Mertsalmi ja Latvala varmistivat motocrossin MX-liigan mestaruudet

Hanna Mertsalmi otti Imatralla jo kauden yhdeksännen ja kymmenennen erävoittonsa vieden MXD-luokan osakilpailuvoiton viidennen kerran perättäin.

Sarjassa toisena oleva Hyvinkään Moottorikerhon Ria Virtanen menetti teoreettiset mahdollisuutensa titteliin jo avauserässä, missä hän kaatui kerran. Virtanen oli sunnuntaina yhteistulosten neljäs.

Miika Latvala jäi tällä kertaa yhteistulosten kakkoseksi MXB-luokassa, missä Pieksämäen Moottoripyöräkerhon Samuli Launonen otti voiton.

125-kuutioisten MX125-luokassa Vantaan Moottorikerhon (VMK) Karl-Robert Reinikellä oli periaatteessa mahdollisuus varmistaa mestaruus, mutta avauserän keskeytys pilasi suunnitelman. Osakilpailun voitti sarjan kärkeen noussut Jämsän Seudun Moottorikerhon Roni Kytönen.

24MX MX-liigan ulkopuolisessa harrastelijoiden MXH-luokassa voiton vei Siilnjärven Vesan Ismo Kylmälä.

Mertsalmen
ensimmäinen

Hanna Mertsalmen ei olisi tarvinnut laittaa parastaan peliin Imatralla ottaakseen uransa ensimmäisen naisten luokan MX-liigatittelin, sillä hänellä oli sen verran suuri piste-etumatka Ria Virtaseen ja Kangasalan Moottorikerhon Anu Nummelaan nähden.

Mertsalmi ei jättänyt mitään sattuman varaan, vaan nousi kummassakin erässä kärkeen ensimmäisellä kierroksella ja ajoi ylivoimaisiin voittoihin.

– Varmistin mestaruuden ensimmäisessä erässä ja yritin lähteä rennosti toiseen erään. Hiukan ”pelästyin” startissa, kun vieressäni kolaroitiin eikä lähtöni ollutkaan kovin hyvä. Ajoin alussa ehkä vähän turhan rennosti, koska tein virheitä. Sitten kokosin itseni ajatukseen, että täytyy tässä edelleen ajaa kunnolla, vaikka titteli onkin jo varma, Mertsalmi kertoi.

– Mestaruuden saavuttaminen oli tärkeintä tällä kaudella motocrossin puolella. Kauden viimeiseen osakilpailuun en pääse, koska olen Slovakiassa, missä edustan Suomea naisissa enduron MM-maajoukkuekilpailussa.

Naisten luokan toiseksi Imatralla ajoi Nummela ennen Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden (LrMP) Maarit Mäkistä.

Naisten hopean ja pronssin kohtalon ratkaisevat Virtanen sekä Nummela kauden kahdeksannessa, eli viimeisessä osakilpailussa syyskuussa Vantaalla.

Naisten luokkaa vuosikaudet hallinnut, nykyisin Vantaan Moottorikerhoa edustava Sanna Kärkkäinen on keskittynyt tänä vuonna enduron kotimaisiin ja EM-sarjan kilpailuihin. Kärkkäinen voitti MX-liigakauden kaksi ensimmäistä osakilpailua, muttei ole ollut sittemmin mukana.

Latvala mestarina
opiskelijavaihtoon

Miika Latvala on hallinnut tänä vuonna MXB-luokkaa. Hän jätti edellisen osakilpailun väliin, mutta sekään ei estänyt häntä varmistamasta mestaruutta Imatralla. Latvala voitti avauserän ja oli kaatumisen jäljiltä toinen kakkoserässä, joka keskeytettiin hieman ennen täyttä aikaa yhden kuljettajan loukkaantumisen takia.

– Pyöräni lähti jakelemaan pattisuoran jälkeisessä heitossa ja kaaduin. Ei minulla mennyt siinä kuin kymmenisen sekuntia, mutta putosin toiseksi. Erä oli noin puolivälissä ja ajattelin, että voin vielä nousta takaisin kärkeen. Erämme kuitenkin keskeytettiin ja Launonen oli minua parempi, Latvala jakoi tunnustusta voittajalle.

– Tämä oli kauden viimeinen kisani, sillä lähden pian vaihto-opiskelijaksi Balille. Lämpöön on hyvä suunnata opiskelemaan kansainvälistä kauppaa, kun mestaruus on taskussa.

Imatran-osakilpailun voitti sarjassa neljäntenä oleva Samuli Launonen, joka ei ole ajanut kaikkia osakilpailuja. Launonen ajoi samat eräsijat Latvalan kanssa, mutta parempi toinen erä ratkaisi voiton.

