Minispeedwayn Suomen Cupin päivät selvillä

Aiemmin tällä viikolla lopullisen muotonsa saanut speedwayn SM-liigan kalenteri on minispeedwayn kannalta sikäli ratkaisevassa asemassa, että kaikki Suomen Cupin osakilpailut ajetaan speedwayn SM-tapahtumien yhteydessä, yleensä ennen SM-liigan ottelua.

Kuuden Suomen Cupin tapahtuman lisäksi minispeedwayn ensi kesän kilpailukalenterista löytyy EM- ja MM-tason kilpailuviikonloput, sekä kolme tuplamaaottelua Ruotsin ja Norjan kanssa.

Myös erilaisia ajopäiviä ja leirejä on suunnitteilla. Minispeedwayn Suomen Cupin kilpailuiden päivät tulevana kesänä ovat: 28.5. Hyvinkää, 9.7. Seinäjoki, 24.7. Seinäjoki, 13.8. Hyvinkää, 20.8. Hyvinkää ja 24.9. Hyvinkää. Suomen Cupin osakilpailuiden järjestäjät ovat myös sitoutuneet ajattamaan minispeedwayn yhteydessä 50cc microspeedwayn eriä.

Lajiryhmä ilmoittaa myöhemmin Suomen Cupin jaon, kuinka monta kilpailuista ajetaan henkilökohtaisena ja kuinka monta (ja koska) ajetaan joukkuekilpailuina.

Molempiin Suomen Cupeihin on avattu sähköinen ilmoittautuminen Moottoriliiton internet-sivuilta. Ne löytävät Lajit/Ratalajit-alasivulta. Ilmoittautumiset umpeutuvat 3. päivä huhtikuuta.

Microspeedway lapsille

Vuonna 2009 Suomeen rantautui 3-9 vuotiaille suunnattu microspeedway. Se on saanut alkunsa Tanskassa, jossa lajilla on toista sataa kilpailuissa käyvää harrastajaa.

Pyörinä saa käyttää speedwayhin sopivaksi muokattuja 50cc motocrosspyöriä, joita saa lähes jokaisesta kaupasta. Suomessa on yleisesti käytössä myös tarkoitusta varten rakennettuja microspeedwaypyöriä. Ratoina microspeedwayssa käytetään normaaleja minispeedwayratoja.

Kilpailutoimintaa on Suomessa järjestetty vuodesta 2013 alkaen. Kilpailuihin pääsee mukaan sen vuoden alusta, jonka aikana kuljettajanalku täyttää viisi vuotta. Oikeus kilpailemiseen tässä luokassa päättyy sen vuoden lopussa, jona kuljettaja täyttää yhdeksän vuotta.

Vuonna 2014 tehdyn sääntölisäyksen mukaan kuljettajalla on mahdollisuus anoa erikoislupaa microspeedwayssa jatkamiseen sen vuoden loppuun asti, jolloin hän täyttää kymmenen vuotta. Hakemukset kohdistetaan ratalajiryhmälle Moottoriliiton toimiston kautta.
 
Minispeedway nuorille

Minipeedwayta ajetaan isoista pyöristä muunnelluilla 85cc kuutioisilla pyörillä. Luokka on tarkoitettu 10-16 vuotiaille nuorille kuljettajille. Kilpailutoimintaa on Suomessakin ollut tässä luokassa jo pitkään.

Minispeedwayssa ajetaan kansallisella tasolla henkilökohtainen Suomen Cup, joukkueiden Suomen Cup sekä muutama henkilökohtainen kilpailu vuodessa. Kansainvälisellä tasolla on mahdollisuus kilpailla Euroopan- ja maailmanmestaruudesta.

Suomalaiskuljettajia nähdään usein vierailevan myös Ruotsissa ja Virossa ajettavissa henkilökohtaisissa kilpailuissa. Ratana käytetään 150-180 metriä pitkää minispeedwayta varten rakennettua rataa. Radalla voi myös olla laidat, mutta ne eivät ole pakollisia.

Mukaan Moottoriliiton alaiseen kilpailutoimintaan on mahdollista lähteä mukaan sen vuoden alusta, jona kuljettaja täyttää kymmenen vuotta. Kansainvälisiin edustustehtäviin EM- ja MM-tasolla ikää tarvitaan 12 vuotta, joka määräytyy syntymäpäivän mukaan. Oikeus kilpailemiseen kotimaan kilpailuissa päättyy sen vuoden lopussa, jonka aikana kuljettaja täyttää 16 vuotta.
 
Teksti: Ratalajiryhmän sarjavalvoja
 

Uusin numero