Morbidelli ensimmäiseen MotoGP-voittoon San Marinossa

Upeasti ajanut Franco Morbidelli hallitsi San Marinon GP:tä lähtövalojen sammumisesta ruutulipulle asti. Kuva: motogp.com.

San Marinon GP tarjosi jälleen rutkasti jännitettävää jokaisessa luokassa. Sunnuntain kuningas oli upean kilpailun ajanut Franco Morbidelli, joka nousi kotikilpailussaan MotoGP-luokan korkeimmalle palkintokorokkeelle ensimmäistä kertaa.

Sunnuntaina ajetussa San Marinon GP:ssä nähtiin uusi voittaja kuninkuusluokassa, kun kuplajuomaa korkeimmalta korokkeelta pääsi suihkuttelemaan Franco Morbidelli. Valitettavaksi MotoE-luokassa kilpailevan Niki Tuulen ja Moto3- ja Moto2-luokassa kilpailevan Red Bull KTM Ajo -tiimin osalta viikonloppu oli kuitenkin kaikkea muuta kuin menestyksekäs.

MotoE-luokan kilpailun kärkeen ampaisi Mattia Casadei kärkeen, joka repi eroa muihin kilpailun alussa. Toisella sijalla oli Xavier Simeon ja kolmantena Mattero Ferrari. Niki Tuuli oli vaikeuksissa kilpailun alussa ja putosi kauas taakse.

Ferrari nousi toiseksi, ajoi Casadein kiinni ja nousi pian kärkeen. Myös Simeon onnistui ohittamaan Casadein. Kilpilun lopussa Simeon yritti ajaa Ferraria kiinni, mutta tämä onnistui pitämään Simeonin iskuetäisyyden ulkopuolella. Viimeisen kierroksen lopussa Dominic Aergerter ja Jordi Torres onnistuivat ohittamaan Casadein. Maalin siis ajetiin järjestyksessä Ferrari, Simeon ja Aergerter. Niki Tuuli oli maalissa sijalla 17.

MotoE-luokan top-10:
1. Matteo Ferrari (Trentino Gresini MotoE)
2. Xavier Simeon (LCR E-Team) + 0,213
3. Dominique Aegerter (Dynavolt Intact GP) + 0,372
4. Jordi Torres (Pons Racing 40) + 0,474
5. Mattia Casadei (Ongetta SIC58 Squadra Corse) + 0,606
6. Mike Di Meglio (EG 0,0 Marc VDS) + 0,780
7. Alessandro Zaccone (Trentino Gresini MotoE) + 4,393
8. Alex de Angelis (OCTO Pramac MotoE) + 4,476
9. Tommasso Marcon (Tech 3 E-Racing) + 4,915
10. Eric Granado (Avintia Esponsorama Racing) + 5,056

Moto3-luokassa Ai Ogura otti paalulta hyvän startin, mutta Tatsuki Suzuki nousi siitä huolimatta kärkeen. Sergio Garcia osui Red Bull KTM Ajon Raul Fernandeziin, samassa tilanteessa kaatui myös Celestino Vietti. Kärkisijalle nousi Gabriel Rodrigo. Kärkiryhmässä ajoi myös Tony Arbolino – kärkiryhmän sijoitukset vaihtelivat jatkuvasti. Samalla, kun Ogura alkoi pudota, vasta 19. ruudusta startannut Darryn Binder raivasi tietään kohti kärkeä. Kamppailu kärjessä oli niin tiukkaa, että muut saivat kärkiryhmän kiinni, ja taisteluun nousi jatkuvasti uusia kuljettajia.

Binder kaatui rajusti toiselta sijalta joutuen lähes perässään tulleen Dennis Foggian yliajamaksi. Tuolla hetkellä kärjessä ollut Jaume Masia näytti pääsevän tilanteessa hieman karkuun, mutta Suzuki onnistui nousemaan hetkeksi kärkipaikalle – tosin joutuen Masian ja Rodrigon ohittamaksi. Kärkikolmikolla oli pieni kaula muihin, mutta kovan keskinäisen kamppailun vuoksi takaa tulevat onnistuivat ajamaan jälleen kärjen kiinni. Karkikamppailuun itsensä nosti myös 17. ruudusta lähtenyt John McPhee.

Kun kilpailua oli jäljellä kaksi kierrosta, sarjaa johtava Albert Arenas kaatui ja joutui jättämään leikin kesken. Viimeinen kierros tarjoili Moto3-luokkaa parhaimmillaan. Kärkeen nousi McPhee, mutta taistelu sijoituksista oli erittäin tiukkaa, kunnes aivan kierroksen lopulla toisena olleen Ai Oguran pyörä oli lähteä kiertoradalle, ja McPhee sai hetkeksi hieman hajurajoa – tosin kakkosena maaliin ajanut Ogura ei luovuttanut ja ylitti maaliviivan vain vajaat neljä sadasosasekuntia McPheen jälkeen. Kolmantena maaliin ehti Tatsuki Suzuki.

Red Bull KTM Ajon Kaito Toban sijoitus oli 17.

Moto3-luokan top-10:
1. John McPhee (Petronas Sprinta Racing)
2. Ai Ogura (Honda Team Asia) + 0,037
3. Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse) + 0,232
4. Jeremy Alcoba (Kömmerling Gresini Moto3) + 0,393
5. Gabriel Rodrigo (Kömmerling Gresini Moto3) + 0,490
6. Tony Arbolino (Rivacold Snipers Team) + 0,543
7. Jaume Masia (Leopard Racing) + 0,833
8. Romano Fenati (Sterilgarda Max Racing Team) + 0,928
9. Dennis Foggia (Leopard Racing) + 0,976
10. Andrea Migno (SKY Racing Team VR46) + 1,121

Moto2-luokassa nähtiin valitettavasti ratkaisuja jo ennen kilpailun käynnistymistä. Paalulle ajanut Remy Gardner loukkaantui aamun warm upin rajussa kaadossa ja joutui jättämään kilpailun väliin. Paalulle noussut Luca Marini irtosi parhaiten lähtöruudusta perässään tiimikaverinsa Marco Bezzecchi ja VR46-tiimin kaksikko repi kaulaa muihin. 