– Molemmat erät olivat aika samanlaisia. Olin starteissa kakkonen ja Latvala tuli ohi ja nousi myös kärkeen. Ise pystyin nousemaan hänen kantaansa ja toisessa erässä sitten voittoon, kun hän kaatui. Latvala väsyi ensimmäisessä erässä, mutta niin puuduin minäkin. Toinen erä kulki paremmin, vaikka kierroksella jääneiden kanssa oli välillä ruuhkaa, Launonen selvitti.

Launosen ja Latvalan perässä kolmanneksi Imatralla ajoi LrMP:n Tommi Laine.

Sarjassa toisena oleva Tampere Motocrossin Arto Laine oli sunnuntaina viides ja lähes varmisti sarjan hopean. Vantaan Moottorikerhon Toni Niemisen pitäisi käytännössä voittaa viimeisen osakilpailun erät eikä Laine saisi kerätä pisteitä, jotta Nieminen nousisi Laineen ohi hopealle.

Kytönen sarjakärkeen

Karl-Robert Reinikellä oli sunnuntain luokista heikoimmat mahdollisuudet varmistaa luokkansa mestaruus, mutta tilaisuus oli olemassa. Reiniken harmiksi hän keskeytti ensimmäisen erän kakkospaikalta jääden ilman pisteitä.

Roni Kytönen hallitsi ensimmäistä erää ja otti kauden ensimmäisen voittonsa MX125-luokassa. Toisen erän kakkossija varmisti hänelle kauden ensimmäisen osakilpailuvoiton.

Vaikka Reinike vei toisen erän ylivoimaisen esityksen jälkeen, putosi hän sarjassa toiseksi. Kytönen nousi nyt ensimmäistä kertaa sarjan kärkeen, mutta kaksikon ero on vain kolme pistettä. Päätöksessä on jaossa maksimissaan 50 pistettä.

– Päivä oli hyvä. Ensimmäinen erä meni nappiin. Pääsin keulille heti startissa ja ajoin omaa ajoani karkuun muilta. Toisessa startissa olin kakkonen ja Reinike tuli ohi. Ohitin vielä Teemu Lahtisen, mutta jostain syystä en vain pysynyt Reiniken kyydissä. Reinike painoi ”älyttömän” kovaa jarrutuksiin, missä minulla on vielä parannettavaa, Kytönen kuvaili.

– Olen erittäin tyytyväinen voittoon ja koko kauteen, kun ajan vasta ensimmäistä kauttani isolla pyörällä. Junioreiden Suomen Cup ei ole mennyt odotusten mukaisesti, mutta MX-liigassa on kulkenut.

MX125-luokassa toiseksi ajoi VMK:n Lahtinen ennen sarjavierailijaa, Karhulan Moottorikerhon Ville Meisolaa. Lahtinen on pisteissä kolmantena ja myös hänellä on mahdollisuudet mestaruuteen.

Harrasteessa
mukava harrastaa

MX-liigan sunnuntaipäivän extraluokkana oli harrastelijoille suunnattu MXH. Siinä Ismo Kylmälä otti kaksi varsin selvää erävoittoa. Yhteistulosten toinen oli Nurmijärven Moottorikerhon Niko Hintsala ja kolmas seuratoveri Pekka Hännikäinen.

– Varsinkin toisessa erässä oli kovaa ja mukavaa kisaa. Kymmenen minuutin erä oli kuitenkin aivan liian lyhyt, kun itselläni alkoi kulkea vasta lopussa. Muuten luokka on todella hieno, ei ajeta hampaat irvessä, vaikka kisataankin, Kylmälä kommentoi.

24MX MX-liigan viimeinen ja monen luokan mitalisijojen kohdalla ratkaiseva osakilpailu järjestetään 5.-6. syyskuuta, jolloin isäntänä toimii Vantaan Moottorikerho.

MXD:
1. Hanna Mertsalmi, 50 pistettä
2. Anu Nummela, 40p.
3. Maarit Mäkinen, 40p.
4. Ria Virtanen, 38p.
5. Julia Mattila, 32p.

MXB:
1. Samuli Launonen, 47p.
2. Miika Latvala, 47p.
3. Tommi Laine, 40p.
4. Harri Knif, 34p.
5. Arto Laine, 34p.

MX125:
1. Roni Kytönen, 47p.
2. Teemu Lahtinen, 42p.
3. Ville Meisola, 36p.
4. Kalle Rintamäki, 36p.
5. Tino Linna, 31p.

MXH:
1. Ismo Kylmälä, 50p.
2. Niko Hintsala 44p.
3. Pekka Hännikäinen, 34p.

Kaikki tulokset:
www.mylaps.com/en/events/1176782

Sarjataulukot:
www.mylaps.com/en/championships/212400
 

Uusin numero