Mika Kallio kiirehtii Jerezistä jääradan SM-osakilpailuun Orivedelle

Kun jääradan SM-kauden seitsemästä osakilpailusta kolme on takana, alkaa mestaruuskamppailu tiukentua entisestään.

Oman lisämausteensa kärkitaistoihin tällä viikolla tuo ratamoottoripyöräilijä Mika Kallio, joka on parhaillaan Espanjan Jerezissä Moto2- ja Moto3-luokan yhteisissä testeissä. Torstaina testijakson päätyttyä Marc VDS -tallin kuljettaja lentää Suomeen valmistautumaan kauden neljänteen jääradan SM-osakilpailuun, joka ajetaan lauantaina siis Orivedellä.

– Nythän minulla oli pitkä, noin kuukauden mittainen tauko jääradalla treenaamisesta, kun polvesta meni sivuside ja kierukka repesi hiukan. Kerran olen kuukauden sisällä käynyt jäällä, joten ylikunnossa ei ainakaan olla!, Kallio naurahtaa.

Silti Valkeakosken miehen tavoite Oriveden osakilpailussa on selvä.

– Kun kypärä päähän laitetaan, niin voitosta aina ajetaan. Mutta todella vaikeaa se tulee olemaan, kun ei ole yhtään kisalähtöä takana talvelta ja ajamisessa ei varmastikaan ole tarpeeksi rutiinia. Kärki Vesa (Kallio), (Jani) Pirttinen ja Wehnä (Kari Vehniäinen) on mennyt älyttömän kovaa, joten mielenkiinnolla odotan kuinka lauantain kisassa käy.

Kallion kaavailuissa on lisääkin toimintaa jäällä.

– Suunnitelmissa on ajaa kauden päätösosakilpailu Saarijärvellä kahden viikon kuluttua. Lisäksi tarkoituksena on osallistua myös jääradan joukkuekisaan Saarijärvellä veljeni Vesan ja Jussi Valkeapään kanssa, Kallio taustoitti.

– Kyllähän se vähän jännittää, kun muut ovat ehtineet ajaa sarjaa jo kolmen kisan verran, enkä itse ole ehtinyt pahemmin edes treenaamaan. Odotan kisaa silti mielenkiinnolla. Ajan samalla pyörällä, jolla voitin mestaruuden vuonna 2010 ja jolla isäni Hannu on tällä kaudella kilpaillut SM-sarjan veteraaniluokassa hyvällä menestyksellä, Kallio kertoi.

Tutut nimet
tuloslistojen kärjessä

Kärjen vauhti onkin ollut varsin näyttävää kauden ensimmäisissä osakilpailuissa. Kaikkien kolmen A-luokan johdossa keikkuvat jo lukuisia Suomen mestaruuksia rohmunneet kuskit.

JR1A-luokkaa johtaa Konneveden Kari Vehniäinen viiden pisteen erolla ennen hallitsevaa Suomen mestaria Jani Pirttistä. JR2-luokassa Kallio Racingin Vesa Kallio on onnistunut saavuttamaan 15 pisteen kaulan ennen Vehniäistä.

JR3-luokassa taas tilanne on tiukempi, sillä niin ikään Konneveden Moottorikerhon mestari Erkki Silvasti on vain viisi pistettä Vakka-Suomen Moottorikerhon Pasi Pulliaista edellä. Kolmantena kolkuttelee Tampereen Motocross Ry:n Antti Soitiala 10 pisteen päässä Pulliaisesta.

B-luokissa vahvinta jälkeä ovat tehneet Saarijärven Moottoripyöräurheilijoiden Erno Kivimäki, joka johtaa sekä JR1B että JR2B-luokkaa sekä Konneveden Moottorikerhon Juha Leppänen, joka on vienyt nimiinsä kaikki alkukauden JR3B-luokan osakilpailut.

Niinikään veteraaniluokassa kolmen kärki on tehnyt tasaisen varmaa jälkeä. Vakka-Suomen Moottorikerhon Timo Immonen on voittanut kaikki kolme osakilpailua Valkeakosken Moottorikerhon miesten Hannu Kallion ja Kari Grönin sijoittuessa jokaisessa alkukauden koitoksessa toiseksi ja kolmanneksi.