Kilpailun puolivälin lähestyessä Bezzecchi teki virheen ja jäi hieman Marinista. Puolivälin jälkeen puolestaan Marinin vauhti hidastui hieman ja Bezzecchi alkoi saavuttaa tätä. Bezzecchiä puolestaan jahtasi kolmannella sijalla ajanut Enea Bastianini. Bastianini kellotti tasaisen nopeita kierroksia ja oli ajamassa Bezzecchiä kiinni, kun eturenkaan pito irtosi. Bastianini onnistui kuitenkin pitämään pyöränsä pystyssä marqmarquezmaiseen tapaan, mutta menetti tilanteessa parisen sekuntia.

Kärjessä alkoi tapahtua, kun Marinille tulee välivapaa ja Bezzecchi ehti ohi, mistä seurasi luja tiiminsisäinen välienselvittely. Kärkikaksikon nahistellessa keskenään Bastianini onnistui ajamaan nämä kiinni. Toiseksi viimeisellä kierroksella Bezzecchi teki virheen, jonka turvin Marini karkasi voittoon. Samalla Bastianini sai Bezzecchin kiinni, mutta tämä onnistui puolustamaan kakkossijaansa.

Red Bull KTM Ajon Tetsuta Nagashima joutui keskeyttämään kaaduttuaan aivan kilpailun lopussa. Tiimin toinen kuljettaja, Jorge Martin, ei osallistunut kilpailuun koronavirustartunnan vuoksi.

Moto2-luokan top-10:
1. Luca Marini (SKY Racing Team VR46)
2. Marco Bezzecchi (SKY Racing Team VR46) + 0,799
3. Enea Bastianini (Italtrans Racing Team) + 0,897
4. Xavi Vierge (Petronas Sprinta Racing) + 2,177
5. Augusto Fernandez (EG 0,0 Marc VDS) + 8,307
6. Tom Lüthi (Liqui Moly Intact GP) + 9,046
7. Fabio Di Giannantonio (+Ego Speed Up) + 9,971
8. Sam Lowes (EG 0,0 Marc VDS) + 16,485
9. Aron Canet (Oceanica Aspar Team Moto2) + 17,036
10. Joe Roberts (Tennor American Racing) + 17,209

MotoGP-luokan kilpailussa parhaan startin otti Franco Morbidelli, joka sai peräänsä Valentino Rossin ja Maverick Viñalesin. Pian Jack Miller nousi ohi Viñalesin samalla, kun Rossi painosti kärjessä ajanutta Morbidellia. Neljännellä sijalla ajaneen Viñales perässä oli tätä nopeampi Fabio Quartararo, joka ei kuitenkaan meinannut löytää ohituspaikkaa ja takaa Yamaha-kaksikkoa alkoi uhata Alex Rins. Viimein Quartararo onnistui ohittamaan Vinalesin, mutta kaatui melkein heti tämän ohitettuaan. Quartararo pääsi kuitenkin jatkamaan, vieraili varikolla ja kaatui vielä toistamiseenkin ennen keskeyttämistään.

Rinsillä ei sen sijaan ollut vaikeuksia löytää ohituspaikkaa Viñalesista. Samaan aikaan Miller alkaa pudota Morbidellin ja Rossin kyydistä ja joutui pian Rinsin ohittamaksi. Millerillä oli selvästi vaikeuksia ja hän tuli pian myös Francesco Bagnaian ohittamaksi ja jäi tälle välittömästi selvästi.

Samalla Morbidelli alkoi karata Rossilta, jota puolestaan jahtasivat Rins ja Bagnaia. Rins ei löytänyt ohituspaikkaa Rossista, mutta Bagnaia siirtyi ensin Rinsin ja pian myös Rossin edelle. Rins jatkoi aivan Rossin takarenkaassa raivoisaa ohituspaikan etsimistä, mutta turhaan. Samalla, kun Rossi sai Bagnaiaa kiinni, ajoi Joan Mir Rinsin kiinni ja onnistui ohituksessa. Rossi ei onnistunut haastamaan Bagnaiaa, mutta Mir löysi viimeisellä kierroksella ohituspaikan ja pudotti Rossin palkintokorokkeelta.

Tahtiaan jo löysännyt Franco Morbidelli ajoi maaliin selvästi ensimmäisenä ja otti näin uransa ensimmäisen MotoGP-luokan voiton kotikilpailussaan ennen ensimmäisen podium-sijoituksensa ajanutta Bagnaiaa sekä Miriä.

MotoGP-luokan top-10:
1. Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT)
2. Francesco Bagnaia (Pramac Racing) + 2,217
3. Joan Mir (Team SUZUKI ECSTAR) + 2,290
4. Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) + 2,643
5. Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR) + 4,044
6. Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) + 5,383
7. Andrea Dovizioso (Ducati Team) + 10,358
8. Jack Miller (Pramac Racing) + 11,155
9. Takaaki Nakagami (LCR Honda IDEMITSU) + 10,839
10. Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) + 12,030

MotoGP-sarja jatkuu jo viikon päästä 18.-20. syyskuuta, jolloin vuorossa on jälleen Misanossa ajettava Emilia-Romagnan GP.

Uusin numero