Monen lajin huippulahjakkuus Tino Kapanen – tavoitteena mestaruudet jääradalla ja supermotossa

Heinäkuussa 18 vuotta täyttävä Tino Kapanen on noussut nopeasti eri moottoripyörälajien taituriksi. Kuva: Nita Korhonen
MP Stars -arvonnan voittaja, viime vuonna monta mestaruutta saavuttanut Tino Kapanen on valmiina viikonloppuna alkavaan jääratakauteen.

17-vuotias Tino Kapanen on nousemassa kovaa vauhtia Suomen moottoriurheilun huipulle. Viime vuonna nuorukainen vei nimiinsä jääradan 125 2T U21 -luokan Suomen Cupin, voitti moottoripyörien Hill Climb -sarjan, saavutti Supermoton Open-luokan mestaruuden ja sijoittui Viron supermotosarjassa toiseksi, vaikka jätti kaksi osakilpailua ajamatta.

Näin monta titteliä voisi laittaa pään pyörälle, mutta Kapanen sen sijaan ei juuri jaksa saavutuksistaan hehkuttaa.

– Ei se oikeastaan yllättänyt, että voitin nuo kaikki, vaikka treenasinkin kaikkia osa-alueita nyt vähemmän kuin ennen, 7-vuotiaana ensi kerran pyörän päälle noussut nuorukainen hymähtää.

– Supermoto-kilpailuihinkin lähdettiin vaan katsomaan, josko jossain kisassa pääsisi podiumille, mutta sitten olinkin Virossa jo eka kisasta lähtien palkintokorokkeella ja Suomessa ensimmäisenä viikonloppuna olin toinen ja eka ja sitten tulikin lopulta mestaruus.

Tänä vuonna Kapasen tarkoituksena olisi laajentaa kisarepertuaariaan moottorikelkkojen puolelle sekä snowcrossissa että Hill Climbissa, mutta edessä oleva käsileikkaus tulee muuttamaan suunnitelmia. Kapanen loukkaantui RC390 Cupin ratamoottoripyöräkilpailussa Alastaron radalla vuonna 2016 ja mursi veneluun, värttinäluun sekä solisluun. Nuorukainen on jo kertaalleen operoitu, mutta käsi vaivaa häntä edelleen.

– Näillä näkymin leikkaus on maaliskuun 11. päivä, mikä tarkoittaa, että jääradan SM-sarjan ehtisin ajaa kokonaan, mutta moottorikelkka-kisat jäisivät väliin.

Leikkauksen ajankohdan ansiosta Kapasen pitäisi kuitenkin toipua ajoissa kesäkauden avaukseen, jolloin tähtäimenä on menestys supermoton S1-luokassa.

Valmistautuminen kauteen sai viime viikonloppuna lisäpontta, kun Kapanen voitti MP-messuilla MP Stars -arvonnassa Supermoto-luokan tuen kilpakaudelle 2019.

– No olihan se arvonnassa voittaminen aika iso yllätys itselle. Summa menee täysin supermoto-touhuun ja siinä on tarkoitus kehittyä entistä enemmän.

Ennen supermotokautta edessä on kuitenkin jäätaistot. Jääradan SM-kausi starttaa tänä viikonloppuna Seinäjoelta. Tuolloin Kapanen asettuu JR125-luokan viivalle tavoitteenaan puolustaa mestaruuttaan.

Jääradan SM-avaus starttaa huomenna lauantaina klo 11.45. Viivalle asettuvat tuolloin Junior-luokan 10-15-vuotiaat kuljettajat MXC- ja MX65-luokan pyörillä.

SM-pisteistä mitellään luokissa A250 ja A450, Suomen Cupin luokista viivalle asettuvat Sivuvaunu- ja Veteraani-luokkien kuljettajat sekä kansallisista B250, B450, ATV Open- ja 125 2T -luokkien edustajat. Sunnuntaina Seinäjoella kilpaillaan kerhojoukkueiden Suomen mestaruudesta.

Liput 10€, alle 16-vuotiaat ilmaiseksi. Käteismaksu.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Uusin numero