-Veteraaniluokassa osanottajamäärä alkaa olla jo maksimitasolla ja luokka onkilpailullisesti erittäin hyvä, lajipäällikkö Jarmo Niskanen iloitsee.

ATV-luokassa näyttävää
menoa tehokkaillapeleillä

Sen sijaan sivuvaunu- ja ATV-luokkiin kaivataan lisää osanottajia.

– Sivuvaunuluokassa on tehty mittavia muutoksia sekä nastasääntöön että teknisiin sääntöihin. Tällä hetkellä säännöt sallivat hyvin monenlaisen kaluston rakentamisen jääradalle. Kaikista näistä muutoksista huolimatta osanottajia ei ole tullut lisää. Myös ATV-luokkaan kaivataan kipeästi lisää kuljettajia, jotta SM-arvo pystytään säilyttämään tulevaisuudessakin, Niskanen pohtii.

ATV-luokka on haluttu pitää rakenneltujen "Open-Monstereiden" pelikenttänä, ja lisää kilpailijoita on houkuteltu mukaan epävirallisen QRF 450-Cupin motivoimana (450-Cup Sponsored by lehtoATVracing & Quad Racing Finland Ry), jossa myös sarjatuotantolaitteilla on mahdollisuus pokata palkintoja.

Luokassa onkin nähtävillä varsin mielenkiintoisia viritelmiä, joiden meno on hyvin näyttävää, minkä taas luulisi houkuttelevan lajin pariin uusia kilpailijoita.

Tähän mennessä parasta jälkeä on syntynyt 750-kuutioisella moottorikelkan moottorilla, jonka voimin Pyhäjärven Moottorikerhon Petri Honkanen johtaa luokkaa yhdeksän pisteen erolla ennen yksisylinterisen 650-kuutioisen Hondan motocrosspyörän koneella kilpailevaa Tampereen Motocross ry:n Joni Koivistoa.

QRF-450 cupissa parasta vauhtia on pitänyt Jarmo Heinimäki Seinäjoen Moottorikerhosta.

Kolmen kärki kolmen osakilpailun jälkeen:
JR1A:

1. Kari Vehniäinen KTM, KonnMK/UA 70
2. Jani Pirttinen Honda, SeMK 65
3. Marko Hokkanen Yamaha, KaMK 45

JR2A:
1. Vesa Kallio KTM,  ValkMK 75
2. Kari Vehniäinen KTM, KonnMK/UA 50
3. Erkki Silvasti KTM, KonnMK/UA  42

JR3A:
1. Erkki Silvasti KTM, KonnMK/UA 66
2. Pasi Pulliainen Honda, VRT 61
3. Antti Soitiala Honda, TamMC 51

JR1B:
1. Erno Kivimäki Honda, SaarMpu 25
2. Joni Hämäläinen Kawasaki, ValkMK 16
3. Juha Sand KTM, ValkMK 13

JR2B:
1. Erno Kivimäki Yamaha, SaarMpu 10
2. Ossi Ojala Honda, A-SMP 10
3. Juuso Veijonen KTM, ValkMK 9

JR3B:
1. Juha Leppänen Honda, KonnMK/UA 6
2. Sakari Honkonen TM, SaarMpu 3

ATV:
1. Petri Honkanen Polaris, PyhjMK 70
2. Joni Koivisto Honda, TamMC 61
3. Jukka Pakkala Polaris, SeMK 47

Sivuvaunut:
1. Jari Aronen/Kristian Selenius AYR-Honda, NjMK/HMK 75
2. Jarmo Lehtinen/Arto Mantila KTM, OriToive/OriToive 49
3. Seppo Suominen/Juuso Suominen AYR-KTM, TuMK/TuMK 40

Veteraanit:
1. Timo Immonen Kawasaki, VRT 75
2. Hannu Kallio KTM, ValkMK 60
3. Kari Grön Aprilia, ValkMK 48

Lisätietoa ja kokonaistulokset:
www.iceroadracing.com/fi

* Mika Kallion kuva: Nita Korhonen
 

Uusin numero