Max Biaggi rikkoi 21 nopeusajon maailmanennätystä – 455,737 km/h

Rooman keisari Max Biaggi, 50

Kennedyn avaruuskeskuksella on totuttu vertikaalisesti vauhdikkaaseen menoon, mutta tällä kertaa mentiin vauhdikkaasti horisontaalisesti maanpintaa pitkin.

Max Biaggi ja sähkömoottoripyörävalmistaja Voxan vierailivat Kennedyn avaruuskeskuksessa Floridassa ja jättivät omanlaisensa jäljen paikan historiaan. Biaggi löi kaikkiaan 21 eri sähkömoottoripyörien nopeusennätystä uudella Voxan Wattman -ajokillaan. Merkittävin titteli on kuitenkin nyt entistä selvemmin Voxan Wattmanin hallussa: ”maailman nopein sähkömoottoripyörä”.

Voxan Wattmanin ”kilpailunumerona” oli Biaggin urallaan käyttämä kolmonen.

Max Biaggin nimeäminen Voxan Wattmanin kuljettajaksi oli mainio ratkaisu mediajulkisuuden kannalta. ”Rooman keisariksikin” kutsuttu Biaggi voitti 1990-luvun puolivälissä neljä peräkkäistä maailmanmestaruutta ratamoottoripyöräilyn 250-kuutioisten luokassa ja 2010-luvulla vielä kaksi Superbiken maailmanmestaruutta.

FIMin sääntöjen mukaisen ”osittain katettujen (streamliner) alle 300-kiloisten sähkömoottoripyörien” luokassa Biaggi ajoi nopeuden 455,737 km/h. Sääntöjen mukaisesti tulos on kahden eri suuntiin ajetun tuloksen keskiarvo, ja suoritusten pitää tapahtua kahden tunnin sisällä toisistaan. 

Suurin mitattu hetkellinen nopeus oli 470,257 km/h. Voxan Wattmanilla ajettin pienten muokkausten jälkeen myös ilman katteita ns. non-streamliner -luokan mukaisessa kunnossa ja edelleen alle 300-kiloisten luokassa, ja tuloksena oli jälleen ennätyksiä. Kahteen suuntaan ajettujen vetojen keskiarvoksi saatiin 369,626 km/h. Osa ennätyksistä ajettiin painavammalla pyörällä yli 300-kiloisten luokassa.

Suuri ennätysten määrä selittyy paitsi kahdessa eri painoluokassa ja molemmissa sekä katteilla että ilman ajamisella, myös sillä että virallisia ennätyksiä mitataan 1/4 mailin, 1 mailin ja yhden kilometrin matkoilla, sekä lentävällä että seisovalla lähdöllä.

Seisovalla lähdöllä Voxan Wattman ja Biaggi saavuttivat varttimaillin matkalla parhaimmillaan 156 km/h nopeuden, yhden kilometrin matkalla 223 km/h nopeuden ja mailin matkalla 267 km/h nopeuden. 

Voxan Motors

Venturi osti vuonna 2010 Voxan Motorsin ja yhtiön toimitusjohtaja Gildo Pastor  ilmoitti merkin uuden fokuksen olevan sähköajoneuvoissa. Kolme vuotta myöemmin esiteltiin Voxan Wattman, ja vuonna 2019 aloitettiin työ nopeusennätyspyörän valmistamiseksi. Vuonna 2020 Max Biaggi nähtiin ensimmäistä kertaa Voxan Wattmanin puikoissa, ja tuloksena oli heti 11 nopeusennätystä. Samalla Voxan Wattmanista tuli maailman nopein sähkömoottoripyörä.

Lue myös aikaisemmista Voxan Wattman -nopeusennätyksistä:

Uusin numero