurajo ennen Bastianinia, joka ei kuitenkaan vaikuttanut onnistuvan pudottamaan Gardneria perästään.

Kilpailun edetessä Gardner kuitenkin alkoi jäädä Bastianinista, ja Jorge Navarro yritti ajaa tätä kiinni siinä kuitenkaan onnistumatta. Kärjessä Lowes ajoi ylivoimaiseen voittoon ja nousi sarjan kärkipaikalle ottamalla kolmannen peräkkäisen voittonsa.

Red Bull KTM Ajon Jorge Martinin sijoitus oli kuudes ja ensimmäisen mutkan kolareita väistäessään kauas muiden taakse jäänyt Tetsuta Nagashima ehti maaliin sijalla 14.

Moto2-luokan tulokset:
1. Sam Lowes (EG 0,0 Marc VDS)
2. Fabio Di Giannantonio (Lightech Speed Up) + 8,425
3. Enea Bastianini (Italtrans Racing Team) +10,871
4. Remy Gardner (Onexox TKKR SAG Team) + 12,657
5. Jorge Navarro (Lightech Speed Up) + 13,006
6. Jorge Martin (Red Bull KTM Ajo) + 14,766
7. Jake Dixon (Petronas Sprinta Racing) + 16,905
8. Augusto Fernandez (EG 0,0 Marc VDS) + 17,027
9. Marcos Ramirez (Tennor American Racing) + 21,888
10. Joe Roberts (Tennor American Racing) + 22,951

Moto2-luokan pistetilanne:
1. Sam Lowes (Kalex) 178
2. Enea Bastianini (Kalex) 171
3. Luca Marini (Kalex)155
4. Marco Bezzecchi (Kalex) 130
5. Jorge Martin (Kalex) 105
6. Remy Gardner (Kalex) 85

MotoGP-luokassa kärkipaikan otti paalulta startannut Takaagi Nagakami, jonka unelma avausvoitosta mureni ensimmäisen kierroksen kaatoon. Kärkipaikan peri Franco Morbidelli perässään Alex Rins ja vasta 12. ruudusta startannut Joan Mir. Nagakamin lisäksi toinenkin avausvoittoaan metsästänyt kuljettaja, Alex Marquez, joutui pettymään kaaduttuaan kilpailun puolivälissä neljänneltä sijalta.

Muilla ei ollut vastauksia Morbidellin vauhtiin, ja myös toiseksi ja kolmanneksi ajaneiden Rinsin ja Mirin sijoitukset olivat hyvin turvalliset käytännössä koko kilpailun ajan.  

Siinä, missä voittoon ajanut Morbidelli on nostamassa itseään mestaruustaisteluun, sarjaa ilman voittoja johtavan Joan Mirin lähin haastaja, Fabio Quartararo, oli maalissa vasta kahdeksas. Myös Andrea Dovizioson mestaruushaaveet saivat raskaan kolauksen 13. sijan myötä.

MotoGP-luokan tulokset:
1. Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT)
2. Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) + 2,205
3. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) + 5,376
4. Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) + 10,229
5. Johann Zarco (Esponsorama Racing) + 12,915
6. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3) + 12,953
7. Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) + 14,262
8. Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) + 14,720
9. Iker Lecuona (Red Bull KTM Tech 3) +17,177
10. Danilo Petrucci (Ducati Team) + 19,519

MotoGP-luokan pistetilanne:
1. Joan Mir (Suzuki) 137
2. Fabio Quartararo (Yamaha) 123
3. Maverick Viñales (Yamaha) 118
4. Franco Morbidelli (Yamaha) 112
5. Andrea Dovizioso (Ducati) 109
6. Alex Rins (Suzuki) 105

Kaikki tulokset

MotoGP-sarja jatkuu kahden viikon päästä, kun Euroopan GP järjestetään 8. marraskuuta Valencian Ricardo Tormo -radalla.

Uusin numero