Mika Kallion piti allekirjoittaa sopimus KTM:n kanssa onnettomuuspäivänä

KTM:n testikuljettaja Mika Kallio loukkaantui Saksan Sachsenringin MotoGP-osakilpailun vapaissa harjoituksissa reilu pari viikkoa sitten, jonka jälkeen hänet lennätettiin Suomeen leikkaukseen. Viime viikon tiistaina tehty leikkaus onnistui hyvin, mutta tällä hetkellä se on miehelle pieni lohtu, kun edessä on pitkä toipuminen, joka vaikuttaa myös suomalaisen tulevaisuuden suunnitelmiin.

– Loukkaantuminen tuli mahdollisimman pahaan paikkaan, olisi ollut sekä henkilökohtaisesti että tiimille tärkeät kisat tulossa ja lisäksi se päätyö, eli testaaminen jää nyt väliin, Kallio surkuttelee.

Mika Kallio saa tikit pois polvestaan viikon kuluttua. Kuva: Mika Kallion Tiedotus

Mies ei voi olla mukana nyt KTM:n ensi vuoden kaluston kehittämisessä, joten itävaltalaistiimi joutuu etsimään korvaavan kuljettajan Kallion tilalle.

– Kisakuljettajat eivät saa testata määräänsä enempää ja ulkopuolelta on aina vaikea löytää pätevää kaveria siihen. Eihän se itselle ole hyvä, että joutuu olemaan pois kuvioista. KTM:kin on odottavalla kannalla, miten polvi paranee. Vasta kun sen näkee, päästään käytännössä jatkamaan neuvottelua tulevasta. Kaikki oli käytännössä jo sovittu KTM:n kanssa ensi kaudesta. Meidän piti allekirjoittaa sopimus juuri sinä päivänä, kun onnettomuus tapahtui, joten se jäi nyt tekemättä.

Kallio kävi tänään torstaina tapaamassa ensimmäisen kerran fysioterapeuttia leikkauksen jälkeen.

– Ihan hyvältä kuulemma vaikuttaa polven paraneminen ja liikkuvuuden lisääntyminen tässä reilussa viikossa. Näyttää, että operaatio on ollut onnistunut, mutta fysioterapeutti tietysti korosti, että nythän vasta työ alkaa. Paljon on tekemistä, että siitä saadaan vielä toimiva setti, mutta alku on ollut hyvä. Hänen mielestään ei ole ongelmaa, etteikö siitä saada kuntouttamalla hyvä.

Kallion oikea jalka on selvästi vasempaa turvonneempi. Kuva: Mika Kallion Tiedotus

Viikon päästä Kallion polvesta otetaan tikit pois, jonka jälkeen kuntoutus pystytään aloittamaan konkreettisemmin.

– Vielä täytyy haavojen antaa viikon verran mennä paremmin umpeen. Sitten saa aloittaa treenin paremmin. Nyt pystytään jo jotain pieniä liikkeitä tekemään ja kylmähoitoa on ollut myös. Saan otettua kipsin välillä pois ja pitkin päivää täytyy liikutella ja venytellä polvea. Eihän se tietysti paljon vielä liiku, mutta ainakin fysioterapeutin mielestä näytti ihan lupaavalta. Sata jumppakertaa kuulemma on se määrä, jolla polvi pitäisi saada sellaiseksi, että sillä pystyy normaalisti toimimaan.

Tästä päivästä lähtien polveen annetaan sähköimpulssihoitoa, jolla stimuloidaan lihaksia.

–  Se on nyt se tärkein juttu tällä hetkellä, kun kyllähän sen jo huomaa, että lihakset surkastuvat ja menevät huonoon kuntoon, mutta tuolla pystytään pitämään lihaksia aktiivisina.

Kallion jalan väri on myös saanut uutta sävyä. Kuva: Mika Kallion Tiedotus

Vielä tällä hetkellä ei ole varmuutta, kuinka kauan Kallion polven toipuminen tulee ottamaan aikaa.

-Ei kai siihen kukaan osaa vastata vielä mitään, mutta tietysti leikkaavalla lääkärillä ja fysioterapeuteilla on jonkinlainen näkemys vastaavista vammoista, mitä ovat hoitaneet. He ovat puhuneet 6-12 kuukauden toipumisajasta, mutta se tietysti riippuu lajista niin paljon. Meidän lajissa polvet ei ole niin herkkiä vääntymiselle, ja niihin ei tule niin kovaa painetta, mitä esimerkiksi yleisurheilussa tai lätkässä, joissa toipumisajat voivat olla juuri noita mainittuja aikoja.

– Kyllähän tietysti nytkin on puhuttu koko ajan puolesta vuodesta, mutta itselläni on ajatuksena ja toiveena, ettei se niin kauan kestäisi. Kaksi kuukautta varmaan tarvitsee mennä eteenpäin ja sitten näkee, mitä se todellisuus on. Tällä hetkellä se on vain arvailua. Olen kuitenkin asennoitunut niin, että käytännössä tämä kausi on aika pitkälti ohi, vaikkakin kyllä ehdottomasti tavoite on, että vielä tämän vuoden puolella päästään ajamaan, Kallio päättää.

 

Uusin numero