Moottoripyörällä maailman ympäri maailmanrauhan nimissä

Kiinalainen Chen Lianquan uskoo edistävänsä maailmanrauhaa ajamalla moottoripyörällä kotoplaneettamme ympäri.
Chenin reissu ei ole mikään saunalenkki, jos maailmanympärysmatka sitä koskaan voi ollakaan. Mies on ollut tienpäällä jo seitsemän vuotta ja jäljellä on vielä kolmen vuoden rypistys. Matkan varrella hän on ajanut loppuun puolenkymmentä moottoripyörää ja joutunut mielenkiintoisiin tilanteisiin.
Afganistanissa jokunen vuosi sitten sotilaat olivat pysäyttäneet miehen ja vaatineet rahaa.
– Kerroin, että olen matkalla maailman ympäri, eikä minulla ole rahaa. Sanoin, etten ole kolmeen päivään syönyt mitään, joten antakaa te minulle rahaa ja ruokaa! Chen sanoo hymyillen ja paljastaen hammasrivistön, joka sekin on harventunut.
Moottoripyörällä reissaaminen ei ole ilmaista hommaa, eikä Chen ole miljonääri, joten reissun rahoituksen on järjestyttävä jotenkin muuten.
– Olen tunnettu Kiinassa, ja ihmiset lahjoittavat minulle rahaa, hän kertoo, mutta myöntää, että rahan kanssa on kaiken aikaa ongelmia, samoin kuin pyörän.
Maailmalla ollessaan hän suosii paikallisia kiinalaisia ravintoloita, jotka kaiketi sponssaavat halukkaasti maanmiehelleen evästä.
Marraskuussa 200-kuutioisella kiinalaisella supermotopyörällä tyttärensä kanssa saapunut Chen vakuutti Rovaniemellä, että alkutalven pakkaset eivät ole kova juttu hänen kaltaiselleen mototravellerille.
– Himalajalla oli kylmä, mutta tämä ei ole paha, sanoo mies.
Jutun uskottavuus kärsii hieman, sillä takatuhdolla matkaava tyttärensä oli aikalailla kylmissään Rovaniemen hyisessä illassa. Siksipä lahjoitimme retkueelle yhden lämpimän kelkkapuvun, josta voi olla apua yllättävänkin paljon talvisaikaan.
Vaikka kylmää mies ei kavahtanutkaan, vaikutti sileillä renkailla jäisellä tiellä ajaminen melkoiselta suoritukselta. Positiivista asiassa on se, että seitsemän vuoden aikana hän on käynyt nutullaan niin monta kertaa, että pieni kupsahdus alkaa sujua jo rutiinilla.
Chen on onnistunut säilyttämään positiivisen asenteen reissun aikana. Hän kehuu suuren osan maailmaa kauniiksi ja ihmisiä ystävällisiksi. Kauhunhetkiä hän myöntää kokeneensa mm. Afganistanissa ja Afrikassa, jossa reissun vaikeusastetta lisäsivät paikoitellen epävakaat olot sekä villieläinten suunnaton paljous.
Rovaniemeltä retkikunta suunnisti ensin Pelloon, josta oli tarkoitus koukata Kiirunaan ja sieltä edelleen Etelä-Ruotsin kautta Norjaan.
Mainittakoon, että Chen on kierrellyt maita ja mantuja ennenkin. Vuosien 1986 – 1999 mies aikana mies kiersi kiinan polkupyörällä. Veikkaamme, että reissua ei tehty täysjousitetulla Trekillä.

Uusin numero