Meluvalittajat iskivät jo KymiRingille

Viime elokuussa KymiRingin radalla ajettiin ensimmäiset MotoGP-testit. (kuva: Janne Huhtala)

KymiRingin upouudella moottoriradalla on päristelty vasta muutama tapahtuma, mutta niidenkin seurauksena on jo ehtinyt tulla valituksia melusta.

Iltalehti kirjoittaa, että meluvalitukset ovat vaikeuttaneet KymiRingillä järjestettäviä ajotapahtumia ja joitakin tapahtumia on jopa jouduttu perumaan. Elokuun alussa KymiRingillä pitäisi kilpailukalenterin mukaan ajaa autoilla SM-ratakauden avauskisa, mutta kisa on jouduttu perumaan ”kilpailutoiminnan kannalta täyttämättä jääneiden vaatimusten” takia. 

Kun heinäkuuksi kaavailtu MotoGP-sarjan MM-osakilpailu jouduttiin koronan takia perumaan, muutti se myös KymiRingin rakennustöiden tekojärjestystä. Nyt itse rata rakennetaan kaikilta osin ensin kuntoon ja sen jälkeen vasta viimeiset vielä rakentamatta olevat meluvallit. Ratayhtiö ja viranomaiset ovat hyvässä yhteishengessä suunnitelleet melusuojaukset ja ne tullaan myös tekemään ympäristöluvan mukaisiksi. Ratajohtaja Timo Pohjolan mukaan KymiRing on ensimmäinen suomalainen moottorirata, jossa tehokas melusuojaus on otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa mm. ratasijoittelussa. 

Ratayhtiön toimitusjohtaja Markku Pietilä ymmärtää valittajia siltä osin jos radan toiminta on aiheuttanut puuttuvien meluvallien takia meluhaittaa. Toisaalta meluvalituksia on tullut myös sellaisina ajankohtina kun radalla ei ole tapahtumia järjestetty, mikä asettaa valitukset melkoisen outoon – ja tarkoitushakuiseen – valoon.

Pietilän mukaan osa melusta saattaa olla peräisin viereiseltä moottoritieltä ja osa läheiseltä enduroradalta. 

Uusin numero